Salatalık Turşu Suyu Neden Sümüksü Olur? Turşunun Suyu Neden Süner?
Ülkemizde turşular arasında en çok tüketilen turşulardan bir tanesi de salatalık turşusudur. Lezzetle ve severek tüketilen salatalık turşularını artık birçok kişi evde yapıyor. Evde yapılan salatalık turşularda ise bazen sıkıntılar yaşanabiliyor. Salatalık turşusunun bozulması, beyazlaması, kararması ve sümüksü olması turşularda istenmeyen durumlardır. Bu yazımızda salatalık turşu suyunun neden sümüksü olduğundan sizler için bahsettik. İşte salatalık turşu suyunun neden sümüksü olduğu…
Salatalık Turşu Suyunun Sümüksü Olma Nedenleri
Salatalık turşu suyunun sümüksü olmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında salatalık turşusunun yanlış kurulması, malzeme oranlarının dengelenmemesi ve yanlış saklama koşulları bulunur.
Eğer turşunuzu doğru bir şekilde kurar ve saklarsanız, salatalık turşu suyunuz sümüksü yapıda olmaz. Salatalık turşusu suyunun sümüksü yapıda olmasının nedenlerini daha fazla detaylandırmak gerekirse, şu şekilde açıklanabilir:
- Salatalık turşu suyunun sümüksü olmasının nedeni turşu kurarken kullanılan malzemelerin dengesiz bir şekilde kullanılmasıdır. Özellikle su, tuz, sirke ve limon dengesi çok önemlidir. Bu 4 malzemenin içerisinde de en önemlisi tuz oranıdır. Tuzun çok az veya çok fazla turşuya eklenmesi durumunda mikroplar ortaya çıkıyor. Bu mikroplar ise salatalık turşu suyu sümüksü yapıya dönüştüğü görülüyor.
- Salatalık turşu suyunun sümüksü olmasının diğer bir nedeni ise turşunuzun saklanma koşullarından kaynaklanır. Eğer turşunuzu serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklıyorsanız, turşu suyunuzda sümüksü bir yapı oluşmaz.
Sümüksü Olan Salatalık Turşu Suyu Kurtulur mu?
Salatalık turşu suyu sümüksü yapıdaysa, düzelip düzelmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Ancak bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. Sümüksü olan salatalık turşusu aslında bozulmuş demektir. Bundan dolayı da sümüksü yapıda olan salatalık turşu suyunu kurtarmak çok mümkün değildir.