Menajerler Yüzde Kaç Alır? Menajerler Ne Kadar Kazanır?



Temsil ettiği kişi adına kurumlarla sözleşme yapan menajerler aynı zamanda bir nevi imaj maker görevi de üstlenir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Menajerler Yüzde Kaç Alır? Menajerler Ne Kadar Kazanır?

Televizyonlarda, gazetelerde, radyolarda kısacası her yerde adı sık sık duyulmasına rağmen çoğu insan menajerlerin ne iş yaptığını bilmemektedir. Genellikle futbolcuların, transfer sürecinde isimleri geçtiği için kamuoyunun hafızasında “futbolcu emlakçısı” olarak yer alan bu kişilerin görevleri ve sorumlulukları tahmin edildiğinden daha fazladır. Bu yazıda menajer nedir gibi kamuoyunun en çok merak ettiği sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Menajer Kelime Anlamı

Menajer kelimesinin kökeni İngilizceye dayanır. Çok eski çağlarda, ulaşımın at sırtında sağlandığı dönemlerde bu hayvanlar, insanların hayatlarında oldukça önemli bir yere sahipti. Bu yüzden atlarla ilgilenen meslekler, toplum içerisinde geniş bir kabul ve saygı görürdü. Menajer kelimesi de İngilizce de “manage” yani “at terbiyecisi” anlamına geliyor olsa da günümüzde ilk anlamından uzaklaşarak çok farklı bir hale evirilmiştir. Menajer sözcüğü, Türkçe ’de “idareci, yönetici” anlamlarında kullanılır.

Menajer Ne Demek?

Beraber çalıştığı kişilerin, ki bunlar genellikle ünlü insanlar olur, bütün iş süreçlerini bizzat yöneten ve gereken hazırlıkların yapılması için bu süreci yakından takip eden kişilere menajer unvanı verilir. Bir menajerin, yapılacak organizasyonun sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için bu organizasyonla ilgili olan her şeye en ince detayına kadar hâkim olması gerekir.

Bunun yanı sıra menajerin görevleri arasında başkaları önünde temsil ettiği kimselerin iş anlaşmalarını yürütmek de bulunur. Yani menajerler, kurumlarla bu kurumlara hizmet verecek olan kişiler arasında bir köprü görevi görür. Temsil ettiği kişinin en yüksek seviyeden ücret alabilmesi için onun imajını ve yeteneklerini kuruma tanıtmak menajerin asli görevidir. Bu yüzden menajerler imaj makerlar gibi çalışırlar.

Temsil ettiği kişilerin basınla olan ilişkilerini de düzenleyen menajerler, bu kimselerin bütün organizasyonlarını takip ederler. Örneğin ülkeye yeni gelen bir futbolcunun, basına vereceği demeçlerden katılacağı imza gününe kadar her şeyle menajer ilgilenir. Eğer menajerin temsil ettiği kişi bir sanatçıysa, bu kişinin katılacağı galalara, oynayacağı reklam filmlerine de menajer karar verir.

Menajer Ne İş Yapar?

Menajerlerin görev sahası yukarıda anlatılanlardan daha geniştir. Ancak tüm bunları tek bir çatı altında toplayacak olursak, bir menajer, temsil ettiği kişinin başarılı olması için çalışır. Herhangi bir alanda ünlü ve başarılı olabilmek için insanların atması ve atmaması gereken bazı adımlar bulunur. Menajerler, hizmet ettikleri insanları doğru kararlar vermeleri için yönlendirmekle birlikte bu kişiler aldığı kararları uygulamaları konusunda onlara yardımcı olur.

Menajerler ne yapar sorusuna en geniş haliyle cevap verecek olursak, menajerler aşağıdaki işleri yürütmekle mükelleftir:

  • Temsil ettiği kişiyi en doğru işi seçmesi için yönlendirmek
  • Temsil ettiği kişinin katılacağı organizasyonlarda gereken hazırlıkların tamamlanmasında rol almak
  • Temsil ettiği kişinin kamuoyunda güçlü ve güvenilir bir imaja sahip olmasını sağlamak
  • Temsil ettiği kişinin iletişim konusunda doğru adımlar atmasını sağlamak
  • Temsil ettiği kişi ile basın arasındaki ilişkileri profesyonel bir şekilde yürütmek
Menajer Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı

Türkiye’deki üniversitelerde menajerlik eğitimi veren bir program bulunmamaktadır. O yüzden menajer olmak için hangi bölüm okunmalı sorusuna bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak bu işi profesyonel bir şekilde yaparak yükselmek isteyen kişiler için yurt dışında bazı sertifika programları bulunur. Türkiye'de henüz bulunmayan bu programlara başvuran bir kişi, eğitim sertifikasını aldıktan sonra rakiplerinin önüne geçebilir.

Türkiye’de Nasıl Menajer Olunur?

Ülkemizde menajer olmak için ne gerekli sorusuna “iyi bir usta bulmak” cevabı yeterli olacaktır. Zira Türkiye’de menajerlik eğitimi veren bir yüksekokul, üniversite ya da eğitim programı bulunmamaktadır. O yüzden bu meslek ustadan çırağa geçerek varlığını sürdürür. Ayrıca organizasyon ya da prodüksiyon şirketlerinde bir süre çalışarak tecrübe edinmek, bu meslekte parlayabilmek için oldukça iyi bir yoldur.

Menajer Ne Kadar Kazanır?

Menajer maaşları temsilen edilen kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu iş bir nevi serbest meslek olduğu için tam olarak bir menajer şu kadar para kazanır denilemez. Fakat piyasa ortalamasına göre bir menajerin kazancı 4 bin ile 19 bin lira arasında değişkenlik göstermektedir. Elbette bu rakam, menajerlik anlaşmasında yer alan yüzde oranına göre yukarı ya da aşağı yönlü değişebilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar