Oyun Bağımlılığının Zararları? Oyun Bağımlılığı Nasıl Bırakılır?
Oyun Bağımlılarını Bekleyen Tehlike ve Kaçınma Yolları
Teknolojinin gelişimiyle hayatımıza giren ve artık vazgeçilmezlerden olan bilgisayarlar ve akıllı telefonlar yaşamımızı çok kolaylaştırdığı yadsınamaz. Bununla birlikte bizlere hem fiziksel hem de ruhen tehlikeler getirdiği de malum.
Özellikle oyun bağımlılarının karşılaştığı sağlıksal sorunlar gün geçtikçe artan şikâyetler arasında. Dünya elbette bu sorunun üstüne gidiyor ancak yapılan çalışmalarda tehlikenin, temelinden çok yüzeysel hafifletilebildiği görülmekte. Tehlike büyük ancak çözümü de elimizde olabilir mi?
Oyun Oynamanın Dayanılmaz Arzusu
Dijital Oyun Sektör gelişiminin insanlara verdiği armağanlar saymakla bitmiyor. Özellikle video oyun platformlarının çeşitliliği, yapay zekâ, ergonomik hazırlanan kişisel kullanıcı materyalleri bizleri mutlu etmek için hazırlanıyor.
Oyun sever ve bağımlıları ne yazık ki bunlarla geçirdikleri vakitlerin hesabını tutturamadıkları gibi yaşadığımız Pandemi koşullarında evde geçirilen sürelerinin uzunluğu, sosyalleşmenin gittikçe azalması daha çok içe-kapanık bir duruma gelmemiz sonucu tehlikenin de gelmesi kaçınılmaz olmakta. Durumu inceleyen kuruluş ve sağlık örgütleri bu duruma çare arasa da ne yazık ki çözümü o kadar da kolay değil.
Oyun Bağımlılığı Nasıl Bırakılır?
Yapılan araştırmalarda bilgisayar başında uzun süre oturulması sırasında yapılabilecekler belirlenirken, oyun bağımlıları için farklı yollar seçilmesi gerekiyor. Öncelikle masa başında oyun oynanması sırasında vücudumuzda meydana gelen hasarlar çok daha fazla. Baş, boyun, omuz, kollar ve bilekler en çok etkilenen bölgeler olmasına rağmen görme yetimiz, işitsel duyularımızda çok etkilenmekte.
Oyun bağımlısının hangi aralık da ara vermesi gerektiği ve verilen aranın kaliteli-sağlıklı geçirilmesinin önemini bilmediği de araştırmalardan ortaya çıkmakta. Oyuncunun yaş aralığı, sosyal statüsü, yerine getirmesi gereken sorumlulukları yanı sıra kişisel bakımının da azaldığı görülüyor.
Dijital Oyun bağımlılarının karşılaşabileceği tehlikeler arasında daha birçok şey sayabiliriz ancak, sevdiğimiz şeyden vazgeçmeden de yapılabilecek şeylerinde altını çizmek çok önemli. Dijital oyunların bağımlılık yapma sebebi başta yaşadıkları travmalar ya da asosyal olmaları gösterilse de aslında video oyunu oynayanların çevrimiçi daha çok sosyalleşebildikleri, yüz yüze olmadıkları sürece utanma ve korku hislerini daha çabuk aşabildiklerini göstermekte. Karakter olarak farklı yönlerini ortaya koydukları bir gerçek uysal, sakin ve utangaç karaktere sahip olanların daha agresif, çıkarcı olabildiği gibi tam tersi davranış kalıplarına sahip kişilerinde son derece uyumlu ve sakin olabildikleri gözlenmiş.
Ancak bu sosyalleşmelerinin sağlıklı olduğu konusunda farklı görüşler mevcut. Özellikle göz teması olmadan, fiziksel dokunuşlara sahip olmadan sosyalleşme ne derece insan için motivasyon kaynağı olabilir? Sanal ortamda, travmatik sonuçlar çıkmasına rağmen, fiziksel hasarın daha çok problem yarattığı bir gerçek.
Bilgisayar Oyunundaki Tehlikeyi görebilir miyiz?
Oyun bağımlısının kendi kendisini tahlil etmesi ancak farkında lığının olmasıyla mümkün. Ancak bu farkındalık durumu son derece geç kalınmasına sebebiyet verebilir. 2. Bir gözün (kendisini gözlemleyen bir başka kişi) oyun bağımlısını takip etmesi ise daha etkin sonuç verebilecektir. Uyarılar ve hatırlatmalar belli ölçüde fayda sağlasa da çözüme yaklaşımı çok yavaş olacaktır.
Oyun Bagımlısına Çözümler
Öncelikle bağımlılığı kabul etmek gerekiyor. Dijital oyunlardaki süreklilik gerektiren görevlerin zamana yayılması ve oyuncunun zaman ölçüsünü daha kaliteli geçirmesi gerekiyor.
Göz yorgunluğuna karşı aralıklı belirlenen zamanlarda masa başından uzak durulması ve mümkünse temiz hava alabileceği dış mekânda vakit geçirmesi gerekiyor. Mümkünse vücuttaki kasılma ya da tutulma durumunun meydana gelmemesi için kaslarını incitmeden esnetme, gevşetme şeklinde hareketlere başvurulmalıdır. Daha da önemlisi bu kişilere verilecek günlük sorumluluklar (köpek besleme, gezdirme ya da ev işleri) verilmeli işlerini bitirdiklerinde ise onaylanma görmeleri gereklidir. Grup olarak, dış mekânlarda buluşmalar, etkinlikler, sinema, tiyatro gibi aktiviteler baskı sunmadan kendisine ihtiyaç duyulduğunu hissettirilerek davet etmeli ve mümkünse oyun ya da bağımlısı olduğu konu hakkındaki mevzulardan kaçınılmalıdır. Eski bir oyun bağımlısı olarak uzun süreli ilaç kullanma, ağır baskı ve gergin kınamalar yasaklamalar asla bir oyun bağımlısına fayda vermeyecektir.