Tıp ile İlgili Meslekler Listesi? Veterinerlik Geleceği Var Mı?
Günümüzde iş dünyasındaki rekabet oramı gittikçe artış gösteriyor. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olan insanlar bile bir süre işsiz kaldıktan sonra son derece düşük ücretlerle iş bulabiliyorlar. Sağlık bölümleri, ataması en kolay alanlardan birisi olmasının yanı sıra aynı zamanda özel sektörde en kolay iş imkânı olan bölümler arasında yer almaktadır.
İnsan hayatıyla doğrudan ilgili olması nedeniyle oldukça mühim bir alan tıp sektöründe en ufak bir hataya yer yoktur. O yüzden bu alandaki meslekler diğerlerinden daha vasıf ve dikkat gerektiren işlerdir.
Doktorluk Özel Beceri İstiyor Mu?
Pek çok insan üniversite sınavında aldığı puan yetmesine rağmen tıp bölümünü tercih listesine yazmamaktadır. Bunun ana nedeni ise doktorluk mesleğinin gerektirdiği beceriler hakkında toplumda yaygın olarak bilinen ancak yanlış olan bilgilerdir.
Elbette bir doktorun sahip olması gereken özellikler bulunur fakat bunlar hiçbir insanın yapamayacağı sadece seçilmiş kişilerde bulunan şeyler değildir. Örneğin bir doktorun her şeyden önce problem çözme becerisinin gelişmiş olması gerekir. Çünkü tedavi olmaya gelen insanların vücutlarındaki bazı belirtiler, birden çok hastalığın habercisi olabilir. Aynı zamanda hızlı karar verebilme özelliği olması gereken doktorların iletişim yetenekleri de kuvvetli olmalıdır. Buna bağlı olarak insanların ne düşündüğünü ve neler hissettiğini de anlayabilmek için bir doktorun Duygusal Zekâsı yüksek olmalıdır.
Hemşirelik Mesleği Zor Mu
Hastanelerde doktorların belirlediği tedavi yöntemlerinin uygulanmasında doğrudan sorumlu olan hemşirelik mesleğinin geleceği son derece parlaktır. Fiziksel, zihinsel, akut ya da kronik rahatsızlıklardan mustarip olan kimselerin özel evlerinde ya da sağlık merkezlerinde tıbbi bakımlarını sağlayan hemşirelerin iş imkanları da son derece geniştir.
Tıpkı doktorluk gibi hemşireler de kendi aralarında bazı kategorilere ayrılmaktadır. Bu kategorilere bağlı olarak bir hemşirenin alacağı maaş da değişkenlik gösterir. Örneğin bir yoğun bakım hemşiresi ile pediatrik hemşirelik aynı sınıfta kabul edilmez.
Diş Hekimliği Nasıl Bir Meslek
Tıpkı doktorların girdiği TUS sınavına benzeyen DUS sınavına girerek akademik kariyer yapabilen diş hekimleri doktor mudur sorusu pek çok insanın aklını karıştırmaktadır. İnsanlar, dişçilerle doktorlara nazaran daha kolay iletişime geçebilirler. Özellikle kendi özel kliniğinde çalışan diş hekimleri adeta bir esnaf gibi hastalarıyla ilgilenmek zorundadır. Bu yüzden dişçiler doktor olarak kabul edilmese de titr olarak bu mesleğin erbapları da doktor sınıfında kabul edilmektedir.
Diş Hekimliği bölümü, tıptan farklı olarak 5 yılda bitmektedir.
Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur
2 yıllık ön lisans eğitiminde sonra anestezi doktoru unvanını kazanan bu kişiler ameliyat esnasında hastalara anestezi vermekle görevlidir. Bunun yanı sıra ameliyattan önce ve sonra hastaların solunum, beslenme, kalp basıncı ve böbrek gibi son derece hayati fonksiyonlarını da düzenleyen bu kimseler ameliyatla doğrudan doğruya etkili olan her şeyle yakından ilgilenir.
Anestezi doktoru maaşı da tıpla ilgili meslekler arasında bulunan diğer işlerden daha yüksektir. Yeni başlayan anestezi uzmanı maaşı yaklaşık 10 bin lira civarındadır.
Eczacılık Nasıl Bir Meslek
Tıp sektöründeki meslekler arasında yer alan ve doktorların tedavi süreçlerinde hastalar için uygun gördüğü ilaçları temin eden eczacılığın geleceği oldukça parlaktır. Söz konusu ilaçların gözden geçirildikten sonra hazırlanması ve dağıtılması gibi hizmetler veren eczacılar aynı zamanda doğrudan hasta bakımı da sağlarlar.
Eczacılık bölümü tıp ve diş hekimliğinin aksine 4 yıllık bir eğitim verir. Sayısal bölümden öğrenci kabul eden bu bölümden mezun olan kişilerin imkanları oldukça çeşitlidir. Bir eczacılık fakültesi mezunu kendi iş yerini açabileceği gibi bir yerde bağımlı olarak da çalışabilir.
Veterinerlik Geleceğin Mesleği mi
Tıp sektörü denildiği zaman akla ilk olarak doktorlar gelse de veterinerler de hekim statüsünde kabul edilmektedir. Çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar ve diğer tüm hayvanların tıbbi durumlarını inceleyerek onların hastalıklarını belirleyen bu kişiler aynı zamanda hayvanların tedavi sürecinde de bizzat rol oynarlar.
Veterinerliğin geleceği tıpkı eczacılık mesleğinde olduğu gibi oldukça parlaktır. Hayvan hastalıklarını bazı tıbbı teknolojileri kullanarak tedavi eden veterinerler aynı zamanda hayvan ameliyatları da gerçekleştirirler.