Karışık Turşu Nasıl Yapılır? 5 kg Karışık Turşu Nasıl Kurulur?
Kullanılacak malzemeler
Turşu suyu için
- 5 lt.’lik hazır su
- 2 su bardağı sirke (üzüm/elma/nar)
- 1 su bardağı kaya tuzu (tepeleme doldurunuz)
- 1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
Turşu iç malzemeleri için
- 1-2 kg lahana
- 4 adet acur (küte)
- 2 adet yeşil domates
- 2 adet havuç
- 4 adet kornişon salatalık
- 10 adet biber (acı)
- 4 adet kapya biber
- 1 baş sarımsak
- 1 avuç nohut
- 1 demet dereotu/ maydanoz
- Birkaç dal kereviz sapı (tercihe bağlı)
Karışık turşu için ön hazırlık
Tarif edeceğimiz turşu 2 adet 5 litrelik cam kavanozu dolduracak kadar olacaktır.
Tüm turşu malzemelerini genişçe, büyük bir kap içinde, ovarak suyla güzelce yıkayınız. Sebzeler günümüzde kimyasal gübrelerle büyütüldükleri ve kurtçuk oluşmasını engellemek için tarım ilaçları sıkıldığından iyice yıkanması önemli bir husustur.
Yeşil domatesleri dörde bölerek veya daha fazla dilime bölebilirsiniz. Turşunun rengârenk olması için yeşilden turuncuya hafifçe dönmüş domates de tercih edebilirsiniz.
Kornişon salatalıkları, acur salatalığı iki veya daha fazla dilime ayırabilirsiniz. Ancak turşu içine salatalıkları bütün olarak atacaksanız, birkaç yerinden çatalla delin.
Havucu da aynı şekilde yarıya bölerek, dilim dilim doğrayarak veya bütün olarak turşu içine atabilirsiniz.
Acı biberleri de aynı şekilde bölerek veya bütün olarak turşu içine koyabilirsiniz. Ancak biberleri bölerseniz, çekirdekleri turşu suyunun içine dağılacaktır. Bölmeden atarsanız birkaç yerinden bıçak yardımıyla küçük kesikler oluşturunuz.
Kapya biberlerin baş kısımlarını çıkartarak çekirdekli kısımlarını alın. Biberi 4 parçaya ayırın.
Lahananın göbek kısmı iç kısmına doğru olan sert yapraklarını turşu için ayırınız.
Sarımsakları bütün olarak veya her bir dişi yarıya bölerek, küçük küçük dilimleyerek atabilirsiniz. Ancak parçalara bölüp atarsanız, aroması turşu suyunun içine daha fazla karışacaktır.
Turşunun hazırlanması
Hazır aldığınız 5 litrelik suyu genişçe bir kaba boşaltın. Su içine bir su bardağı kaya tuzunu, 2 su bardağı sirkeyi (Tek bir cins sirkeyi sek olarak koyabileceğiniz gibi farklı sirke türlerini karıştırıp koymanız da mümkündür) ve 1,5 tatlı kaşığı limon tuzunu koyunuz. Karıştırıp, limon tuzu ve kaya tuzunun erimesini sağlayın. Turşunun ekşiliğinin daha fazla olmasını arzu ederseniz limon tuzu miktarını veya sirke miktarını biraz daha arttırabilirsiniz.
Cam kavanozun tabanına bir avuç nohutu koyunuz. Nohut, mayalanmayı hızlandırıp, turşunun daha çabuk olgunlaşmasını sağlayacaktır.
Lahana yapraklarını nohut üzerine koyunuz. Turşuyu hazırlarken, arada hava boşluklarının oluşmasını önlemek için bastıra bastıra malzemeleri koymaya gayret ediniz. Diğer malzemeleri de karışık halde doldurabilirsiniz.
Turşunun en üst katmanına biraz daha lahana yaprağı, 1 demet dereotu/ maydanoz
birkaç dal kereviz sapı koyabilirsiniz. Kereviz sapı, turşu suyuna kekremsi bir tat verecektir.
Turşu suyunu da, tüm malzemelerin üstüne çıkana doldurunuz. Kavanozun boş kalan yerlerinin turşu suyuyla dolması için arada kavanozu sallayınız. Kavanozu salladıkça su, malzemeler arasındaki boşluklara inecektir. Suyun ılık halde kullanılması, turşunuzun çıtır çıtır olmasına yardımcı olacaktır.
Turşunun saklanması
Turşunun en önemli püf noktası, kapağının hava almayacak şekilde kapatılmasıdır. Turşunun olgunlaşma süresi yaklaşık 30-40 günü bulacaktır.
Turşunun içinde lahana yaprakları olduğu için, bu yapraklar turşunun hacmini artırır. Bu nedenle turşuyu hazırladıktan bir gün sonra turşu malzemelerinin seviyesinin inmiş olduğunu göreceksiniz. Eksilmiş kadar miktarına biraz daha malzemeyi koyabilirsiniz.
Turşuyu güneç görmeyen, karanlık ve serin bir yerde tutunuz. Ve kullanılma gününe değin artık kapağını açmayınız.
Uyarı
Turşu için mutlaka cam kavanoz kullanınız. Turşu suyunun asidik olmasından dolayı, pet şişe kullanılmaması gerekir.