Hemşire Olmak İçin Hangi Üniversiteye Gitmek Gerekir?

Kutsal bir görevi yerine getiren hemşireler yeri geldiğinde canlarını siper ederek insanlara şifa dağıtırlar.

Hemşire Olmak İçin Hangi Üniversiteye Gitmek Gerekir?

Hemşirenin görevleri tıbbi literatürde akut ya da kronik bir rahatsızlığı bulunan kimseler için bakım sağlamak olsa da hemşirelerin sorumlulukları bu kısa tanımdan daha geniş kapsamlıdır.

Bir sene önce yaşamış olduğumuz ve etkileri halen devam eden pandemi döneminde, bütün insanlar evlerinde otururken virüsün kol gezdiği hastane koridorlarında canları pahasına çalışan hemşirelerin yaptığı iş, her şeyden önce büyük bir fedakârlık gerektirir.

Hemşire Ne İş Yapar?

İnsanlar herhangi bir yerlerinde ağrı ya da acı hissettikleri zaman doktora giderek dertlerine deva ararlar. Doktorlar, hastayı hemşireler yardımıyla muayene ettikten sonra tedavi için bir yol haritası belirler. İşte hemşireler doktorların belirlemiş olduğu bu tedavi yöntemini takip ederek hastanın iyileşmesi için çalışırlar.  

Hemşire görev tanımı yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Hemşireler, doktorların verdiği talimatları uygulayarak hastalara doğrudan bakım verirler. Yapılacak olan tetkikler için hastaları hazırlama görevi de hemşirelerin omuzlarındadır. Yapılacak operasyonların öncesinde ve sonrasında hastaya bakım sağlayarak gereken serum ve ilaçları uygulayan hemşireler aynı zamanda hastaların tıbbi geçmişlerini de rapor ederler.

Bir insanın fiziksel ve ruhsal hastalıklarının tamamı kan değerlerinde ortaya çıkar. Bir hastaneye giderek kan örneği aldırmak isteyen hastaların bu isteklerini yerine getiren de bizzat hemşirelerdir.

Hemşire Ne Demek?

Günümüzde çok sık kullanılan bir kelimde olmadığı için pek çok insan hemşire ne demek diye merak ediyor. Eski dilde “kız kardeş” anlamına gelen hemşire, günümüzde asıl anlamından ayrılarak doktor yardımcısı olarak görev yapan sağlık personelleri için kullanılmaktadır.

Hemşire Yardımcılığı

Yakın zamana kadar sağlık meslek liselerinden mezun olanlar doğrudan hemşire olarak atanabiliyorlardı. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte tıp alanı da eskiye nazaran bir hayli gelişti. Eskiden liselerde verilen üç senelik eğitimle bir hemşirenin yapacağı işleri yürütmek mümkün olsa da günümüz dünyasında artık bu pek de mümkün değildir. Hemşire olmak için en az iki yıllık ön lisans programı bitirmek gerekir.  

Herhangi bir üniversiteye gitmemesine rağmen sağlık meslek lisesi mezunu olan kişiler artık hemşire olarak değil hemşire yardımcısı olarak istihdam ediliyorlar. İş yükü günden güne artan hemşirelerin işlerini aksatmadan yürütebilmeleri için gereken eğitimi alan bu kişiler, tıpkı hemşireler gibi sağlık sektörü için hayati bir önem taşıyorlar. 

Nasıl Hemşire Olunur?

Hemşire olarak görev yapabilmek için en az iki yıllık hemşirelik bölümü mezunu olmak gerekir. Fakat sağlık sektörünün sürekli olarak gelişim göstermesi nedeniyle bu alandaki yeniliklere tam olarak uyum sağlamak eskiye nazaran daha da zorlaştı. O yüzden dört yıllık hemşirelik bölümü mezunu olanların KPSS sınavından sonra atanma ihtimali daha yüksek olmaktadır. 

Bir Hemşirede Olması Gereken Özellikler

Hemşireler hastanelere gelen insanların tedavilerinde onlara yardımcı olan kişilerdir. Doktorların vermiş oldukları talimatlar doğrultusunda insanların sorunlarıyla ilgilenirler.

O yüzden bir hemşirenin yardımsever ve özverili olması gerekir. Ayrıca her insan kendisini olduğu gibi ifade edemez ki bizim gibi kapalı toplumlarda bu sorun daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Bundan dolayı hemşirelerin karşılarındaki insanların ruh halini anlamaları, onlarla empati kurmaları gerekir.

Hemşirelerin kişilik özellikleri arasında problem çözme becerisi de olmalıdır.

Hemşire Türleri

Hemşireler, çalıştıkları alanlara, kişisel özelliklerine ve uzmanlık seviyelerine göre belli başlı kategorilere ayrılır. Örneğin son derece büyük bir soğukkanlılık gerektiren yoğum bakım hemşireliği her hemşirelik bölümü mezunu olan kişinin yapacağı iş değildir. Hemşirelik türlerini sıralayacak olursak bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Yeni doğan hemşireliği
  • Pediatri hemşireliği
  • Stoma ve yara bakım hemşireliği
  • Acil bakım hemşireliği
  • Onkoloji hemşireliği
  • Yoğun bakım hemşireliği
  • Pediatrik yoğun bakım hemşireliği
  • Okul sağlığı hemşireliği
  • İş sağlığı hemşireliği
  • Psikiyatri hemşireliği
  • Diyaliz hemşireliği
  • Gerontoloji hemşireliği
  • Endoskopi hemşireliği
  • Aile planlaması hemşireliği
  • Diyaliz hemşireliği
  • Rehabilitasyon hemşireliği
  • Evde bakım hemşireliği
  • Okul sağlığı hemşireliği

Daha da uzayabilecek olan bu listede yer alan hemşirelik türleri, ayrı birer uzmanlık alanıdır. Her alanın kendisine özgü bazı ayrıntıları olduğu için bu alanlardan herhangi birisinde çalışmak isteyen bir kişi hangi alanda hemşire olacağına üniversite sıralarında karar vermelidir.  


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar