2 ve 4 yıllık İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar? Neden İlahiyat Okumalıyım?



2 ve 4 yıllık ilahiyat mezununun ne iş yaptığı, arasındaki farklar, iş kolları gibi birçok detayı bu yazımızda bulabilirsiniz.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


2 ve 4 yıllık İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar? Neden İlahiyat Okumalıyım?

İlahiyat, Allah ve dinin sistematik bir şekilde incelenmesine dayalıdır. İslami konuları oldukça geniş bir şekilde ele alırlar. Bu bölümden mezun olan bireylerin İslami dini hakkında insanları bilgilendirmektedir. İlahiyat bölümünde, İslam dininin sistematik ilerleyişine ve felsefi bakış açılarıyla bakılmaktadır. İslam dininin gereklilikleri ağırlıklıdır. Allah’ın yasakları, peygamberlerin hayatları, kuranı kerim, dualar, farzlar ve sünnetler detaylıca öğrenilmesi hatta daha fazla derine inen bölümdür ilahiyat.

İlahiyat bölümünün amacı ise, ilahiyat alanlarında görev alan, donanımlı ve bilgili ilahiyatçılar yetiştirmektir. Üniversitelerde ilahiyat bölümünden mezun olanlar için oldukça fazla iş imkanları bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar, bütün dinler arasındaki bağları anlatabilecek kabiliyete sahiptirler. İlahiyat bölümleri, fakültelere bağlı olarak eğitim vermektedir. 4 yıllık lisans eğitimi vermektedirler. Bazı durumlarda ise 1 yıllık lisans öncesi eğitim verilmektedir. Böyle durumlarda 5 yıl eğitim süreleri belirtilmiştir. İlahiyat bölümünü okuyanlar, okuma ve ezberleme yeteneğine sahip olmalıdırlar. Disiplinli ve sorumluluk sahibi olan bireyler bu bölümde oldukça başarılı olmaları muhtemeldir.

Türkiye genelinde ilahiyat bölümü, bazı üniversitelerde dili İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak verilir. İlahiyat bölümü dersleri; tefsir, hadis, kuranı tecvidli okumak, İslam dini inanç esasları, Türk İslam tarihi ve din sosyolojisi gibi dersler almaktadırlar. İlahiyat bölümünden mezun olanlar için iş imkanı devlet de oldukça fazladır. Özel sektörde de iş imkanları yüksektir. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, akademisyen, imam, kuran kursu öğretmenliği, vaiz, müftü ve diyanet işlerinde görev alabilmesi muhtemeldir. Bu alanlarda görev yapmak isteyen ilahiyat mezunları öncelikle, kamu personeli seçme sınavına girerek alması gereken 70 ve üzeri puan alarak (görev almak istedikleri yerler de alınması beklenen puana göre) yerleşim sağlayabilirler.

İlahiyat bölümünü 2 yıllık okuyanlara ilahiyat meslek unvanı verilmektedir. İmam hatip okullarında ve camilerde çalışma imkanına sahiplerdir. Kuran kursu öğretmenliği de yapabilme hakları vardır. Diyanet işleri bakanlığı tarafından da görevlendirmeleri muhtemeldir. 2 yıllık ilahiyat bölümü okuyanlar isterlerse DGS ile 4 yıllık lisansa tamamlayabilirler. Camilerde imamlık yapabilmeleri mümkündür. 2 yıllık ilahiyat bölümünde alınan dersler sırasıyla; İslam sanatları tarihi, hadis tarihi ve usulü, İslam kurumları ve medeniyetleri, tefsir, din psikolojisi, Atatürk’ün ilke ve inkılapları ve din sosyolojisi olarak söylenmektedir. Bu bölümü okuyanlar sabırlı olması beklenir. Kendini sürekli geliştirmesi ve diğer dinler hakkında da genel kültür bilgisine sahip olması beklenmektedir. Örnek davranışlar sergilenmesi beklenmektedir. Profesör olabilme imkanını elde ettikten sonra, ilahiyat fakültelerinde dekan, rektör yardımcısı, diyanet işleri başkanlığında görev yapabilecek konuma gelme fırsatına sahiptirler. Dini konularda yayınlanacak kitap, evrak ve broşürlerin dini kurallara uygunluğunu inceleyebilmektedir. Sınıf öğretmeni olarak da görev yapabilme imkanına sahiptirler.

2022 Yılı Maaşlara gelecek olursak imam maaşları 12.752 TL’dir. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği maaşları ise 10.000 TL civarında olduğu söylenmektedir. İl müftülüğü maaşları ortalama 22.560 TL olduğu bilinmektedir. Dekan ya da rektör unvanıyla çalışan kişiler, 16.516 TL’ye kadar maaş alabilirler. Yüksekokul müdürü ya da rektör olmayan profesör maaşları 13.016 TL ile 14.989 TL arasında değişiklik göstermektir.

2 yıllık ilahiyat bölümü okuyanlar, kamu personeli seçme sınavına girerek alması gereken 70 ve üzeri puan alarak (görev almak istedikleri yerlerde alınması beklenen puana göre) yerleşim sağlayabilirler. Aynı zamanda isteğe bağlı olarak özel sektörde de çalışma imkanına sahiptirler. Özel kuranı kerim öğretme dersleri verebilirler. Bilgilendirmek amaçlı kandil gecesi ve benzeri konuşmalar da yapabilmektedir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar