Çam Ağacı Ne Zaman Kesilir? Çam Ağacı Ne Zaman Budanır?
Çam ağacı kesimine baktığımız zaman değişik dönemler görmek mümkün olacaktır. Özellikle çam ağaçları kış mevsiminde yaprakları döküldükten sonra kesilmektedir. Ya da Kasım ve mart aylarında kesilmektedir. Çam ağaçlarının kesilmesiyle birlikte yılbaşı ağaçları çok öne çıkmaktadır. Ama çam ağaçlarını bu zihniyetiyle kesme kesinlikle doğru değildir. Endüstriyel amaçlı üretilen farklı ürünler çam ağacı olarak Noel ağacı olarak tercih edilebilir.
Çam ağaçları özellikle nemli topraklarda yetişir ve soğuk hava koşullarına kesinlikle dayanıklı olan bir ağaçtır. Kış mevsiminde ağaçların büyümesi yavaşlar ve odun yapısı sertleşme ektedir bu nedenle kesim işlemi daha kolay hale gelmektedir. Özellikle kış ayında kesimi bu sebepten tercih edilmektedir. Çam ağacının kesilmesi ağacın neden kesildiğine bağlı olarak fark gösterebilmektedir. Ağaç hasat için kesiliyor ise bu hasat döneminde yapılmaktadır. Ama ağacın zarar görmesi ve hastalık nedeniyle kesilmesi gerekiyor ise hemen Kesim gerçekleşmesi gerekmektedir.
Ağaç kesimiyle alakalı olarak yönetmeliklere ve kanunlara uygun olarak hareket edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde ağaç kesimiyle alakalı yapılması gereken durumlar ve kesim şartları yönetmelik ve kanunla belirtilmiştir. Bu anlamda hiç kimse kafasına göre ağaç kesmesi gerekmektedir.
Büyük Çam Ağacı Nasıl Budanır?
Büyük çam ağaçları doğru bakım ve budama teknikleriyle budanması ve bakımın yapılması gerekmektedir. Budama tekniklerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Çünkü çam ağaçlarıyla alakalı olarak budamanın sağlık yapılması ağacın kesmesini sağlamaktadır. Bu anlamda büyükçe budama işlemi doğru zaman en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü her ağacın bir kesim zamanı bulunması gerekmektedir.
Büyük çam ağaçlarında özellikle 3 ana budama tekniği bulunmaktadır. Temizleme budaması inceltme budaması ve şekillendirme budaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Temizleme budaması bu teknik hastalıklı kırık ve ölü dalların kesilmesiyle karşımıza çıkmaktadır. İnceltme budaması ağacın iç kısmında fazla dallar kesilerek ağacın havalandırılması sağlamaktadır. Şekillendirme budaması ile de ağacın şeklini kontrol etmek veya ağaçların belirli bir şekilde kesilmesini içermektedir. Şekillendirme budaması özellikle genç ağaçlar için yapılmaktadır.