Hipertansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmeli? Hipertansiyon Belirtileri?

Hipertansiyon ile karşı karşıya kalan bireylerin öncelikli olarak yaşam tarzını değiştirmesi gerekebilmektedir. Kişiler alkol ve sigara kullanımından uzak durmalı düzenli bir şekilde egzersiz yapmalıdır.

Hipertansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
Hipertansiyon Belirtileri?

 Halk arasında yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon hayati tehdit oluşturan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kalpten vücuda pompalanan kanın damar içerisinde yaptığı baskının yükselmesi ile karakterize olan bu rahatsızlık pek çok sebeple oluşabilmektedir. İlerleyen yaş ile birlikte daha çok kendini belli eden tansiyon yüksekliği aynı zamanda genetik yatkınlık neticesinde de ortaya çıkabilmektedir.

 Hipertansiyon tedavi edilmediği sürece kalp hastalıkları, beyin kanamaları ve organ hasarlarına yol açabilmektedir. Küçük ve büyük her iki tansiyonunda normale nazaran çok daha fazla artış görülmektedir. Kimi insanlarda yüksek tansiyon hiç bir belirti vermezken kimisinde ise gündelik yaşamını etkileyecek belirtiler söz konusu olabilmektedir. Belirti vermeyen kişiler de söz konusu olması sebebi ile belirli yaş arası risk grubu olarak ifade edilen dönemde düzenli olarak doktor kontrolüne gitmekte fayda bulunmaktadır. Aksi halde ciddi organ hasarları söz konusu olabilmektedir.

 Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

 Hipertansiyon bazı bireylerde belirti vermiyor olsa da genel olarak bir takım belirtiler söz konusu olabilmektedir.  Hipertansiyon bir diğer adı ile yüksek tansiyonun en sık karşılaşılan belirtileri arasında baş ağrısı, görme bozukluğu, mide bulantısı ve halsizliktir. Bazı bireylerde yüksek kan basıncına bağlı kusma ve böbrek yetersizliği gibi tablolar söz konusu olabilmektedir.

 Hipertansiyon Sebepleri

 Hipertansiyon sağlık açısından büyük risk barındıran bir rahatsızlık olması sebebi ile mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu sebeple mutlaka periyodik doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Genelde 50 yaş ve üzeri kişilerde görülme sıklığı artmaktadır. Hipertansiyon genetik yatkınlık, obezite, hareketsiz yaşam, yoğun strese maruz kalma, alkol ve sigara tüketimi, aşırı tuz tüketimi gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Aynı zamanda bazı ilaçlar da hipertansiyonu tetikleyebilmektedir.  Kalp rahatsızlığı bulunanlar,  uyku apnesi bulunanlar, hamileler, böbrek hastalıkları yaşayan bireyler hipertansiyona daha çok yatkınlık gösterebilmektedir.

 Hipertansiyon Tanısı

 Hipertansiyon tanısı konulması için kişilerin büyük tansiyonunun 14 küçük tansiyonunun ise 9 mm Hhg üzerinde olması gerekmektedir. Hipertansiyon teşhisinin konulabilmesi açısından kişilerin düzenli bir şekilde 2 hafta boyunca tansiyon ölçümü yaptırması gerekmektedir. Zira tansiyon yüksekliği heyecan sebebi ile de karşı karşıya kalınabilen bir durumdur. Kişilerin 24 saat boyunca tansiyon takibi de istenilmektedir. Doktor gerekli gördüğü takdirde EKG, kan tahlili gibi farklı tetkiklerde de başvurabilmektedir.

 Hipertansiyon Tedavisi

 Hipertansiyon ile karşı karşıya kalan bireylerin öncelikli olarak yaşam tarzını değiştirmesi gerekebilmektedir. Kişiler alkol ve sigara kullanımından uzak durmalı, düzenli bir şekilde egzersiz yapmalıdır. Buna ek olarak diyet uygulanabilmektedir. Tuz kullanımının azaltılması son derece önemlidir. Doktor gerektiği takdirde ilaç tedavisine başvurabilmektedir. Kişiye uygun ilaç tedavisi doktor tarafından belirlenmekte ve düzenli olarak muayeneler gerekmektedir. İlaç dozu hastanın durumuna bağlı olarak ayarlanmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar