Polis Olmak İçin Gerekenler? Bayan Polis Olma Şartları Boy-Kilo?
İnsanların mal ve can emniyetini korumakla görevli olan ve suç işleyen insanlara engel olması gereken polisler, deyim yerindeyse “kelle koltukta” gezerek mesleklerini icra ederler. Aynı zamanda devletin yaptırım gücü olarak da bilinen bu kişiler kanunların sorunsuz bir şekilde işlemesinden de sorumludur.
Bir diğer ismi kolluk kuvveti ya da kolluk gücü olan polislerin insanların, hayatlarını, herhangi bir zarar görmeden devam ettirebilmelerini sağlarlar. Peki nasıl polis olunur?
Polis Olma Şartları
Her işte olduğu gibi polislik mesleğinin de gerektirdiği bazı özel koşullar bulunur. Polis olmak için gereken şartlar listesinin başındaysa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gelir. Bunun haricindeki şartları sıralayacak olursak, bunlar aşağıdaki gibidir:
- En az lise ve dengi okullardan mezun olmak
- KPSS’den baraj puanını geçmek
- 18 yaşını geçmiş olmak
- 30 yaşından büyük olmamak
- Silah taşımayı engelleyen bir durumun bulunmaması
- Daha önce hiç ceza almamış olmak
Polis Olmak İçin Fiziksel Şartlar
Polislik, sadece zihin gücüne değil aynı zamanda fiziksel güce de dayalıdır. Bir polis, yeri geldiğinde suç işleyen kişileri kilometrelerce kovalamak zorunda kalabilir. O yüzden polis olmak için gereken fiziki şartlar bulunur. Kadın ve erkekler için farklı olanlarda olan bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Bayanlarda en az 1,62 cm, erkeklerin en az 1,67 cm boyunda olması
- Vücut kitle indeksinin uyumlu olması
Vücut Kitle İndeksi
Vücut kitle indeksi polis olmak isteyen kişiler için son derece önemlidir. Peki vücut kitle indeksi nedir?
İnsanların boyu ve kilosunun belirli bir orantı üzerinden hesaplanması olarak bilinen bu indeks, polislik sınavlarında oldukça belirleyicidir. Örneğin 1.70 boyunda olan birisi eğer 90 kiloysa, bu kişi için obezite tanısı konulabilir. Ancak 1.85 boyunda olan bir kişi için 90 kilo son derece normaldir.
Polis olmak isteyen bir kişinin vücut kitle indeksi ise normal seviyede yani 20 ile 24,9 arasında olmalıdır.
Polis Olmak İçin Sicil Şartları
Bir polis adayının, fiziksel ve eğitim durumu kadar geçmişi de önemlidir. O yüzden polis olmak için sicil şartları vardır. Bu şartları sağlamayan kişiler polis olamayacağı gibi polislik sınavları için başvuruda bile bulunamaz.
Polis olmak için sicil kaydı şartlarını sıralayacak olursak bunlar şu şekildedir:
- Turistik işletme belgesine sahip olan firmalar hariç, suçluların bulunduğu ya da suç işlemeye uygun olan meskenlerde daha önce çalışmamış olmak
- Genelevi, randevu evi ya da fuhuş merkezleri hiçbir şekilde görev almamış olmak
- Ahlaka aykırı içerikleri olan film, oyun, teyp, video ya da şarkı sözü gibi şeyleri üretmemiş, satmamış ya da bunlarla herhangi bir ilgisi olmamak
- Taksirli suçlar hariç, 6 aydan fazla hapis almamış olmak
- Devlete karşı daha önce bir suç işlememiş olmak
- İhtilas, zimmet, rüşvet, irtikap, dolandırıcılık, hırsızlık, iyi niyeti suiistimal gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak
- Kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlara bulaşmamış olmak
- Polislik başvurusu sırasında herhangi bir siyasi partiye üye olmamak, eğer daha önceden bir üyelik bulunuyor ise ayrılmış olduğunu belgelendirmek
Yukarıda sayılan şartlara polis eşinin de uyum sağlıyor olması gerekir. Eğer bir polis adayı, yukarıdaki hiçbir maddeyi ihmal etmemiş ancak eşi, siyasi partiye üye olmamak şartı hariç, ihlal etmişse, kişinin polislik başvurusu geçersiz sayılacaktır.
Polis Nasıl Olunur?
Polis olmak için gereken şartlar listesinin başında en az lise mezunu olmak gelir. Liseden mezun olan herkes polislik sınavı başvurusunda bulunabilir. Fakat lise mezunu polis alımı son yıllarda oldukça düşük olduğu için bir üniversite mezunu olmanız daha iyi olacaktır.
Polislik sınavı üç aşamadan oluşur. İlk olarak yazılı polislik sınavı daha sonra sözlü polislik sınavı ve en sonunda fiziksel polislik sınavı aşaması gelir. Tüm bu aşamaları başarıyla geçen bir kişi polis olmaya hak kazanır. Polis olmak için KPSS şart mı diye merak ediyorsanız, evet bu mesleği yapabilmek için KPSS’ye girme koşulu bulunur. Polis olmak için KPSS puanı ön lisans mezunları için 70 puanken, lisans mezunları için 60’dır.