Mali Müşavir Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?
Büyük kurumsal firmaların yanı sıra küçük işletmeler de hayatımızı devam ettirebilmemiz için gereken hizmetleri üreterek satarlar. Eğer ticaret diye bir şey olmasaydı medeniyet diye bir şey olmayacaktı. Çünkü ticaretin bir diğer anlamı da insanların yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için karşılıklı bir anlaşmaya bağlı kalarak bazı şeyleri satın almaktır.
Her insanın hayatında bu kadar önemli yeri bulunan ticaretin hiç aksamadan devam edebilmesi için firma sahipleri bazı yardımcılara ihtiyaç duyarlar. Bu yardımcıların başındaysa ticaretin planlamasını, değerlendirmesini ve yürütülmesini sağlayan muhasebe görevlileri yani mali müşavir ruhsatına sahip olan kimseler gelmektedir.
Dünya döndükçe insanlar ticaret yapmaya ihtiyaç duyacaklar. Bu yüzden mali müşavirlik mesleği hiç ölmeyecek meslekler arasında en başlarda yer alıyor desek hiç de yanlış olmaz.
Mali Müşavir Ne İş Yapar?
Ticaret yapan firmaların beyannamelerinin verilmesi, defterlerinin tutulması gibi daha pek çok muhasebe hizmetlerini yürüten kişiye mali müşavir denilir. Mali müşavir ne iş yapar sorusunu daha ayrıntılı bir şekilde cevaplayacak olursak mali müşavirler:
- Firmaların muhasebe kayıtlarını bir deftere işlerler
- Gelir ve bilanço gibi finansal tablolar başta olmak üzere devlet kurumlarının istediği her türlü finansal bilgiyi hazırlarlar
- Firmalar bazı dönemlerde Maliye Bakanlığı’na beyanname vermek zorundadır. Bu beyannameleri bizzat mali müşavirler verir
- Eğer firmanın çalışanları varsa onların SGK ile ilgili tüm işlerini mali müşavirler halleder
- Firmanın muhasebe sistemini mali müşavirler kurar. Muhasebe programlarından hesap planlarına kadar her şey onların sorumluluğundadır
- Bazı durumlarda firmanın isteği dahilinde denetim hizmeti de verebilirler
- Herhangi bir konuda ticari anlaşmazlık baş gösterdiğinde mali müşavirler bilirkişilik yaparak arabulucu görevini üstlenebilir
Nasıl Mali Müşavir Olunur?
Mali müşavir olmanın şartları arasında ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gelmektedir.
Firmaların finansal departmanları için oldukça hayati bir görev üstlenen bu kişilerin yabancı uyruklu olmaları elbette biraz garip olacaktır. Çünkü bir ülkenin kanunlarını hiç kimse o ülkenin vatandaşları kadar iyi bilemez. Bu koşulun yanı sıra mali müşavir olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Medeni haklarını kullanabiliyor olmak
- Beş yıldan fazla bir ceza almış olmamak
- Muhasebeyle ilgili olsun ya da olmasın herhangi bir cezadan mütevellit görevinden atılmış olmamak
- 4 yıllık İİBF (işletme, muhasebe, iktisat, maliye, kamu yönetimi, bankacılık) bölümlerinden mezun olmak. Bunun yanı sıra hukuk ya da siyasal bilimler fakültesi mezunları da mali müşavir olabilir
- SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) Staja Başlama Sınavı’na girerek en az 60 puan almak
- SMMM Staja Başlama Sınavı’ndan sonra 3 yıl boyunca staj yapmak
- Staj süresi sonunda SMMM Yeterlilik sınavlarını vermek
Mali Müşavir Ne Kadar Kazanır?
Bir mali müşavirin ne kadar kazanacağıyla ilgili tam olarak bir bilgi vermek pek de mümkün değildir. Çünkü bu işi yaparak bir ayda milyonlar kazanan mali müşavirler olduğu gibi asgari ücretle çalışan SMMM’ler de mevcuttur. Mali müşavirlikte en önemli şey ne kadar geniş ve etkili bir çevreye sahip olduğunuzla ilgilidir. Eğer bir ticari çevreniz bulunuyorsa zorluk çekmeden kendi ofisinizi kurabilirsiniz. Ancak böyle bir imkânınız yoksa firmaların içerisinde bağımlı mali müşavir olarak da hizmet verebilirsiniz.
SMMM Sınav Konuları
Bir mali müşavir adayının ilk aşması gereken engel SMMM SGS sınavıdır. Staja Giriş Sınavı olarak bilinen ve test usulü yapılan bu imtihanın konuları ve bu konulardan gelen soru sayıları aşağıdaki gibidir:
- 8 soru Mali Tablolar Analizi
- 8 soru Maliyet Muhasebesi
- 16 soru Denetim
- 6 soru Maliye
- 6 soru Ekonomi
- 6 soru Meslek Hukuku
- 6 soru İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
- 6 soru Vergi Hukuku
- 18 soru Finansal Muhasebe
- 5 soru Türkiye Muhasebe Standartları
- 3 soru Muhasebe Bilgi Sistemi ve Uluslararası Muhasebe Kuruluşları
- 6 soru Ticaret Hukuku
- 6 soru Borçlar Hukuku
Bu alan derslerinin yanı sıra Genel Kültür ve Genel Yetenek Bölümü’nde:
- 7 soru Türkçe
- 8 soru Matematik
- 5 soru Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- 10 soru Yabancı Dil
derslerinden çıkmaktadır. SGS sınavı olarak bilinen bu sınavdan başarılı olmanız halinde mali müşavirlik yolundaki ilk engeli aşmış olursunuz.