Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Neden Olur?
Öncelikle bu yazımızda sedef hastalığı ile ilgili tüm merak edilenlere ayrıntılı cevap vereceğiz. Sedef hastalığı, bulaşıcı veya iltihabı bir hastalık türü değildir. Genellikle korkulan bu durumdan dolayı Sedef hastalığına sahip olan insanlar toplumdan uzak kalmaktadır. Sedef hastalığı genellikle 15 ila 35 yaşları arasında görülebilen fakat her yaşta da ortaya çıktığı görülmüştür. Sedef hastalığı vücudu koruyan bağışıklık sisteminin ciltte yanlış çalışması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Sedef hastalığının vücuda dağılması hastaların en büyük korkularından biridir. Ancak genellikle sedef hastalığı aynı bölgede tekrar eden bir hastalık türüdür. Çok nadir olarak vücudun farklı bölgelerine dağılma gösterir. Eğer Sedef yüz bölgesinde ise nerede ise hiç çıkmaz çıksa da hafif bir kızarıklık olarak görülür ve tedavileri en iyi şekilde yanıt verir. Sedef tedavisi kişiye özel yapılır.
Sedef Hastalığı Neden Olur?
Sedef hastalığı neden olur? Deride bulunan hücreler çeşitli antijenlere neden olur. Bu antijenler kişinin bağışıklık sisteminin aktive olmasını sağlar. Aktif olan bağışıklık hücreleri yeniden deriye döner ve deride hücre çoğalması görülür. Bu durum sedef hastalığını ön plana çıkarır.
Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir?
Her sedef türünü ortadan kaldıran sihirli bir tedavi yöntemi yoktur. Sedef hastalığına sahip olan kişiler önemli bir tetikleyici neden olmasa bile stresi azaltmalıdır. Stresi yönetmek için farklı yöntemler geliştirilmelidir. Eğer tek başına stresle baş edemiyorsa bir psikiyatrist ya da psikolog ile görüşerek uzman desteği almalıdır. Ayrıca alkol sigara ve kötü beslenme de sedef hastalığını olumsuz yönde etkileyen. Aşırı kilo da sedef riskini artıran faktörler arasındadır.
Sedef hastalığında %30 oranında Sedef romatizması görülür. Sedef tedavisinde sedef romatizması olup olmaması ve farklı pek çok faktör göz önüne alınır ve buna göre seef tedavisi planlanır. Genel olarak 1 ile 2 ay içerisinde tedavi yanıtı verir ve gerekirse tedavide değişiklikler yapılır. Bir Sedef hastasına iyi gelen ilaç diğer hastanın sedefini artırabilir. Bu nedenle hekimin tavsiyesinin dışında ilaç kullanmamakta fayda var.
Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Hangileridir?
Sedef hastalığına iyi gelen bitkiler ise şu şekildedir:
- Buğday ruşeymi yağı
- Meryem Ana dikeni
- Aloe vera
- Keten tohumu yağı
- Dul avrat otu.
- Kadın tuzluğu
- Hodan yağı.
- Hidrastis canadensis çayı
Her ne kadar bu bitkilerin ise de sedef hastalığına iyi geldiği bilinse de aşırı miktarda kullanmamaya dikkat etmek önemlidir. Öte yandan hekim kontrolünde Sedef hastalığı tedavisi uygulamak en doğru tercihtir.