Cennet Hurması Kurusu Üzerindeki Beyazlık? Hurma da Beyaz Noktalar?
Çok sevilerek hem meyvesi hem de kurusu tüketilen cennet hurması, sağlık açısından vücudumuza oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıyeten güçlü bir antioksidan olma özelliğiyle nam salmış bir meyvedir. Cennet hurmasını kurutmak için öncelikle, olgunlaşmamış hurmalar seçilir. Daha sonrasında temizlenir ve kabuğu soyularak ip üzerine dizilir. Ardından yaklaşık 1 ay kadar güneş ışığında bekler. Böylelikle cennet hurması kurusu elde etmiş oluruz. Ancak kurutma işlemi bittikten sonra kavanozlar da saklanılan hurmalar, üzerinde beyazlık olduğu için bozuldu düşüncesi ile çöpe atılmaktadır.
Ancak bilinmesi gereken bir gerçek, meyvenin dış kısmında oluşan beyazlık gibi gözüken tabaka küf değil, kuruyan meyvenin şekerinin yüzeye kısmına doğru çıkmasıdır.
- Bu beyaz gibi gözüken tabaka, meyvenin kendi şeker oranından meydana gelir ve sadece bu cennet hurması türünde ortaya çıkar. Kavanozda saklanılan hurmalar, üzerinde beyaz bir tabaka gördüğünüzde, küf sanarak atmayınız. Çünkü cennet hurması kuruduktan bir süre sonra içerisinde bulunan şekeri dış kısmına bırakır. Pudra gibi bir görüntü ortaya çıkar ve korkulacak bir durum söz konusu değildir. Çünkü küf yeşil renkli ve ağır kokulu bir şekilde gelişir. Hem göz ve hem de kokuyla küflendiğini anlamanız mümkün olmaktadır. Aynı zamanda da bu lezzetli, cennet hurması kurusunu saklarken oldukça dikkatli olmalısınız. Özellikle de hava alan, ağzı açık, nemli, rutubetli veyahut çok sıcak, güneşi direk alan yerlerde hurmalarınızı bırakmamalısınız. Şayet bu şekilde olan ortamlarda bırakırsanız, dayanıklılığı azalır ve zamanla içerisinde bulunan vitamin özelliğini kaybeder. Daha sonrasında ise, küflenmeye ve bozulmaya başlar. Cennet hurmalarınızın deformasyona uğramaması için mutlaka kuru ortamları tercih etmeniz önerilir. Böylelikle oldukça sağlıklı hurmalar tüketerek, kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz.