Şeker Hastasına Hangi Doktor Bakıyor? Şeker Hastasına Hangi Bölüm Bakar?
Şeker hastalığı en yaygın görülen kronik rahatsızlıklardan bir tanesidir. Halk arasında bilinen ismi şeker hastalığıdır, bir diğer bilinen ismi ise diyabet hastalığıdır. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde yaklaşık olarak 200 milyona yakın diyabet hastası bulunmaktadır. Şeker hastalığının ortaya çıkmasını sağlayan ve şeker hastalığına tanı koyan bölüm, iç hastalıkları (dahiliye) bölümüdür. Şeker hastalığı şüphesi olan bireylerin burada kan değerler ölçülür. Daha sonrasında ise, detaylı ve kapsamlı bir araştırma için endokrinoloji bölümüne yönlendirilerek, daha detaylı araştırmalar yapılır. Burada yapılan tahliller veyahut tetkikler sonucunda ise hastaya diyabet, bir diğer ismiyle şeker hastalığı teşhisi tam olarak konulmuş olur.
Endokrinoloji bölümünden alınan sonuçlar doğrultusunda, hasta tekrar olarak iç hastalıkları bölümüne yönlendirilir. Daha sonrasında ise iç hastalıkları doktoru kararı ile tedavi süreci başlatılır. Sonraki süreçleri ise aynı şekilde iç hastalıkları bölümünde bulunan hastaların, doktoru takibini ve tedavisini sürdürür. Yapılan çalışmalar sonucunda ortaya koyulan verilere göre, günümüzde 4 çeşit diyabet hastalığı bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla; Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, Gebelik Diyabeti ve son olaraktan Özel Diyabet olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gebelik Diyabeti; Hamilelik dolayısıyla ortaya çıkan bir şeker hastalığı çeşididir. Doğumdan sonra genellikle şeker hastalığı sonlanmaktadır. Çünkü hamilelik sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı tedavisini sürdüren bölüm tekrardan, iç hastalıkları bölümü doktoru olmaktadır.
Şeker hastalığı tedavisi ise, diyabet çeşitlerine göre değişmektedir. Tabii hastaya göre de değişim sağlar. Çünkü her hastalık türü kendine has şekilde ilerler. Bu ilerleyiş esnasında ise, hastanın morali, hastanın bağışıklık sistemi ve son olaraktan hastanın yaşı oldukça büyük önem arz etmektedir. Net bir şey söylenmemesi sebebiyle en doğru kararı doktorunuz vermektedir.