E-fatura Nedir Nasıl Kesilir? E-fatura Nasıl Kesilir?



E-Fatura ne demek ve E-Fatura kimler tarafından kullanılır? E-Fatura avantajları nelerdir? sorularının yanıtlarını bulacağınız bir bilgilendirme makalesidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


E-fatura Nedir Nasıl Kesilir? E-fatura Nasıl Kesilir?

E- fatura nedir?

Bir elektronik fatura türü olan e-fatura, elektronik ortamda oluşturulup, düzenlenen ve herhangi bir kâğıda basılmayan bir faturalara denir. Gelir İdaresi Başkanlığının yönettiği e-fatura uygulamasındaki temel amaç tek formatta, satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır.

GİB tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı, uluslararası bir standart olan UBL-TR kabul edilmiştir. Kâğıt fatura yerine kullanıldığından, E-fatura kesenlerin ayrıca kâğıt fatura kesmelerine gerek yoktu. E-faturaların sahip olması gereken standartlar 5 Mart 2010 tarihinde yürürlüğe giren 397 sıra numaralı VUK (Vergi Usul Kanunu) tebliğiyle belirtilmiştir.

Kimler E-fatura kullanmalı?

 E-faturada, Müşterilere belirli bir ücret karşılığında mal veya hizmet aldığına dair kesilen faturadır. E-faturada kâğıt faturada olduğu gibi kimlere kesileceği bütün niteliklerinde olduğu gibi aynıdır. Dikkat edilmesi gereken husus, her iki tarafın da elektronik fatura kullanıcısı olması gerekir.

E- fatura kesmekle yükümlü olan kişiler E-fatura mükellefi olarak adlandırılır. Yayınlanmış olan  “VUK GT Kapsamında Uygulamalara Geçiş Takvimi Tablosu” kimlerin e-fatura mükellefi olduğu ve zorunlu geçiş tarihleri belirlenmiş oldu.  

E-fatura avantajları nelerdir?

E-faturanın diğer sistemlere göre birçok avantajı vardır. Bunlar başlıklar halinde incelendiğinde;

Hız

Tek tuşla fatura kesebilen e-fatura, kâğıt fatura basmaktan daha hızlı bir süreçtir. Bunun dışında hazırlanması, iletimi ve karşı tarafa ulaşması daha hızlı gerçekleştiği için karşı taraf anında faturayı görüntüleyebilir ve tahsilât sürecini hızlandırabilir. Böylece, çalışan zamanından da tasarruf ettirir.

Maliyet

Elektronik ortamda uygulandığı için baskı, postalama işlemi ve arşivleme giderleri gibi maliyet gerektiren işlemlerden de tasarruf ettirdiği söz konusudur. Ayrıca, çalışanların bu süreçlerde daha az zaman harcaması ve otomatik yapılması da maliyetin düşmesinde etkilidir.

Güvenli

Dijital ortamda olan faturaların saklanması daha kolay, faturaların kaybolma riski kâğıt faturaya oranla daha azdır. (Neredeyse hiç yoktur) . Üstelik itiraz hakkı da bulunmaktadır. Ayrıca, Kullanılan çoğu yazılım programı belgeleri kontrol ettiğinden ekstra bir güven sağlar.

Çevre Dostu

Kâğıt faturadaki gibi herhangi bir materyale basılmayıp, herhangi fiziksel işleme tabi tutulmadığından (dosyalanmak, postalamak gibi) kâğıt israfını önlediğinden ve daha tasarruflu olduğundan oldukça çevre dostudur.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar