Endoskopi Nedir Ne İçin Yapılır? Endoskopi Sonrası Neler Olur?
Endoskopi nedir? Öncelikle sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlık yaşayan kişilerin geçirdiği kısa süreli bir tür operasyondur. Ağız bölgesinden başlayarak yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağa inilerek incelenen bir işlemdir. Uygun koşullar altında yapıldığı taktirde herhangi bir acı hissi oluşmaz. Aynı zaman da bu işlem için kişiye anestezi verilir. Fakat kişinin bilinci açıktır. Endoskopi nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız yanımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Endoskopi Sonrası?
Bazı hastalarda endoskopi sonrası boğaz ağrısı ya da anesteziye bağlı olarak halsizlik görülebilir. Aynı zamanda endoskopi sonrası düşük riskler arasında mide yanması, karın ağrısı, nefes almada zorluk çekmek, kusma ve kan gelmesi yaşanabilir.
Endoskopi Nasıl Yapılır?
Endoskopi, sindirim sistemi alakalı sorunları tespit etmeye yarayan bir yöntemdir. Bu sayede kişiye uygun tedavi gerçekleşir. Peki, endoskopi nasıl yapılır?
Üst sindirim sistemi için uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem gastroskopi, özofagoskopi ve duodenoskopi olarak da adlandırılır. Bu bir görüntüleme işlemi değildir. Aynı zamanda reflü, sinirim sistemi ve kanser gibi rahatsızlıklar da oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle endoskopi uygun koşullar sağlanarak uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. İşlem öncesi hastaya belirli düzeyde anestezi verilerek uygun pozisyon sağlanır. Ayrıca üst sindirim sistemi için bölgeye anestezi uygulanır.
Ardından hasta işlem masasına alınarak omuzlar aynı düzlemde olacak şekilde sol tarafa yatırılır. Ucunda kamera bulunan kalın bir kablo görünüme sahip endoskopi cihazı ile ağızdan girerek boğaz ve yemek borusuna doğru yavaşça ilerlenir. Bu sırada hastanın sindirim sistemi mukozasında kanama veya yırtılma gibi durumların gelişmemesi için yavaş ve nazikçe hareket edilir. Kameranın ekrana yansıttığı görüntü ile uzman doktor tarafından sindirim sistemi muayenesi, diğer bir adıyla endoskopi işlemi tamamlanmış olur. Sindirim sistemi muayenesi yapıldıktan sonra endoskopi cihazı mide bölgesine indirilir.
Özellikle mide kapağında ayrıntılı bir inceleme yapılır. Eğer patolojik bir durum söz konusu olur ise bölgeden biyopsi alınarak laboratuvar da gerekli inceleme sağlanır. Kalın bağırsak için uygulanan endoskopi işleminde çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Ayrıca kalın bağırsak için yapılacak endoskopi öncesi hastaya lavman uygulanarak bağırsağın boşalması sağlanır.