Kimya Alanı İle İlgili Meslekler? Kimya İle İlgili Bölümler?
Kimya alanı ile ilgili meslekler kısaca nelerdir? Sevgili okurlarımız şimdi sizlere çok merak ettiğiniz bu konu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Sizde yazımızın devamını okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Kimya alanının yelpazesi son derece geniştir. Bu sebepten dolayı da kimya bilimi kapsamında pek çok meslek vardır. Bu meslekler şu şekildedir;
Kimyager
Bir maddenin etkileşimi ve aynı zamanda kimyasal yapısı ile ilgili detaylı bir şekilde araştırma yapan; kişilere kimyager denilmektedir. Peki hangi alanlarda çalışabilmektedir? Bir kimyager sanayi, cam, kozmetik, gıda, sabun, deterjan, deri, çimento, seramik, tekstil, metal, petrokimya, boya, ilaç ve plastik gibi pek çok alanda görev yapabilmektedir. Bunun yanı sıra hastanenin laboratuar kısımlarında araştırma merkezlerinde ve biyokimya laboratuarlarında da görev yapabilirler.
Kimya Mühendisi
Kimya mühendisi; kimyasal maddeler üzerinde çeşitli araştırmalar yaparlar. Tesisleri kurarlar ve tesislerin işletilmesine sağlarlar. Kimya mühendisi olmak için öncelikle yapmanız gereken sınava girmek ve daha sonra kimya mühendisliği bölümünü kazanıp bu bölümü başarı ile bitirmektir. Bir kimya mühendisi çeşitli yerlerde kolay bir şekilde iş bulabilir. Ancak kamu sektöründe iş bulmak için mutlaka KPSS sınavına giriş yapmak ve buradan iyi bir puan elde etmek şarttır
Kimya Öğretmeni
Kimya öğretmeni okullarda Milli Eğitim Bakanlığının onayladığı programları, öğrencilere anlatıp öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlayan kişidir. Bir kimya öğretmeni hem devlet kurumunda hem de özel sektörde çalışabilmektedir. Peki, kimya öğretmeni olmak için ne yapılması gerekir? Kimya öğretmeni olmak için sınavdan iyi bir puan alıp üniversitelerin kimya öğretmeni bölümünü başarı ile bitirmek gerekir.
Eczacı
Eczacılık üretilen ilaçları aynı zamanda gelişmesini ve insanın vücuduna olan etkisini detaylı bir şekilde incelemektedir. Bunun için eczacıların gerekli eğitimi mutlaka olması gerekmektedir. Peki, eczacı olmak için ne yapılması gerekmektedir. Eğer eczacı olmak istiyorsanız öncelikle gireceğiniz sınavdan yüksek puan almanız ve eczacılık bölümünü kazanmanız gerekmektedir. Eczacılık bölümü 4 senedir. Bu bölümde bulunan derslerin tümünü başarılı ile bitirdikten sonra mezun olursunuz vebBirçok yerde çalışma hakkında elde edersiniz.
Kimya Teknisyeni
Kimya teknisyenleri maddelerin analizini, kontrolünü ve aynı zamanda üretimini araştıran kişilerdir. Pek çok yerde çalışabilme imkânına sahip olurlar. Genellikle ise laboratuarda görev yaparlar. Kimya teknisyeni olmak için 2 senelik üniversite bitirmek yeterlidir. Birçok üniversitenin kimya teknisyenliği bölümü mevcuttur. Bu bölümü başarı ile bitiren kişiler kimya teknisyeni olmaktadır.
Kimya Bölümü Dersleri Nelerdir
Kimya bölümünü tercih edip öğretmen teknisyen veya mühendis gibi mesleklere sahip olmak isteyen kişilerin belirli dersleri başarı ile bitirmesi şarttır. Peki, kimya bölümü dersleri nelerdir. İşte bu sorunun cevabı.
- Kauntum kimyası uygulamaları
- İstatiksel termodinamik
- Biyokimya
- Kavuntum kimyası
- İnorganik kimya
- Fiziksel Kimya
- Organik kimya
- Analitik kimya
- Bilgisayar kullanımı ve programlama
- Diferansiyel denklemler
- Lineer cebir
- Yüksek matematik
- Biyolojiye giriş
- Genel kimya
- Genel fizik
Kimya Bölümü Mezunları Ne İş Yapmaktadır
Kimya bölümünden mezun olan bir kişi birçok yerde iş bulabilmektedir. Hem devlet sektöründe hem de özel sektörde kolay bir şekilde iş bulur. Genel olarak ise laboratuar ortamlarında çalışma sağlarlar.
Kimya Bölümü Mezunu İş Olanakları
Kimya bölümünden mezun olan bireylerin çalışma alanları oldukça geniştir. Bu sebepten dolayı da öğrenciler tarafından bu bölüm çok fazla tercih edilir. İşte kimya bölümü mezunu iş olanakları şu şekildedir.
- Arge merkezleri
- Hastaneler
- Zirai Tarım
- Eğitim
- Fabrikalar
- Kozmetik
- Temizlik
- İlaç Sanayi