Balık biber turşusu nasıl yapılır? Yağlı Balık Biber Turşusu?
Balık biber turşusu nasıl yapılır?
Kullanılacak malzemeler
- 1 kg balık biber
- 1 baş sarımsak
- 1 su bardağı sirke (üzüm/elma/nar)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (ayçiçek/zeytinyağı/fındıkyağı)
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yarım limon/ limon tuzu
Balık biber turşusu için ön hazırlık
Seçeceğiniz balık biberler bir serçe parmağı/yüzük parmağı boyunda olmalıdır. Yani kartlaşmamış balık biberleri turşu için seçmeye özen gösteriniz.
Balık biber turşusunu közlenmiş bir şekilde/közlenmemiş olarak hazırlayabilirsiniz.
Bir kabın içine balık biberlerin düzeyini örtecek miktardan daha fazla su koyun. Biberleri iyice kabın içinde yıkayın, son olarak da bir süzgecin içine koyarak suyundan iyice arınması için bir süre bekleyiniz.
Balık biberlerin sap kısmını elinizle koparın ve biber ucunu bıçak yardımıyla alınız. Biberlerin ucunu alma sebebimiz, turşu suyunun içine katacağımız sosu çekebilmesi içindir. Biberleri bir havlu/kağıt havlu üzerine koyarak suyunun süzülmesi için bırakın.
Bir süre sonra, suyu süzülmüş balık biberleri tost makinesinin/ közmatik tava üzerine diziniz. Tost makinesinde biberlerin altı ve üstünün, her iki tarafının eşit bir şekilde kızarması için bir müddet tost makinesinde tutunuz. Tavada közlemek isterseniz, tavada ileri-geri hareket ettirerek biberlerin her tarafının közlenmesini rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Tavada közleme yaparken kesinlikle tava içine yağ koymayınız.
Sarımsakların tümünü ince ince kıyınız, sarımsakları bütün olarak da koyabilirsiniz. Kullanacağınız sarımsak miktarı, sizin damak zevkinize bağlı olarak değişebilir. Ancak ince ince doğrarsanız, aroması turşu suyunun içine kolaylıkla geçecektir. Yerken sarımsak aromasını yoğun olarak hissetmek isterseniz, her biber katının arasına sarımsak yerleştirebilirsiniz.
Geniş bir tencerenin içine 1 su bardağı üzüm (elma/nar) sirkesi, 1 su bardağı içme suyu (evdeki musluktan doldurmayınız, musluktan akan su kireçli ve klorludur), yarım çay bardağı sıvı yağı (isterseniz seçilen bir yağı sek olarak koyabileceğiniz gibi, karışım yağı da kullanabilirsiniz), 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 yemek kaşığı şekeri tencerenin içine koyunuz. Bu karışımı, hafif ateşte kaynayana ve içerisindeki tuz eriyene kadar karıştıralım. Tuz eriyince, yarım limonu (çekirdeklerini alarak) tencerenin içine sıkın.
Turşunun hazırlanması
Kaynayan suyun içine daha önceden közlemiş olduğunuz biberleri atınız. Ve balık biberlerin üzerine de ince ince doğradığınız sarımsakları koyunuz. 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatınız. Biberler zaten közlenmiş olduğu için 10 dakika kaynatma süresi yeterli olacaktır. Ancak burada önemli bir husus; kaynama esnasında tencerenin kapağını kesinlikle kapatmayınız.
Biberlerin sıcaklığı geçmeden, sarımsak ve sosundan da eşit miktarda alarak kavanozlara doldurunuz. Kavanozun üst çizgi hizasına kadar turşuyu doldurma işlemine devam edin.
Turşunun aromasını artırmak için kapağın kapatılmasından önce turşunun en üstüne birkaç nane yaprağı, defne yaprağı ve kereviz sapı da ilave edebilirsiniz.
Turşunun saklanması
Kavanozu kapatmakta kullanacağınız kapağın yeni olmasına özen gösteriniz. Turşuyu sıcakken kavanoz içine aldığımız için, kapakların da ıslak olmaması gereklidir. O nedenle kapakları yıkadıktan sonra mutlaka bir bez yardımıyla iyice kurutunuz. Daha önceden kullanılmış bir kapak kullanırsanız, kapaklar atabilir ve turşunuz hava alır ve bozulmaya başlar.
Turşunun kapaklarını kapatınca serin ve güneş almayan bir yerde saklayınız.
Turşunun mayalanma süresi ortalama 15 gündür. Mayalanmayı hızlandırmak isterseniz turşu kavanozu içine birkaç nohut atabilirsiniz. Mayalanma süresinin sonunda turşuyu buzdolabına da koyabilirsiniz.
Uyarı
Turşu için mutlaka cam kavanoz kullanınız. Turşu suyunun asidik olmasından dolayı, pet şişe kullanılmaması gerekir. Pet şişenin içindeki kimyasal madde, asidik etkiyle zamanla çözünür ve turşu suyu içine karışır.