Fosiller Neler Hakkında Bilgi Verir Kısa? Fosiller Nasıl Oluşur?



Fosiller ne hakkında bilgi verir, fosil nedir, fosiller nasıl oluşur, fosil türleri nelerdir


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Fosiller Neler Hakkında Bilgi Verir Kısa? Fosiller Nasıl Oluşur?

Fosiller ne hakkında bilgi verir. Eğer bu konu hakkında detaylı bilgi arayışında iseniz doğru yerdesiniz. O zaman yazımızın devamını okuyarak bu konuya dair detaylı bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz 

Fosil bir latince sözcüktür. Orijinal olarak yazılım şekli ise ‘fossile’dir. Bu sözcüğünün sözlük anlamı ise toprağın altında mevcut olan taşlaşmış yapıya sahiptir kalıntıdır. Toprağın altında bulunan bu kalıntılar çok uzun seneler öncesinden hayvan ve aynı zamanda cansız bitkilerin kalıntılarıdır. Bu kalıntılar ise şu anda yakıt üretimi için tercih edilmektedir.

  • Fosiller dünyanın ne kadar süredir var olduğu hakkında bilgi verirler
  • Bilim adamları çıkarılan fosilleri detaylı bir şekilde incelemiştir. Daha sonra ise evrim süreçleri, adaptasyon ve aynı zamanda mutasyon ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olmuşlardır.
  • Fosiller günümüzde nesli olmayan canlılar ile ilgili kapsamlı bir şekilde bilgiye sahip olmamıza yardım ederler.
  • Dinozorlar çok uzun seneler önce yaşamıştır. Fosiller ise bu konu hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olurlar. Bilim insanları kalıntıları detaylı bir şekilde incelemiştir. Toplamda 3 binden daha yüksek oranda dinozor çeşidi olduğu ortaya çıkmıştır 

Fosil Nedir

Fosiller çok uzun sene önce dünyada var olan cansız hayvan ve bitkilerin kalıntılarından oluşmaktadır. Yani canlılar hayatını kaybettikten sonra belirli bir süre geçmesinin ardından fosilleşme meydana gelir. Bu fosiller ise uzun bir süre kader kalırlar. Bundan milyonlarca yıl öncesinden kalan fosiller bile mevcuttur. Peki, fosilleşme nedir? Bir canlının atığının  biyolojik kimyasal ve aynı zamanda fiziksel bir değişim yaşamasıdır. 

Fosil Nasıl Oluşur

Bitkilerin ve diğer canlıların yaşam sürelerini doldurulmasından sonra meydana gelen olaya fosil denir. Hayvanlar ve bitkiler yaşam sürelerini doldurduktan sonra biyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak birtakım olaylara maruz kalırlar. Böylelikle de fosiller oluşur. Bu fosiller yüzyıllar boyunca doğada kalabilir. 

Fosil Türleri

Bilim insanları detaylı bir şekilde bu konu hakkında araştırma yaptıktan sonra fosillerin 3 türü olduğunu bildirmişlerdir. Bunlar hayvan fosilleri, balık fosilleri ve bitki fosilleridir. Şu anda 250 milyon sene önce bir ağacın fosiline rastlanılmıştır. O ağacın ise gingko  olduğu söylenmektedir. 

Fosiller Bulunduktan Sonra Nasıl Çıkarılır?

Yüzyıllar öncesinden kalan fosiller incelenmek amacı ile bulundukları yerden çıkarılırlar. Fosilleri oldukları yerden ayırmak çok zahmetlidir. Bunun için paleontolog, yani fosil uzmanları mevcuttur. Bu kişiler öncelikle kaya'nın düzgün bir şekilde temizlenmesini sağlarlar. Daha sonra ise ortaya çıkan fosilin detaylı bir şekilde fotoğraflarını çekerek kaydederler. Fosilleri bulundukları yerden çıkarmak için özel birçok alet vardır. Daha sonra bu aletlere başvurarak ölçüm yapılır ve bu işlemin ardından ise fosil kaya'dan yavaş bir şekilde çekilir. Biyoloji bilimi kapsamında meydana çıkan bu fosilin bilim insanları tarafından ise incelemeleri yapılır 

Fosiller Nerede Alınır?

Fosil bulmak istiyorsanız öncelikle nerelerde fosil olabileceğini araştırmanız gerekir. Genel olarak fosiller magma kayaları ve volkanik kaya gibi yerlerde bulunmaz. Çünkü bu bölgelerde maksimum düzeyde ısı bulunur. Bu sebepten dolayı da bu gibi yerlerde fosilleşme meydana gelmez. Fosiller genel olarak tortul kayalarda ve çöker de bulunmaktadır. 

Fosilleşme Hangi Ortamlarda Gerçekleşmez

Yaşam süresini dolduran canlılar kısa bir süre içerisinde fosilleşme meydana getirirler. Fosilleşme adına en iyi alan tortul kayaçlardır. Fosilleşme volkanik kaya ve aynı zamanda magmatik kayalarda genel olarak gerçekleşmez. Buralarda fosilleşme gerçekleştiği çok nadir olarak görülmüştür. Bu sebepten dolayı da eğer fosil arayacaksınız öncelikle tortul kayaçlara bakmanız gerekir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar