Eğitim Tanımı Makale? Eğitim Nedir Kısaca? Eğitim Örnekleri?



İnsanın belli bir gelişim seviyesine ulaşması ve toplumsallık bilinciyle hareket etmesi için eğitim, insan hayatının önemli bir parçasıdır. Peki eğitim aslında nedir? Doğru eğitim nasıl olmalı? Eğitim türleri ve özellikleri nelerdir?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Eğitim Tanımı Makale? Eğitim Nedir Kısaca? Eğitim Örnekleri?

Eğitim Nedir Öğretim Nedir

İnsanın belli bir gelişim seviyesine ulaşması ve toplumsallık bilinciyle hareket etmesi için eğitim, insan hayatının önemli bir parçasıdır. Peki eğitim aslında nedir? Doğru eğitim nasıl olmalı? Eğitim türleri ve özellikleri nelerdir?

Eğitim Nedir?

Eğitim, insanların sahip oldukları bedensel, ruhsal, fiziksel, bedensel yetenekleri belli bir amaca hizmet edebilecek düzeyde geliştirmesidir. Öğrenilen bilgilerle bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışsal ve zihinsel değişim geçirmek eğitim anlamına gelir.

Doğru Eğitim Nasıl Olmalı?

Eğitim çoğunlukla okulla özdeşleştirilir. Fakat bu yanlış bir yaklaşımdır. Eğitim öğrenmeye dayalıdır ve birileri tarafından öğretilmeden de bir şeyleri öğrenmek mümkündür. Örneğin çok küçük yaşlarda çevreyi gözlemleyerek ve taklit yoluyla birçok şey öğrenilir.

Okul sistemi ise öğretmeye dayalıdır. Fakat öğretilen hemen her şey bir süre sonra unutulur. Çoğunlukla ezberleme yöntemi vardır. Oysaki öğrenmek kendiliğinden olursa daha kalıcı olur.

Eğitim hayat boyunca devam eder. İnsan var oldukça öğrenme eylemi de varlığını sürdürür. İhtiyaç çerçevesinde öğrenilen bilgiler kalıcıyken öğretilenler, öğreten kişi için kalıcı olurken öğrenim gören kişi için geçici olur. Uygulamalı eğitimlerin daha etkili olmasının nedeni de budur.

Yaşamla harmanlanmış her bilgi etkinliğini zaman geçse de korumaya devam eder. Eğitim için belirli bir mekana ihtiyaç yoktur. Hayatın her alanında eğitim mümkündür.

Eğitim Türleri ve Özellikleri?

Formal ve informal olmak üzere iki çeşit eğitim vardır.

1. Formal Eğitim

Formal eğitim alanında uzman kişiler tarafından belirli bir amaca göre verilen, planlı, kuralları ve özgün yöntemleri olan eğitim biçimidir. Okullarda verilen eğitim bir tür formal eğitimdir. Olumlu davranış ve bilgi kazandırmaya yöneliktir.

  • Örgün eğitim ve yaygın eğitim formal eğitim kapsamına girer.
  • -Örgün eğitim; okullarda belli bir yaştan sonra başlanması zorunlu olan aşamalı eğitimdir.
  • -Yaygın eğitim; kişinin tercihine bağlı olarak belli bir yaş sınırlaması olmayan eğitimdir.

2. İnformal Eğitim

Belli bir plan çerçevesinde hazırlanmamış, sonuçları kesin olmayan, kendiliğinden gelişen eğitimdir. Daha çok gözleme ve deneyime dayanır. Öğrenilen bilginin amacı yoktur, olumlu ve olumsuz bilgileri bir aynı anda verir.

Formal eğitim ve informal eğitim arasındaki en önemli fark, formal eğitimin planlı olmasından kaynaklı belli kurumlar tarafından verilmesi informal eğitimin ise hayatın her alanında sürdürülebilir olmasıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar