Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Şartlar? Emlak İşi İçin Belgeler?



Gayrimenkul sahipleriyle alıcılar arasında köprü görevi gören emlakçıların bu işi yapabilmeleri için bazı belgelere sahip olmaları gerekir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Emlak İşi İçin Gerekli Belgeler? Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Şartlar?

Gelişen teknolojiyle birlikte gayrimenkul alım-satımı her ne kadar internet üzerinden yapılmaya başlansa da emlakçıların birçoğu bu yeni sisteme uyum sağladılar. Bir gayrimenkul sahibi, eğer mülkünü satmak istiyorsa bu işi profesyonel bir şekilde yaparak hayatını kazanan emlakçılara gitmektedir. Zira bir gayrimenkul satışı yapmak oldukça zahmetli bir iştir. Bu iş kanuni mevzuata hakim olmanın yanı sıra bazı ince detayları da bilmeyi gerektirir.

Bu yazımızda emlakçı olmak istiyorum ne yapmalıyım gibi sorulara cevap arayan insanlara bir yanıt vermeyi amaçladık. Yazımızın sonunda aklınızda yer alan tüm soruların cevaplarını bulmuş olacaksınız.

Gayrimenkul Danışmanı ile Emlakçı Arasındaki Fark

Pek çok insan gayrimenkul danışmanı ile emlakçı arasındaki fark nedir diye merak etmesine rağmen aslında bu iki meslek arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Ancak gayrimenkul danışmanı olarak insanlara hizmet veren kişilerin biraz daha profesyonel olduklarını söyleyebiliriz. Zira emlakçılar genellikle mahalle aralarında ufak bir dükkân kiralayarak işlerini yürütürken gayrimenkul danışmanları daha çok plazalarda faaliyet gösterirler.

Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olunur

Emlakçı olmak istiyorum diyen bir kişi ilk olarak her şeyi iyi ve doğru bir şekilde yapması gerektiğini bilmelidir. Örneğin aşçılık yaparak hayatını kazanan bir insan, yemek pişirdiği zaman kullanmış olduğu baharatları, malzemeleri ve yemeğin pişeme süresini çok iyi bilmezse bu sektörden ekmek yiyemez. O yüzden bir emlakçı da içinde bulunduğu sektörün inceliklerini çok iyi bilmelidir.

Bütün bunların yanı sıra bir emlakçı profesyonel bir şekilde çalışmalıdır. Zira profesyonel olmak her zaman her yerde karşınızdakine güven verir. Avukatlara, doktorlara ve benzeri meslekleri yapanlara insanların güvenme nedeni onların profesyonel olmalarından kaynaklanır. Bir emlakçı sadece iş bilgisiyle ya da becerisiyle değil aynı zamanda giyim kuşamı, iş yapma tarzı ve davranışlarıyla da profesyonel olmalıdır. Bu gibi şeyler hem müşterilerine hem de çevrelerine büyük bir güven aşılar.

Emlakçı Olmak İçin Ne Yapmalı

Emlakçı olmak için gerekenler 2021 yılı itibariyle önceki senelere nazaran biraz değişmiş durumda. Önceki yıllarda istenmeyen bazı belgeler, artık bu işi yapmak isteyen kişilere ön koşul olarak ileri sürülüyor. Gelişen teknolojiyle birlikte emlak sektöründe de arz ve talep ilişkisi yukarı yönlü esnediğinden dolayı artık herkes emlakçılık yapmak istediği için devlet bu işi layığıyla yapan insanları bir nevi koruma altına alıyor. Peki emlakçı olmak için hangi bölüm okunmalı?

Emlak Yönetimi Bölümü

Gayrimenkul sektöründe aracılık yapmak isteyen kişi sayısının çoğalmasından dolayı nitelikli emlakçı ihtiyacı günden güne artıyor. Henüz bu mesleği yapabilmek için herhangi bir üniversite mezunu olma şartı bulunmamasına rağmen üniversiteler peşi sıra Emlak ve Emlak Yönetimi bölümü açıyorlar. Bu bölümde okuyan öğrenciler, sektörün inceliklerini ve gayrimenkul mevzuatını profesyonel bir şekilde öğreniyorlar.

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Olan Belgeler

Bu işe başlamak isteyen pek çok insan emlak ofisi açma belgesi hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapıyorlar. Yukarıda da söylemiş olduğumuz üzere devlet, bu sektörün erbaplarını koruyabilmek için emlakçı olma şartları üzerinde biraz değişiklik yaptı. Emlakçı olmak için gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Maliye bakanlığına kayıtlı olduğunu ispatlayan bir belge
  • Emlakçılar meslek odasına kayıtlı olduğuna dair belge
  • Vergi dairesi kaydı
  • Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olduğuna dair belge
  • BAĞ-KUR prim kaydı
  • Sanayi dernek kaydı
  • Belediyeden alınan emlakçı ofisi açmak için izin belgesi

Emlak Ofisi Açma Maliyeti

Önceki yıllarda son derece uygun rakamlara emlakçı ofisi açılabilmesine rağmen ekonomimizin içinde bulunduğu dar boğaz bu sektörü de doğrudan doğruya vurmuş durumda. Emlak ofisi açma maliyeti 2021 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • 3 ile 4 bin lira arasında ofis kiralama depozitosu
  • İlk ay kirası 3 ile 6 bin lira arasında
  • Yukarıdaki belgeleri almak için katlanılan masraf 2 bin lira civarında
  • Telefon ve internet gibi araçlar yaklaşık 300 lira
  • Ofisin önüne konulacak olan emlakçı tabelası yaklaşık 2 bin lira

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar