Kuşburnu Nasıl Yazılır? Kuşburnu Nasıl Yapılır?
Kuşburnu nasıl yazılır? Türk Dil Kurumu’na göre ‘’kuşburnu’’ şeklinde birleşik yazılır. Aynı zamanda cümle içerisinde de birleşik yazılır. Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak; ‘’Çay yerine kuşburnu içtim.’’
Kuşburnu Nasıl Yapılır?
Kuşburnu nasıl yapılır? İlk olarak kuşburnu farklı iklimlere uyum sağlayan bir bitki çeşididir. Bu bitki hem soğuğa hem de kuraklığa karşı yüksek dayanım gösterir. Kuşburnu geçirgen yapıya sahip toprakları çok sever. Bu topraklarda yetiştirildiği zaman bitki daha kaliteli olur. Kuşburnu bitkisini bahçenizde veya tarlanızda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bu bitkiyi tohumdan ya da dip sürgünlerinden çoğaltmak mümkündür. Kuşburnu ekimi için sonbahar mevsimi en uygun mevsimdir. Bu bitkiye çoğaltma yönteminde ise en ideal yöntem çelikle üretim tekniğidir. Bitkiden alınan içeriklere büyüme hormonu verilir ve bu şekilde fide oluşması sağlanır. Sonrasında ise bu fideler toprağa ekilir mi yoksa yağışın bol oldu iklimlerde sulamaya ihtiyaç yoktur. Ancak yağış miktarı az olduğunda bitkiye ihtiyacım miktarda su verilmesi gerekiyor.
Kuşburnu bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından gübreleme yapmak önem taşır. Öncelikle toprağın analizi yapılmalı ve topraktaki eksik minerallere göre gübre verilmelidir. Kuşburnu fidanları ekildiği zaman verilen Çiftlik gübresi ile toprağın yapısının korunması sağlanır. Böylece kuşburnu bitkisi topraktaki besin maddelerini daha iyi. Bu sayede yeni sürgünler oluşur meyveler daha iri olur ve verimde artış gözlenir. Bitkiye şekil verilmesi gençleştirilmesi ve yabani otlardan uzaklaştırılması için budama işlemi yapılmalıdır noktaya yapılan Bu işlem sayesinde kuşburnunun gelişimine katkı sağlanır ve kalitesi artırılır. Kuşburnu 2 yılda bir budanmalıdır. Budama işlemi Keskin bir bıçak veya budama makası ile dallara zarar vermeden titizlikle yapılmalıdır. Kuşburnu zararlı böcekleri ve hastalıklara karşı dayanıklı bir bitkidir. Ancak yine de herhangi bir zarar görmesi durumunda ilaçlama yapılmasına yararı olur.
Kuşburnu Özellikleri Nelerdir?
Boyu 3,5 metreye kadar uzayabilen kuşburnu bitkisi gülgiller familyasına aittir. Gövdesi ve dalları dikenlidir. Aynı zamanda çalı şeklinde küçük bir ağaç olduğunu söyleyebiliriz. Kuşburnunun çiçekleri güzel kokuludur ve beyaz renklidir. Sonbaharda kırmızı renkli olan bu çiçeklerden kuşburnu meyvesi oluşur. Kuşburnu ülkemizde genellikle Marmara Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir. Özellikle Anadolu'da kompostosu reçeli çayı şerbeti veya pekmezi yapılır. Kuşburnu içermiş olduğu c vitamini pektin karoten yağ meyve asitleri ve yoğun mineraller ile oldukça şifalı bir bitkidir. Kuşburnunun faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- İçermiş olduğu fosfor magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik sağlığını korur nokta kemik erimesi ve kireçlenmeler için oldukça faydalıdır. Bununla birlikte çocuklarda görünen raşitizm hastalığına karşı olumlu yönde etki eder.
- Kuşburnu yoğun c vitamini içerir. Bu sayede vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında tüketilen kuşburnu çayı enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir
- Kandaki glikoz seviyesini düzenler. Kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle kuşburnu diyabet hastalarının tüketmesi tavsiye edilen bir besindir.
- Kuşburnu sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde oldukça yararlıdır. Şişkinlik gastrit kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelir. Bununla birlikte bağırsaklardaki parazit solucanlarının düşürülmesine de yardımcıdır.
- Kuşburnu idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bundan dolayı vücuttaki ödemin atılmasına katkı sağlar.
Kuşburnu Maskesi Nasıl Yapılır?
Kuşburnu özellikle kış aylarında cildi soğuktan korur yıpranma ve kurumanın önüne geçer nokta kuşburnu maskesi hazırlamak için öncelikle 50 gram kadar kuşburnunu iyice ezmelisiniz. İçine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı süt ekleyin sonrasında tüm malzemeleri karıştırın ve krem kıvamına getirin. Bu karışımı cildinize 10 dakika sürüp bekleyin ve cildinizi güzelce yıkayın. Bu karışım sayesinde kış aylarında cildiniz soğuğa karşı korunmuş olur.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Küçük bir tencereye veya cezveye bir su bardağı su koyun nokta daha sonra içerisine 3 çay kaşığı kadar kuşburnu ilave edin yaklaşık 10 dakika kaynatın kapağını kapatıp 7-8 dakika demlenmeye bırakın. Bu çayı yaparken kuşburnu bitkisinin yaprağını ve çiçeğini de kullanabilirsiniz. Kuşburnu birçok hastalığa şifadır ancak yine de bilinçli tüketilmesi tavsiye edilir.