İmamlar Ne Kadar Maaş Alıyor? Emekli ve Kadrolu İmam Maaşı?



Meslek araştırması yapan pek çok üniversite öğrencisi adayının, yaşam şartlarını en çok merak ettiği mesleklerin başında imamlık gelmektedir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


İmam ne demek sorusuna en basit haliyle cevap verecek olursak Müslüman olan kimselerin ibadetlerini gerçekleştirmesi için onlara öncülük yapan kişilere imam denilir. Arapça kökenli olan bu kelime sözlük itibariyle lider, önder veya devlet başkanı manasına gelir. Her ne kadar İslami bir terim olarak biliniyor olsa da günümüzde bazı ülkelerde siyasi anlamda da kullanılır.

İmam Ne İş Yapar?

İmamlar, görev yaptıkları ibadethanelerde tüm Müslümanlara farz kılınan 5 vakit namazı kıldırmakla görevlidir. Bunun yanı sıra ölen kişilerin cenaze namazlarını kıldırma görevi de bulunan imamlar, küçük yerlerde gassal yani cenaze yıkayıcı görevini de üstlenirler. Ölen kişinin kabri başına dua ederek ona telkinde bulunan imamlar aynı zamanda camiinin tüm işleyişinden birinci derecede sorumludur.

İmamın yapması gerekenler arasında camii içerisindeki bütün eksiklikleri tespit ederek bunu ilgili yerlere bildirmek de bulunur. Ayrıca imamlar ayrıca cuma günleri toplu bir şekilde tilavet verirler. Müslümanların bayramı olarak kabul edilen cuma günlerinde hutbeye çıkarak Müslümanları bazı güncel ve tarihi olaylar hakkında bilgilendirerek, topluma öncülük ederler.

Nasıl İmam Olunur?

İmam olabilmek için iki yol bulunur. Bu yollardan ilki imam hatip lisesinde okumak ve buradan mezun olmaktır. Islama göre imamlık mesleğini yalnızca erkekler yapabildiği için Kız İmam Hatip mezunu olan kadınlar bu göreve gelemezler.

Kadrolu imamlık devlet memuru olmak demektir. İmam hatip lisesi mezunları KPSS’ye girerek imamlık için gereken puanı aldıktan sonra atanabilirler. Bu atamaları doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı yapar ve imamlar görev yaptıkları süre boyunca Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı bir şekilde çalışırlar.

Dört yıllık ilahiyat bölümü mezunları da tıpkı lise mezunları gibi imamlık yapabilirler. Lisans mezunları da KPSS’ye girerek gereken puanı aldıktan sonra atanırlar.

İmam Olma Şartları

Diyanet tarafından belirlenen imam olma şartları arasında ilk başta en az lise mezunu olma koşulu bulunur. Liseden farklı olarak ön lisans ya da lisans mezunları da imam olarak atanacağı için eğitim seviyesi ne kadar yüksekse atanma ihtimali o kadar fazla olacaktır. Diyanetin açmış olduğu imam kadrosuna herkes başvuramaz. Ancak ilahiyat bölümünden mezun olan kişiler imamlık için başvuruda bulunabilir. Günümüzde tüm camiiler devletin kontrolünde olduğu için imamlar sadece devlet memuru olarak görev yapabilirler. Yani imamların özel sektörde çalışma gibi bir durumları yoktur.

İmamlık için KPSS puanı asgari 50 puandır. İmamlık son yıllarda revaçta bir meslek olduğu için bu alanda da rekabet gittikçe artıyor. O yüzden her ne kadar 50 puan almak imamlık mülakatı başvurusunda bulunmak için yeterli olsa da daha yüksek puan alan adayların başvurusunun kabul edilme ihtimali daha yüksektir.

Bütün bunların yanı sıra bir kişinin imam olması için Kur’an-ı Kerim’de bulunan bazı sureleri ezberlemiş olması gerekir. İmamlık ezber müfredatı başlığı altında yayımlanan bu sureleri ezberlemenin nedeni, namaz kılarken okunacak olmalarıdır.

Kadınlar İmam Olabilir Mi?

İslam fıkhında yüzyıllardır tartışılan kadınlar imam olabilir mi sorusuna bugün bile tam olarak bir yanıt vermek mümkün değildir. Bazı din adamlarına göre kadınların yalnızca kadınlara imamlık yapabileceği belirtilirken erkeklere kesinlikle imamlık yapamayacakları söylenir. O yüzden imamlık başvurusu yapmak isteyen kişilerin mutlaka erkek olması gerekir.

İmamların Maaşları

İmamlar sadece devlet kadrolarına çalıştıkları için devlet memuru statüsünde maaş almaktadır. Yeni başlayan imam maaşı 2021 yılı itibariyle 4 bin lira civarındayken verilen hizmet süresi arttıkça bu rakam da yükselebilir. İmam maaşları kadrolu ve sözleşmeli olmalarına göre de değişkenlik gösterir. Kadrolu imam maaşları devletin belirlemiş olduğu rakam üzerinden verilirken sözleşmeli imam maaşları daha farklı kriterlere göre belirlenir.

İmamların Görevleri

İmamlar tıpkı pilotlar gibidir. Nasıl ki bir pilotun tek görevi uçağı uçurmak değilse imamlar da sadece namaz kıldırmazlar. Camiinin bütün işleyişinden sorumlu olan imamlar aynı zamanda bayram ve cuma günleri gibi özel günlerde Kur’an-ı Kerim okumakla da görevlidir. Aynı zamanda camiinin temizlik işlerinin yapılmasından ve aksayan işlerin düzeltilmesinden de birinci dereceden sorumlu olan imamların görevleri oldukça fazladır.

Not: Burada Verilen Bilgiler Tamamen Bilgilendir Amaçlıdır ve Maaş Bilgiler Ortalamalar Baz Alınarak Verilen Bilgilerdir Kesinlikle Net Maaş Bilğisi Değildir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar