Fasulye Turşusu Nasıl Yapılır? Kıtır Kıtır Fasulye Turşusu?



Fasulye turşusu nasıl yapılır?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Fasulye Turşusu Nasıl Yapılır? Kıtır Kıtır Fasulye Turşusu? 

Kullanılacak malzemeler

  • 7 kg taze fasulye
  • 10 yemek kaşığı kaya tuzu (kaşı tepeleme doldurunuz)
  • 5 litre içme suyu
  • 1,5 yemek kaşığı limon tuzu
  • 5 baş sarımsak
  • 1 demet dereotu/ maydanoz
  • 2 su bardağı üzüm/elma sirkesi
  • 5 adet jalapeno biber (isteğe bağlı)

Fasulye turşusu için ön hazırlık

Fasulye seçerken ince olmasına, kılçıksız ve yumuşak olmasına özen gösteriniz. Fasulyeleri ayıklarken kesinlikle bıçak kullanmayın, kenar kısımlarını ellerlinizle kırınız. Ayıklanmış fasulyeleri genişçe bir kabın/leğenin içine alın. Fasulyelerin üstünü örtecek kadar su ile doldurunuz ve bir çay bardağı kadar sirkeyi suya karıştırın. En az 20 dakika kadar fasulyeleri sirkeli su içinde bekletiniz.

Fasulyeler üzerinde genellikle kum tanecikleri ve kir yapışkan halde bulunur. Bu nedenle; sirkeli sudan çıkardığınız fasulyeleri birkaç defa su ile güzelce yıkayınız. Son yıkama suyuna baktığınızda berraklık görebiliyorsanız, fasulyeler iyice yıkanmış demektir.

Fasulyeler sirkeli su içinde beklerken, fasulyeleri haşlamak için başka bir tencerede su kaynatınız. Fasulyeleri sıcak suyun içine atarak pişiriniz, sonra da soğuk suyun içine atarak şoklama yapınız. Bunu yapmakla, fasulyelerin turşu olma aşamasında ölmemesini sağlamış olacaksınız.

Turşunun hazırlanması

10 yemek kaşığı dolusu kaya tuzunu genişçe bir kabın içine koyunuz. Her çeşit turşunun yapımında turşunun daha diri olması, daha uzun süre dayanması için mutlaka salamura tuzu/kaya tuzu kullanın, kesinlikle yemeklik tuz kullanmayınız.

Tuz üzerine ayrı bir kapta kaynatmış olduğunuz 5 litre içme suyunu dökünüz.  Karıştırarak tuzun suyun içinde çözünmesini sağlayınız.

Kaynayan suyun içine fasulyeleri koyunuz. Fasulyeleri tencerenizin içine iyice tıkıştırmayın. Çünkü; fasulyeleri pişirirken tencere içinde alt-üst etmeniz gerekecek. Alt-üst etme işlemi sırasında fasulyelerin kırılmamasına, ezilmemesine özen gösteriniz. Fasulyeleri 7-8 dakika kadar pişirin. Kontrol ettiğinizde fasulyeler sarımtrak renge dönmüşse ve hafifçe esniyorsa/bükülebiliyorsa fasulyeler pişmiş demektir. Fasulyeler gereğinden fazla haşlanırsa, fermente olurken turşu suyunun içinde iyice erir.

Ayrı bir kabın içine soğuk su koyunuz, haşlanan fasulyeleri kaynar suyun içinden alır almaz soğuk suya daldırınız. Bu şekilde fasulyeler şoklanmış olacaktır.

Turşu kurma aşamasında fasulyelerin iyice soğuduğundan emin olunuz. Aksi durumda, fasulyeleriniz turşu suyunun içinde iyice yumuşar. Gerekirse, ikinci kez şoklama işlemi yapabilirsiniz.

1 demet dereotu ve maydanozu güzelce yıkayınız. Demetlerin yarısını saplarıyla birlikte kavanozun dibine yerleştiriniz. Demetlerin kalan yarısı da kavanozun üzerine konulacak.

5 baş sarımsağı güzelce soyarak doğrayın. Bir avuç dolusu sarımsağı dereotu/maydanoz tutamının üzerine serpiştiriniz. Şoklanmış fasulyeleri ezilmeyecek, kırılmayacak şekilde kavanoz içine yerleştiriniz. Hafif dokunuşlarla yerleştirilen fasulyeler arasına, damak zevkinize göre sarımsak koyabilirsiniz. Turşunun biraz acımtrak olmasını isterseniz katmanlar arasına jalapeno biberi dilimleyerek koyabilirsiniz. Biberleri bütün olarak koymak isterseniz, bıçakla/çatalla delerek kavanoz içine koyunuz. Kavanozu ağzına kadar bu şekilde doldurunuz.

Turşunun en üst katmanına bir avuç sarımsak, 1,5 kaşık limon tuzu, yarım demet maydanoz ve dereotu, 2 su bardağı sirke koyunuz. Bidonun ağız kısmına kadar, daha önceden hazırladığınız tuzlu suyu koyunuz. Turşu üzerini tamamen kapatacak maydanoz/dereotu turşu suyunun aromasını değiştirerek lezzet katacaktır. Bunun yanı sıra turşunun hava almasını ve üst yüzeyde beyazlanmalar oluşmasını önler.

Turşunun saklanması

Turşunun kapağını kapattıktan sonra 3 gün boyunca serin, karanlık bir yerde bekletiniz. Bekleme süresi içinde kavanozu yatay hale getirerek ileri-geri hareket ettirerek tüm malzemelerin birbiri içine geçmesini sağlayın.

Turşu yaklaşık 1 ay içinde olgunlaşmasını tamamlayacaktır.

Uyarı

Turşu için mutlaka cam kavanoz kullanınız. Turşu suyunun asidik olmasından dolayı, pet şişe kullanılmaması gerekir.

 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar