Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığının Belirtileri? Gut Hastalığı Neden Olur?

Gut Hastalığı Nedir kimlerde olur nasıl tedavi edilir Gut Hastalığına neden olanlar nelerdir nasıl geçer?

Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığının Belirtileri? Gut Hastalığı Neden Olur?

Gut Hastalığı Nedir?

Gut hastalığı; eklemlerde oluşan şişlik, kemik ve etin arasındaki bölümün iltihap toplaması ve bu bölgenin yüksek ısılara çıkarak, kızarması gibi etkilere sahip bir çeşit eklem hastalığıdır. Gut hastalığı, kişilerin genellikle dizlerinde görülür ve geceleri ayak baş parmağında oluşan ani yanma hissiyle hastalara ağrı yaşatır.

Gut hastalığının etkisindeki eklem bölgesi, vücudun diğer eklemlerine göre bir hayli hassas ve sıcaktır. Bu bölge hastanın geçirdiği ataklarla birlikte günden güne şişer. Ayrıca gut hastalığının görüldüğü eklem bölgesi zamanla diğer eklem bölgelerini de etkiler ve hastalık vücuttaki tüm eklem bölgelerine yayılır. Gut hastalığı vücuttaki ürik asit dengesizliğinden kaynaklanır. Ürik asit fazla üretildiği takdirde vücutta anormal şekilde depolanmaya başlar. Eklemlerde bulunan yumuşak dokulara fazla üretilen bu fazla ürik asit birikir. Sonucunda ise gut hastalığı ortaya çıkar.

Gut Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Gut hastalığı kişilerde 3 farklı şekilde belirti gösterir.

  • Ağrı

Eklemlerde görülen atakların sonucunda hastalar farklı şekilde etkilenebilir. Bu atakların süresi eğer kısa ise hastanın eklemleri çabuk toparlanır. Ancak ağrı kısa olmasına rağmen şiddetli ise bu süreç bazen birkaç gün bazen ise bir iki hafta eklem ağrısı şeklinde hastada etki bırakır. Şayet ataklar hem uzun hem de şiddetli ise diğer eklemlere yayılması durumunda çekilen eklem ağrısının süresi çok daha yüksek sürelere ulaşabilmektedir.

 

  • Eklemlerde Oluşan Kızarıklıklar ve Şişlikler

Gut hastalığının etkisi altındaki eklem genelde kızarır. Geçirilen ani ataklar sonucunda hasar gören eklemler şişer ve arkasında kırmızı renkli lekeler bırakır. Hastalığın görüldüğü kişilerde sürece göre değişik ve farklı etkiler görülebilir. Son evredeki bir gut hastası, eklemlerini istediği gibi oynatamaz, hareketleri kısıtlanır ve günlük yaşamına devam edemeyecek duruma gelir.

 

  • Eklemlerde Oluşan Yoğun Ağrı

Hastalığın görüldüğü kişilerin ortak şikayeti ayak başparmağında bulunan eklemce oluşan yoğun ağrı ve yamayla birlikte kızarıklık şikayeti olmuştur. Gut hastalığı insan vücudunda en çok ayak baş parmağını, ve ayak bileklerini etkiler. Kol eklemleri, diz eklemleri, parmaklar ve el bileği de hastalığın seyri doğrultusunda etkilenebilir. Gut ataklarının en kısası 4 saat sürer. Ancak hastalığın ilerleme boyutuna göre 12 saatlik ataklar halinde de görülebilir ve en ağır atak 12 saat sürer.

Gut Hastalığı Kimlerde Görülür?

Hastalık erkekler arasında kadınlara oranla çok daha yaygındır. Olasılık olarak genellikle 75 yaşını geçmiş erkeklerde görülmesi daha olasıdır.

Ancak kadınlarda da menopoz döneminden sonra görülebilir. Diğer etkenler ise alkol tüketimindeki fazlalık, yüksek kilo değerleri ile yaşamak, tansiyon hastaları ve böbrek hastalarında gut hastalığı görülme oranı bir hayli yüksektir. Hastalığa yakalanan kişilerde tiroid bezlerinin salgıladığı hormon değerleri normalden çok daha düşük seviyelere ulaşabilmekte ve yıkıcı hasarlar vermektedir.

Gut Hastalığının Tedavisi

Hastalığın bilinen ve kanıtlanmış bir tedavisi vardır. Minimum ilaçla tedavi yöntemi en yaygın kullanılan tedavi biçimidir. Hastaların hayatında yapılan yaşam stilini değiştirmeleri ve kan değerlerine uygulanan ürik asidi düşürmeye odaklı tedaviler ile 24 saat gibi kısa bir sürede tedavi olumlu yanıt verebilir. Ancak bazı istisnai durumlar da bu tedavi yöntemi beklenen etkiyi göstermeyebilir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise ilaç desteğiyle mümkündür. Vücutta üretilmiş fazla ürik asidi kontrollü bir biçimde düşürerek, gut atakları engellenebilir. Hastanın genel sağlık durumu, tetikleyici kronik rahatsızlığının bulunup bulunmaması, yaşı, boyu, kilosu gibi etkenlere bağlı olarak tedaviler değişiklik gösterebilir. Kullanılan ilaçlar hastada yan etki oluşturursa süreç uzayabilir ve ilaçlar değiştirilebilir. Ancak sonuç olarak süreç uzun veya kısa da sürse gut hastalığı ilk aşamada atakların engellenerek, zamanla yok edilmesi ve vücuttaki ürik asit değerinin kontrol altına alınmasıyla tamamen tedavi edilebilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar