Adaçayı Nasıl Demlenir? Adaçayı Nasıl Budanır?

Adaçayı, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Günde 1 bardak tüketilmesi önerilir. Peki, adaçayı nasıl demlenir?

Adaçayı Nasıl Demlenir? Adaçayı Nasıl Budanır?

Adaçayı nasıl demlenir? Öncelikle adaçayı oldukça faydalıdır. Bunun için suyu kaynatarak bir bardağa suyu alın ve suyun içine kuru adaçayını ilave edin. 5-7 dakika arasında demlendirerek tüketebilirsiniz. Adaçayı ballıbabagiller familyasına ait olan aromatik bir bitkidir. Bu bitki ülser gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Adaçayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Ağız yaralarının da kısa sürede geçmesini sağlayan adaçayının 2 çeşidi vardır. Bahçe adaçayı çeşidi olan yalnızca güneş gören yerlerde yetiştirilir.

Çayır veya mera adaçayı olarak bilinen adaçayı türü ise don olaylarının yaşanmadığı her iklimde kolaylıkla yetiştirilebilir. Adaçayı tohumları Mart ayının sonunda ve Nisan ayının ilk haftalarında ekilmeye başlanabilir. Adaçayı yetiştirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri toprağın türüdür. Adaçayı yetiştirilecek olan toprak kireçli ve kuru olmalıdır. Ancak topraktaki kireç miktarının çok yüksek olmamasına dikkat etmek önemli bir detaydır.

Adaçayı Nasıl Budanır?

Adaçayı budama işlemi taç yaprağın 6 cm altında genç filizleri keskin bıçakla kesmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra alttaki yaprakları soyarak budanmış parçada en az 3 çift yaprak bırakın.  Adaçayı yüzölçümü ve verimli tarım arazisi geniş olan Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yoğun bir şekilde yetiştiriliyor. Adaçayı bitkisi bahçelerde ve Mira gibi alanlarda rahatlıkla yetişen bir bitkidir. Bunun yanı sıra son yıllarda organik tarım alanında da adaçayı üretimine hız veren pek çok Avrupa ülkesi vardır. Bu Avrupa ülkelerinin başında hem sanayi açısından hem de tarım açısından gelişmiş olan Almanya'ya geliyor. Almanya’dan sonra ise başta en fazla tıbbi aromatik bitki üretimi yapan ülkeler arasında İtalya Hollanda İrlanda Fransa ve İspanya geliyor.

Türkiye’de Adaçayı Nerede Yetişir?

Ülkemizde yılda ortalama 400 ile 500 ton Adaçayı yetiştiriliyor. Kekikten sonra en fazla ihraç edilen aromatik bitkilerin başında Adaçayı yer alıyor. Aynı zamanda Adaçayı doğal ilaç üretiminde ve alternatif tıp alanında da kullanıldığı için dünya genelinde de yoğun ilgi gösteriliyor.  Ülkemizde en fazla adaçayı yetiştirilen bölge ve şehirler şu şekilde sıralanabilir:

  • Marmara Bölgesi: Bilecik Balıkesir Adapazarı Tekirdağ
  • İç Anadolu Bölgesi: Konya Ankara
  • Akdeniz Bölgesi: Adana Antalya Hatay
  • Karadeniz Bölgesi: Artvin Trabzon Zonguldak
  • Ege Bölgesi: Muğla Afyon Denizli Aydın İzmir

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

  • Mide ve sindirim problemlerine olumlu yönde etkisi sağlar
  • Vücudu toksinlerden arındırır
  • Cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur
  • Psikolojik rahatsızlıklara iyi gelir
  • Kas ve kemik gelişimini destekler
  • Vücuttaki iltihabı temizler
  • Kötü kolesterolü engeller
  • Yorgunluğu gidermeye yardımcı olur

Adaçayının faydaları saymakla bitmiyor. Depresyon için doğal bir şifa kaynağı olan Adaçayı kaygı ve anksiyete bozukluklarında da sakinleştirici etkisi ile dikkat çekiyor. Boğaz ağrılarına şifa olan Adaçayı üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibakteriyel özelliği ile iyileşme sağlar nokta demlenen adaçayının içerisine bal ve limon ekleyerek grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarının tedavisinde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte Adaçayı yapraklarından elde edilen Adaçayı banyo suyuna eklendiği zaman vücudun daha kuvvetli ve dirençli olmasını sağlar.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayı demlemek için kurutulmuş veya hazır poşet adaçaylarını kullanabilirsiniz. Adet şeyi günlük olarak 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Suyu kaynattıktan sonra bir bardağa alın ve içerisine kurutulmuş adaçayını ekleyin. Bardağın üzerine bir tabak ile kapatarak 5 ila 7 dakika arasında demlenmeye bırakın. Bu süreyi artırdığınız zaman Adaçayı içeriğindeki faydalı özellikleri kaybeder ve tadı da acılaşır. Adaçayı tüketirken isterseniz içerisine bir dilim limon katabilir ya da bal kullanarak tatlandırabilirsiniz.

 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar