Yazar Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Yazar Olmak İçin Ne Gerekli?



Hayatını yazarlık yaparak kazanmak isteyenler için yazar olmak için neler yapması gerektiğini anlatan bir bilgi makalesidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Yazar Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Yazar Olmak İçin Ne Gerekli?

Yazarlık nedir?

    Nasıl yazar olunabileceğini öğrenebilmek için önce yazarlığın ne olduğunu bilmek gerekir. Yazar terimi yazılı herhangi bir içerik üreten kişiler için kullanılır. Bu klasik tanımın ötesinde halk arasında “yazar” deyince akla ilk olarak bir veya birden fazla yayımlanmış kitabı bulunan kişiler gelir ve genel olarak profesyonel bir biçimde eser üreten şahıslar için kullanılır.

    Yazarlardan anlatmak istedikleri düşünceleri, olayları ve mekânları tutarlı bir şekilde yazmaları; yazım ve imla kurallarına dikkat etmeleri; okuyucuyu eserin içine çekebilmeleri gibi belli başlı özelliklere sahip olmaları beklenir.

    Yazarlar farklı türlerde içerik üretebilir: hikâye, roman, fabl, destan, efsane şiir, deneme, söyleşi, fıkra, nutuk, eleştiri, biyografi, anı, otobiyografi…

Yazarların Sahip Olması Gereken Özellikler

    İyi bir yazar olmak için birtakım özelliklere sahip olmak gerekir. Okuyucuya içinden çıkamayacağı bir eser sunmak gerekir.

Roman, efsane, fabl gibi olay yazısı yazıyorsanız betimlemeleri sayfalarca yazarak okuyucuyu sıkmamalısınız. Eseriniz akıcı olmalı. Burada diyaloglar büyük bir önem taşıyor. Ne çok sık ne de çok seyrek olmalı. Tam kıvamını yakalamalısınız, yoksa eseriniz çöpe gider.

    Sahip Olmanız Gereken Özellikleri Madde Madde Açıklayarak Anlatayım

    1) Çok Okumak

    Usta bir yazar çok okur. Çünkü okumak size yeni şeyler katar. Olay yazısı yazıyorsanız diyaloglarınızı geliştirmeyi, betimlemelerinizi sağlamlaştırmayı sağlar. Düşünce yazısı yazıyorsanız ise fikirlerinizi etkili bir şekilde okuyucuya sunmayı öğretir. Yani hem çok okumalı hem de farklı yazarları okumalısınız. Bu sizi farklı bakış açılarıyla tanıştırır ve kendinizi geliştirmenize yardımcı olur.

    2) Özgün Olmak

    En önemli noktalardan biri özgün olmak, ortaya farklı fikirler koymaktır. Başka yazarların fikirlerini ve eserlerini asla ama asla kullanmayın. Sevdiğiniz birkaç cümleyi kendinize göre değiştirip ardından kullanabilirsiniz. Benim demek istediğim olayları, mekânları, düşünceleri birebir kopyalamayın. Yeni şeyler oluşturun.

    3) Dili İyi Kullanabilmek

    Türkçemizi doğru, yalın ve anlaşılır bir şekilde kullanmalıyız. Okuyucu ne söylemek istediğinizi kolayca anlayabilmeli. Yazdığınızdan bir şey anlamazsa sizden soğumaya başlar. Aynı şekilde yazım ve imla kuralları da önemlidir. İnsanlar hatasız bir yazı okumak ister. Düşünsenize kitap okuyorsunuz ve her cümlede yanlış kelimeler, anlatımı parçalayacak imla hataları bulunuyor. Siz böyle bir kitabı sever miydiniz? Kendinizi okuyucunun yerine koymaya çalışın.

    4) Disiplinli Olmak

    Disiplin başarıyı da beraberinde getirir. Haftada bir gün yüz sayfa yazmaktansa haftanın her günü beş sayfa yazmak daha iyidir. İstediğiniz bir konuyu seçin ve düzenli olmaya gayret gösterin. Unutmayın, konu seçimi önemlidir. Sizi teşvik edecek konu seçimleri disiplinli olmanıza yardımcı olur. Sıkılmadan gönlünüzce yazarsınız.

    5) Gezmek

    Yenidünyalar üretmek, yeni fikirler ortaya koymak istiyorsanız yeni yerler görmelisiniz. İçinde bulunduğunuz ortam hayal gücünüzü sınırlandırırsa yanınıza kâğıt kalemi aldığınız gibi fırlayın dışarı. Gezip görerek yazmaktan daha güzel bir şey var mı? Mesela kitabınızda bir orman betimlemesi yapacaksınız sizce oturduğunuz yerden bunu yapmak mı daha etkileyici olur, yoksa orman havasındayken yazmak mı? Gidecek zamana sahip değilseniz internette orman videoları var. Açıp izleyin, kendinizi ormandaymış gibi hissetmeye çalışın. İnanın bana bu size gezip görmek kadar olmasa da çok fayda sağlar.

    6) Bilgiye Doymamak

    Sürekli öğrenin. Ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar büyük bir yazar olabilirsiniz. Asla öğrenmeyi bırakmayın, öğrenmenin sınırı yoktur. Bilgi asla bitmez. Bu yüzden iyi bir yazar olmak için bilgiye aç olmak gerekir.

Yazar Olmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler

    Yazarlık bir beceri işidir. Ne kadar çok üstüne giderseniz başarı oranınız da o kadar artar. Size yardımcı olacak birkaç tavsiye vereyim.

  1. Çoğu kişi yazmak ister fakat birkaç cümleden sonra tıkanır kalır. Mario Levi’ye göre bunun iki sebebi olabilir. Biri kötü, diğeri daha kötü. Kötü olan bu konuda sandığınız kadar anlatabilecek hikâyenizin olmaması. Daha kötü olanı ise malzemeniz olmasına rağmen anlatabilecek kabiliyetinizin olmaması. Siz pes etmez, kendinizi geliştirmeye çalışırsanız eninde sonunda başarırsınız. Kabiliyetiniz yoksa edinir, hikâyeniz yoksa oluşturursunuz.
  2.  Bildiğin şeyler hakkında yaz. En iyi neyi biliyorsan o konu hakkında yaz.
  3.  Zaman, mekân ve kişileri mantıklı bir şekilde kurgulayarak okuyucuyu esere bağlamalısınız.
  4.  Ünlem işaretlerini sık kullanmayın.
  5.  Gereksiz ayrıntılardan ve kelimelerden kaçın. Okuyucuyu sıkma. Aynı şeyleri kısa bir şekilde sunmaya çalış. Anton Çehov şöyle der: “Vaktim olsaydı daha kısa yazardım.” Yani kabiliyet kısa ama etkili yazabilmekte.
  6.  Yanında her zaman küçük bir not defteri veya not alabileceğin bir şeyler olsun. Aklınıza her an yeni fikirler gelebilir.
  7.  Genellikle yazarlar, yazdıklarının kendilerine zarar verebileceğinden çekinir. Bu karaktere şu akrabamın sevmediğim yönünü koydum, şimdi bana bir şey derse ne olacak? Bırakın bu düşünceleri. Korkunuzu atın gitsin.
  8.  Eserinizi bitirdikten sonra birisiyle paylaşın. Sizin görmediğiniz noktaları görebilir. Sonuçta insan kendi dünyasını oluşturunca her şey aklında net olduğundan kitabı okurken sıkıntı yaşamaz. Farklı bir çift göz zarar getirmez ama güvenmediğiniz kişilerle de paylaşmayın. Sonra kitabınız elden gitmesin.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar