Yazar Olmak İsteyenlere Tavsiyeler? Yazar Olmak İçin Nereden Başlamalıyım?
Bayan yazar olmak için, gereken motivasyonun ne olduğu hakkında aslında çok da fazla düşünmeye gerek yok. Bayanlar, tüm hayatları borunca duygularını ve düşüncelerini ifade etmeye ve bunların dinlenilmesi ve değer verilmesi için çaba harcarlar.
Bayanlar, yaradılışlarından dolayı yaratıcı ve üreticidirler. Bu üreticilik, sanılanın aksine el üretimi değil düşünce üretimidir. Bilimden, felsefeye, magazinden mizah yazılarına, kadınlar her yazı türünde kendilerini ve iç dünyalarını yansıtırlar.
Yaşadıkları dünyayı kendi bakış açılardan göstermek ve özellikle konu ne olursa olsun var olanı daha iyi yapmak, kötü olanı iyileştirmek için bayan yazar ve yazarlar, ister küçük mecralarda olsun ister ‘best seller’ olsun buldukları her fırsatta düşüncelerini dünyaya duyurmak isterler.
Kendilerinden bir parça olan yazıları, yaşadıkları süre boyunca dünyada neler hissettiklerinin ve düşündüklerinin kaybolmaması için bıraktıkları bir kanıt gibidir.
Yani kısaca bayan yazar;
- Kendisini ifade etmek
- Değişmesi gerektiğini düşündüğü konulara değinmek
- Arkasında bir iz bırakmak için yazar.
Günümüz Kadın Yazarları ve Ortak Özellikleri Nelerdir?
Günümüz kadın yazarları ele alınırsa, ortak özelliklerinin en başında, feminist göndermeler ve mesajlar ilk sırada yer alır. Bir zamanların, erkeğin karar ve davranışlarının edilgen bir öğesi olan kadın figürü artık edebiyat dünyasında yerini, kendi kaderini belirleyen, baba ya da kocaya bağlı olmadan da yaşayan ve en önemlisi öncelikle birey olarak kendi farkındalığına varmış güçlü bir kadın figürüne bıraktı. Fakat bu geçiş maalesef tam olarak başarılı bir şekilde gerçekleşmiş değil. Özellikle, doğru mesajların aktarılması gibi kritik bir konu için anti-pati yaratan yolların seçilmesi, güçlü ve bağımsız kadın imajının çok farklı boyutlarda algılanmasına sebep oluyor.
Örneğin; bayan yazar eserlerinde, bağımsız kadın imajı hep yalnız bir kadın üzerinde yoğunlaşıyor. Tabi ki yalnız kadınlar da güçlüdür, ancak evli, nişanlı, çocuklu kadınlar da güçlü olabilirler. İlla bir kadının boşanması ya da ailesi tarafından terkedilmesi gerekmiyor bu gücü göstermek için. Sabah 8’de işine gidip, akşam 5’ de evine ve ailesine dönen, çalışan bir kadın da güçlüdür. Nişanlısıyla, geleceklerini kurmak için birikim yapan, birlikte hayaller kuran ve mutlu bir aşk yaşayan bir kadın da diğer kadınlar kadar güçlüdür. Mağdur duruma düşen bir kadının tek başına mücadelesi elbette ki son derece ilham verici ve yüreklendiricidir. Ancak, çizilen güçlü kadın imajının sadece yalnız kadınlar üzerinde yoğunlaşması yanlış bir algıya sebep olabilir.
Genç Kadın Yazarlar İçin Ne Eleştiri Yapılabilir?
Genç kadın yazarların yaptıkları hatalar tabi ki dilbilgisi açısından değil verdikleri mesajlar açısından ele alınabilir. Genelleme yapmak gerekirse, genç kadın yazarlar kadın imajına erkek yazarlar kadar zarar verebilecek yargılar önerebiliyorlar.
Örneğin; bayan yazar çalışıp para kazanan bir kadının gece dışarı çıkıp eğlenmeye hakkı var olarak gösterilirken, anne-babasıyla yaşayıp çalışmayan bir kızı hep bir şekilde hayatın bir köşesinde sessiz sedasız bırakıyor ya da olur da bir yolunu bulup dışarı çıkmayı başarırsa bu genç kız, başına türlü felaketler geliyor. Tabi ki yazarlar yaşamı yansıtıyorlar, ama biraz daha olumlama yapılarak yaratılacak fikirler toplumun önyargılarını değişmesi için biraz da olsa etki edecektir.
Şu an popüler dizilerin hepsi, özellikle bayan yazar kaleminden çıkmış kitaplardan uyarlama yapılarak oluşturuluyor. Örneğin; anne-babasıyla kalan, işi de olmayan kız bir gün arkadaşlarıyla akşam dışarı gezmeye çıksa, gayet normal bir şekilde gülüp, eğlenip eve dönseler, kızı da evine bıraksalar ve hatta anne-babaya da kapıdan selam verseler. Bu diziyi izleyen özellikle AB kitlesi, genç kızların çalışmasalar da çalışsalar da dışarı çıkıp eğlenmelerinin hiç de yanlış ya da ahlaksız bir şey olamadığını fark ederek doğru bir mesaj almış olurlar ve bayan yazar da olması gerektiği gibi bir mesaj vermiş olur. Kadın roman yazarı, verdiği mesajlar konusunda ne kadar dikkatli olursa toplumumuzdaki kadın imajının da geleceği güvenceye alınmış olur.
Bayan Yazar Olmak Zor Mu?
Bayan yazar olmak için her şeyden önce yetenekli olmalısınız. Kendinizi bir yazar olarak hayal ediyor olabilirsiniz, ancak pratikte yazar olanın kolay olmadığını fark etmeniz daha gerçekçi kararlar vermenize yardımcı olacaktır.
Yaratıcı düşüncelere ve farklı bakış açılarına sahip değilseniz, hele de empati duygusu bakımından övünecek bir hassasiyet de size bahşedilmemişse, belki de biraz eğitim almalı ve kendinizi bu dünyaya daha iyi hazırlamalısınızdır. Dünyaca ünlü kadın yazarlar, bir günde yazı yazıp başarıya ulaşmadılar ya da pek çok Türk kadın roman yazarı da uzun süreler çalışıp, kendilerini hazırladılar. Bunu göz önünde bulundurursanız, sabırla ve özveriyle bir gün, beğendiğiniz ve imrendiğiniz kadın roman yazarı gibi bir başarıya ulaşabilirsiniz.