Reform Nedir Nerede Ortaya Çıkmıştır? Reform Hareketlerinin Sonuçları?
Reform veya yenilikçi hareket sözlükte yenilik ve ıslahat anlamına gelir. Tarihte ise 16. Yüzyılda katolik kilisesine karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Katolik kilisesinin bozulmasına, haksızlıklarına ve yetkilerine karşı başlamıştır.
Reformu Kim Başlattı?
Reformu ilk olarak kilisenin duvarına astığı 95 maddelik bildiri ile resmen başlatan kişi Martin Luther'dir. Reformu başlatan bildirisinde kilisenin günahları bağışlayamayacağı , cennetten arsa satamayacağı kısacası tanrı ve kul arasına girilemeyeceğinden bahsetmiştir. Almanya'da baskılara rağmen kutsal kitap "Tevrat" ve "İncil"in Latince'den Almanca'ya tercüme edilmesinde büyük rol oynamıştır.
Reform Nerede Başladı?
Reform 16. Yüzyılda Almanya'da başladı. Reformun Almanya'da başlamasının sebebi ise Almanya'da siyasi birliğin olmaması ve devlet adamlarının protestanları desteklemesidir.
Reformu Hızlandıran Faktörler Neler?
Reformun hızlanmasının en büyük sebebi kağıt ve matbağanın Avrupada yaygınlaşmasıdır. Kağıt ve matbağa ile kitaplar ucuzlamış dini kitaplar ana dillere çevrilmiştir. Böylece insanlar kilisenin yalan söylediği anlamış ve reformun hızlanmasını sağlamıştır.
Otuz Yıl Savaşları
Otuz yıl savaşları reform ile meydana gelmiştir.Katolik-protestan savaşı olarak gösterilsede devletlerin siyasi çıkarları da vardır. Savaş tam 30 yıl sürmüş ve westphalia anlaşması ile sona ermiştir. Bu anlaşmayla dinsel meseleler çözülmüştür.
Reformun Sonuçları Nelerdir?
Avrupa'da yeni mezheplerin ortaya çıkması ile mezhep birliği bozuldu. Kilisenin yetkilerinin düşürülmesi ile siyasi otorite sağlandı. Katolik kilisesi kendini yeniledi.Ogsburg Antlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile Protestanlık mezhebi resmen kabul edildi ve Alman prenslere istedikleri mezhebi seçme hakkı verildi. Bu anlaşma ile Alman prensler kendi ülkelerindeki din işlerinin hakimi oldu.
Reform İle Ortaya Çıkan Mezhepler
Reform hareketinden önce yanlızca Katolik ve Ortadoks mezhepleri vardı. Reform hareketinin başlaması ile ortaya birçok mezhep çıkmıştır. Bunlardan en çok bilineni Protestanlıktır. Protestanlık Katolik mezhebine karşı çıkan , Martin Luther'in önderliğinde kurulan bir mezheptir. Bu mezheplerden diğeride Anglikanizmdir. Anglikanizm İngilterede kralı 8. Henry'nin katolik klisesini protesto etmek için kurduğu mezheptir. Kurulan bir başka mezhep ise Kalvenizmdir. Kalvenizm Fransa'da kurulmuştur. Jean Calvin'in ortaya attığı dini düşünce sistemidir.
Endüljans Nedir?
Endüljans 16. Yüzyıl Katolik kilisesindeki papa tarafından verilen günahları affetme , cennetten arsa gibi para karşılığında satılan bir belgedir.
Aforoz Nedir?
Aforoz kelime anlamı olarak bir kişiyi iletişimin dışına çıkarma anlamına gelir. 16. Yüzyılda ise kilise tarafından bir kimseyi dinden çıkartmak, kafir etmek anlamına geliyordu.