İşitme Kaybı İçin Hangi Doktora Gidilir? İşitme Kaybı İçin Ne Yapılır?

İşitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız, belirtileriyle birlikte hangi doktora gitmeniz gerektiğini de merak ediyor olabilirsiniz. Peki, İşitme Kaybı İçin Hangi Doktora Gidilir? İşte detaylar...

İşitme Kaybı İçin Hangi Doktora Gidilir? İşitme Kaybı İçin Ne Yapılır?

İşitme kaybı genç, yaşlı dinlemeden herkes de görülebilecek olan rahatsızlıklardır. Fakat genellikle işitme kaybı tarzında ki problemler, yaşlı insanlar da çoğunlukla rastlanmaktadır.  İşitme kaybını daha çok erkekler de kadınlardan fazla görülür. İşitme kaybının ortaya çıkması kimi zaman doğuştan olmakla birlikte, kimi zamanda çeşitli travmalardan da kaynaklanabilmektedir. Genellikle karşımıza yaşlanmadan kaynaklı olarak çıkmaktadır.

Özellikle de yüksek sesli yerlerde çalışan insanlar tehdit eden yüksek ses, 95 desibel ve üstü ani işitme kayıplarına sebep olduğu görülmektedir. İşitme kayıpları için genellikle Kulak Burun Boğaz polikliniklerine başvuru yapılmalıdır.

İşitme Kaybına Sebep Olabilecek Durumlar

  • Viral veya bakteriyel kulak enfeksiyonları.
  • Orta kulak kısmında kronik olarak sıvı toplanması.
  • Kafa veyahut ses travmaları.
  • Meniere hastalığı gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir.

İşitme Kaybı Belirtileri

  • İnsanlar ile konuşurken sıklıkla cümlelerini tekrarlamalarını istiyor ve boğuk bir şekilde sesleri duyuyor iseniz.
  • Kalabalık ortamlarda başkalarının seslerini ayırt edemiyorsanız.
  • Sohbet ederken karşınız da konuşan insanların ne dediklerini anlamakta güçlük çekerek, söylenilen sözlere yanlış cevaplar vermeye veyahut yanlış anlamalara başladıysanız.

İşitme kaybınızın olduğunu düşünüyor iseniz, mutlaka vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna giderek işitme testi yapmalısınız. Erken tanı ve tedavi işitme sorununuzun ilerlemesini engelleyerek, daha iyi bir şekilde sesleri duymanıza yardımcı olabilecek tedavi sistemleri geliştirebilirler. Böylelikle rahatsızlığınız ilerlemeden, işitme probleminize göre kulak ses sitemi takarak çevrenizdeki sesleri rahatlıkla duymanız sağlanabilir. Ayrıyeten bilmelisiniz ki tümör gibi sıkıntılar da işitme sisteminize zarar verdiği bilinmekte. Öncelikle sorunun neyden kaynaklandığını, bulmak amacı ile bir uzman doktora mutlaka, vakit geçmeden başvurmalısınız. Daha sonrasında ise az duymanıza sebep olabilecek bazı etmenler bulunmaktadır. Basınç değişikliği, gizli seyreden beyin sapı tümörü, akciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılması gereken, bazı kanser ilaçları ani işitme kaybına yol açabilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar