Pancar Nasıl Yetiştirilir Kısaca? Pancar Nasıl Hasat Edilir?

Pancar Türkiye nin çoğu bölgesinde yetişen bir bitkidir. Gübreleme, sulama ve nasıl yeneceği ile ilgili detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Pancar Nasıl Yetiştirilir Kısaca? Pancar Nasıl Hasat Edilir?

Pancar nasıl yetiştirilir? Pancar, ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilen bir bitkidir. Bu bitki yumru köklere sahiptir. Kırmızı pancar hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Pancar çok yüksek sıcaklık istemeyen bir bitkidir ancak buna rağmen fazlaca neme ihtiyaç duyar. Kırmızı pancarı ekmek istiyorsanız ekim işlemine mart ayından başlayabilirsiniz. Gübreleme ve inceltilme yapılmış olan toprağa ardından sıkılaştırma ve düzenleme yapılmalıdır. Sonrasında metrekare başına 30-40 bitki ekilmelidir.

Pancar Nasıl Yenir?

Pancar, soyup dilimlenerek salatalara eklenebilir. Aynı zamanda haşlayarak veya çiğ olarak yiyebilirsiniz. Bununla berber pancarı dilimleyerek tuz, limon suyu, karabiber ve sevdiğiniz baharatları ekleyerek karıştırıp ara öğün şeklinde yiyebilirsiniz. Dilerseniz pancarı kızartıp da yiyebilirsiniz.

Pancar Gübreleme ve Sulama Nasıl Yapılır?

Pancar yetiştirirken kullanacağınız gübreyi analiz etmeli ve toprağın ihtiyacına göre tercih yapmanız gerekir. Toprağın ihtiyacına bağlı olarak manganez magnezyum baryum ve azot uygulanmalıdır. Ayrıca pancar yapraklarına yapacağınız düzenli tozlama sayesinde bitki güçlenir ve gelişir. Pancarın gelişme zamanında yüksek neme ihtiyacı vardır. Bu dönemde iklim koşullarına göre pancar için sulama yapmak gerekir.

Pancar yetiştiriciliğinde yağmur sulama sistemleri en çok tercih edilen yöntemdir. Pancar yüksek sıcaklığın ihtiyaç duymaz. Pancarın bulunduğu ortamda yeteri kadar nem olduğu sürece gelişiminde bir aksaklık yaşanmaz. Pancar bitkisi için en ideal sıcaklık derecesi ise 20 ila 25 derecedir.

Pancar Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Pancar tohumlarını ektikten 6 ay sonra mahsul almaya başlayabilirsiniz. Bu süre içerisinde pancarlar hasat için yeterli olgunluğa ulaşmış olur. Hasat zamanının geldiğini anlamak ise oldukça basittir. Pancarın yaprakları sararmaya başladığı zaman hasat zamanı gelmiş demektir. Pancar hasadının zamanında yapılması son derece önemlidir. Aksi halde pancar liflenir ve kalitesi düşer. Pancar hasadı yaparken bitki yaprağı ile birlikte topraktan sökülerek çıkartılır. Kökün üst kısmında kalan kalan yapraklar kesilerek ortalama 5 derecede muhafaza edilmesi sağlanır.

Pancar bitkisinden iyi bir verim almak için iyi bir şekilde işlenmiş humuslu toprağa ekim yapılması tavsiye edilir. Ancak pancarı yetiştireceğiniz toprağın aşırı killi bir toprak olmaması gereklidir. Aksi halde pancarlar deforme olur.  Pancar tohumlarını ektikten sonra toprağın merdane denilen araç ile sıkıştırılması gereklidir. Tüm bu işlemleri usulüne uygun bir şekilde yapıp püf noktalara dikkat etmeniz halinde ekmiş olduğunuz pancar köklerinden en yüksek verimi alırsınız.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar