İnternetin Yararları ve Zararları? İnterneti Doğru Kullanmak?

İnternetin hayatımıza etkisini anlatan bir bilgi makalesidir. İnterneti nasıl ve nerelerde kullanıyoruz? İnterneti ne kadar doğru kullanıyoruz? sorularının cevaplarını merak edenler için hazırlandı

İnternetin Yararları ve Zararları? İnterneti Doğru Kullanmak?

İnternetin Hayatımıza Etkileri

Yaşamımızda önemli bir yere sahip olan internet, bulunduğumuz çağın en çok kullanılan ürünüdür. Her geçen gün artan kullanıcı sayısı bunu destekler niteliktedir. İnternetin bu kadar fazla kullanılması ve yaş kitlesinin her geçen gün biraz daha düşmesi akıllara bazı soru işaretleri getiriyor.

Bu soruların yanıtları bizleri bazen rahatlatıyor bazen ise korkutuyor. Şimdi bu soruları üç başlık altında inceleyelim.

İnterneti Doğru Kullanıyor Muyuz?

Yıllardır hayatımızda olan internete rağbet özellikle Covid-19 salgını ortaya çıktığından beri oldukça arttı. İnsanlar eve kapanmak zorunda kaldığından beri her şeylerini internetten halleder oldu. Alışverişlerini, eğitimlerini, görüşmelerini ve çalışmalarını internetten yapmak zorunda kaldı. Peki, internetten başka şansımızın olmadığı bu günlerde İnterneti doğru ve verimli kullanıyor muyuz?

İnterneti kısa zamanda verimli kullanırsak doğru kullanmış oluruz. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi internetinde fazlası zarardır. Fazla kullanım hem vücudu yorar hem de verimi düşürür. Yani her şeyi olduğu gibi interneti de doğru kullanmak bizim elimizdedir.

TÜİK verilerine göre internet üzerinden alışveriş yapma oranı 2018’de %29,3 iken 2019 yılında %34,1’e yükselmiştir.

Evden internete erişim imkânı 2019’de %88,3 iken 2020’da %90,7 olmuştur.

Her geçen yıl artan internet kullanım verilerindeki artış insanların interneti verimli ya da verimsiz kullanmasına neden olabilir ancak bu tamamen kişiye bağlı bir şeydir. Eğlence amacı ya da vakit geçirme amacı için internet yerine başka şeylere yönelirsek hem bağımlı olmayız hem de interneti doğru kullanmış oluruz.

İnternet Yararlı Mıdır Yoksa Zararlı Mıdır?

Çağımızın mucizesi internet sayesinde tüm dünyaya her zaman erişim sağlayabiliyoruz. Başka ülkelerden eğitim alabiliyoruz, başka ülkedeki şirketleri bile yönetebiliyoruz. Peki, bu sınırsız internet kullanımı zararlı mıdır yoksa yararlı mıdır?

Doğru ya da yanlış kullanımda olduğu gibi zararlı ya da yaralı kullanım da kişiden kişiye değişir. Eğitim, alışveriş, iş, yasal yollardan para kazanma, iletişim vb. amaçlar için kullanım kesinlikle doğru kullanımdır. Ve internetin bu amaçlarla kullanılması yararlı olduğuna işarettir.

Zararlı internet kullanımı ise kişinin ahlakı ve zihniyetiyle alakalıdır. İnsanlar internetten olmaması gereken yerlere üye olabilir, görüşmemesi gereken kişilerle görüşebilir, yasadışı şirketlere ya da bahis sitelerine para yatırabilir. Doğrudan ya da dolaylı olarak kişilere ve toplumlara maddi veya manevi olarak ciddi zararlar verebilir, geri dönülemez felaketlere yol açabilir. Bu şekilde kullanılırsa korkunç sonuçlar doğurabileceğinden internetin kullanıma göre zararlı yanları da var diyebiliriz.

İnterneti Kullanım Yaşları

Hayatımızın vazgeçilemez bir parçası haline gelen interneti kullanım yaşları, doğru ya da yanlış kullanım oranlarını yakından etkiliyor. Gencinden yaşlısına herkesin kullandığı internet trenine maalesef son yıllarda çocuklar da binmiş olmuş durumda. Çocukların erken yaşta teknolojiyle tanışması ne yazık ki bazı sorunlar doğurdu. Bu sorunların başında sağlık sorunları gelir. Çocukların telefon, bilgisayar gibi aletleri sürekli kullanmasından dolayı erken yaşta göz bozukluklarını, bel ve kamburluk sorunlarını beraberinde getirdi.

Bir diğer sorun çeşidi ise sosyalleşememektir. Çocukların sürekli bilgisayar oyunları oynaması ve video izlemesi sağlık sorunlarını arttırdığı gibi sosyalleşmeyi de ciddi miktarda azaltmıştır. Ailelerin teknolojiyi çocuklarına yanlış tanıtması ve takip etmemesi nedeniyle çocuklar eskiden olduğu gibi sokaklarda oynamıyor, birbirleriyle iletişim kurmuyor ve çoğu şeyi öğrenemeden büyüyor. Bu durum gelecekte iletişimden yoksun gözlüklü ve kambur insanların oluşmasına neden olabilir. Ve bu durum kişinin kendisine olduğu gibi ülkesine de ciddi zararlar verir.    

TÜİK verilerine göre 16-74 yaş grubundaki bireylerde internet kullanımı 2021 yılında bir önceki yıla göre %3,6 artarak %82,6 oldu.

TÜİK’ in bir başka verisine göre 6-15 yaş grubu çocukların yüzde 60,5'i bilgisayar, yüzde 50,8'i internet, yüzde 24,3ü cep telefonu kullanıyor. Çocukların internet kullanmaya ise ortalama 9 yaşında başlıyor.

Hal böyle iken ülkemizin ve dünyamızın geleceği için bazı çözümler üretmek ve uygulamak gerekir. Peki, ortadaki duruma doğru çözümü kim bulacak ve bu çözümleri kim uygulayacak? Doğru çözümleri bulmak uzmanların, bu sorunlara ve çözümlere yasallık getirip kurallara dönüştürmek; kurallara uymayanlara ise yaptırım uygulamak devletlerin, çözümleri uygulamak ise aklı başında bireyin ve ailenin sorumluluğundadır. Herkes ve her kurum kendi sorumluluğunu doğru bir şekilde yaparsa geleceğe daha sağlam temellerle ve doğru gelişmiş bir teknolojiyle en mükemmel şekilde ulaşırız.    


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar