Kadınlar Cenaze Namazı Kılar mı? Kadınlar Cenaze Namazına Gider Mi?
Cenaze namazı, vefat eden kimsenin ardından kılınan bir namazdır. Cenaze namazı halk arasında vefat eden kimse için son görev olarak bilinir. Peki, kadınlar cenaze namazı kılar mı? Bu yazımızda kadınların cenaze namazı kılıp kılamayacağınızı ve bütün detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Sizde bu yazımızı okuyarak, kadınların cenaze namazı kılıp kılamayacağı konusunda detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. İşte detaylar…
Kadınlar Cenaze Namazı Kılabilir mi?
Cenaze namazı, müslüman olan herkes için farz-ı kifayedir. Müslümanlar için vefat eden kişi ardından kılınması gereken namaz, dini vacibelerin arasında yer alır. Kadın veya erkek fark etmeksizin herkesin kılabileceği cenaze namazı, ölen kişi için bir son görevdir. Cenaze namazını sadece bir kişi kılmış olsa dahi, farz yerine getirilmiş olur. Peki, cenaze namazı nasıl kılınır?
Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Cenaze namazı kılmak için öncelikle cenazeye ve kıbleye dönülmesi gerekir. Ardından saf bağlanır ve niyet edilir. Daha sonrasında imamın tekbiriyle birlikte, cenaze namazını kılacak olan kişiler ellerini bağlarlar.
“Ve celle senaük” cümlesinin hemen ardından ise Sübhaneke duası okunur. Hemen ardından eller kaldırılmadan yeniden tekbir alınır. “Salli-barik” duası okunur. Daha sonrasında elleri kaldırmadan tekrar tekbir alınır. Cenaze duasını bilenler cenaze duasını, bilmeyenler Fatiha suresini okur. Fatiha suresini de bilmiyorlarsa, başka bir dua okunur. Ardından tekrar tekbir getirilir ve sağa sola selam verilir. Böylece cenaze namazı kılınmış olur.
Kadınların Cenaze Namazı Saf Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Kadınların cenaze saf düzeni erkeklerin arkasında olacak şekilde olmalıdır. Kadınlar aksi gerekmediği sürece erkeklerin yanında veya önünde durarak, namaz kılmaları uygun görülmez. Bu nedenle kadınlar saf tutarken, erkeklerin arkasında duracak şekilde saf tutmaları uygun olur.