4. Murat'ın Hayatı Kısaca? 4. Murat Fiziksel Özellikleri?



Yasakları ile ün salan çok küçük yaşta padişah olan Sultan 4.Murat'ın hayatını ve yaptığı ıslahatları anlatan bir bilgi makalesidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


4. Murat'ın Hayatı Kısaca? 4. Murat Fiziksel Özellikleri?

Sultan 4. Murat’ın Hayatı

Sultan 4. Murat 27 Temmuz 1612 tarihinde İstanbul’da doğdu. Çocukluğunda devletin başında babası Sultan 1. Ahmet vardı. 1. Ahmet 1617 yılında vefat edince yerine kardeşi 1. Mustafa geçti.

Fakat 1. Mustafa’nın akli dengesi bozuktu ve bu sebepten ‘deli’ lakabı aldı. Böylelikle kısa sürede tahtan indirildi ve yerine Genç Osman geçti. Genç Osman yenilikçi bir padişahtı, birçok reform hareketi gerçekleştirdi. Ancak Yeniçeri ocağını kapatmaya kalkıştığı için askerler ayaklandı ve Genç Osman’ı yedi kule zindanlarında boğarak öldürdüler. Böylelikle henüz 9 yaşındaki şehzade Murat tahtın yeni varisi oldu. Ve 10 Eylül 1623 günü tahta çıktı. 

Tahta çıktığında sünnetsiz olduğu için padişahlığının 5. gününde sünnet edildi. 4. Murat çocuk yaşta padişah olduğu için İmparatorluğu bu dönemde annesi Kösem Sultan Saltanat Naibi olarak yönetmekteydi. Padişah da bu süreçte hızlı bir eğitim dönemine girdi. 4. Murat’ın çocukluğunda Osmanlı devleti anarşiye sürüklenmekteydi ve iç karışıklar vardı. Kösem Sultan’da bu dönemde devleti toparlamak için birçok faaliyet gerçekleştirdi. Kösem Sultan bir kişinin devlet üzerinde hakimiyet kurmasını engellemek için pek çok kez devlet yöneticilerinde değişiklik yapmıştır. Ayrıca fakir kızların çeyizlerini düzen ve devleti toparlamaya çalışan Kösem Sultan halk tarafından sevilmekteydi.

  1. Murat ise etrafındaki tüm sorunları görmekte ve çare aramaktaydı. Fakat genç yaşı yüzünden hiçbir şey yapamamakta ve kimseye sözünü geçirememekteydi. Askerler dahi verdiği emirleri yerine getirmemekte ve onu ciddiye almamaktaydılar. 4. Murat olgunluk çağına eriştiğini düşündüğü zaman harekete geçmeye karar verdi. İlk iş olarak Yeniçerilerin sarayda toplanmasını emreden 4. Murat beklemekten sıkılmış olan bir Yeniçeri tarafından yaşı sebebi ile dalga konusu olunca, 4. Murat’ın tek hamleyle hem Yeniçeriyi hem de atını kılıcıyla ikiye böldüğü rivayet edilmektedir.

Bu olaydan sonra 4. Murat devlet üzerindeki faaliyetlerine başladı. İlk önce validesini tasviye etti ve devlet işlerinden uzaklaştırdı. 4. Murat’ın mutlak iktidarı 1632 yılında başlamıştır. 4. Murat toprak kaybeden bir dönemden sonra tahta çıktığı için atalarının fetihlerini devam ettirmeye karar verdi. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra sefere çıkan ilk padişah olan 4. Murat ordusuyla birlikte 18 Ağustos 1635 tarihinde Revanı ve 25 Aralık 1638 tarihinde ise Bağdat’ı fetih etti. 17. yüzyılın en büyük Mareşeli olarak bilinen 4. Murat, bizzat kendisi de savaşarak üstün bir komutan olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. 

  1. Murat, Osmanlı devletinde yürürlüğe koyduğu yasaklar ile ünlüdür. En çok bilinen yasakları ise içki ve tütün yasağıdır. Ayrıca kahve yasağı ile de tanınmaktadır. İçki ve tütün yasağının sebebi ise 1630’lu yılların başındaki büyük İstanbul yangını olarak bilinmektedir. Bu büyük yangından sonra oluşabilecek bir isyanı engellemek için bu yasak getirilmiştir. Kahve yasağının sebebi ise kahve içenlerin gece vakti uyuyamaması ve tüm gece boyunca evlerde kandiller yanmasıdır. Koyduğu yasaklara uyulduğundan emin olmak isteyen 4. Murat sık sık tedbil-i kıyafet ile halkın arasına karışırdı. Ayrıca yatsıdan sonra sokakta fenersiz gezmeyi yasaklayan 4. Murat yatsı namazından sonra sokakları dolaşır ve fenersiz gezenleri cezalandırırdı. Aslında bu yasakların sebebi kaybolan devlet otoritesinin tekrardan yürürlüğe girmesini sağlamaktı.

Ayrıca 4. Murat Osmanlı tarihinde ekonomik başarıları ile de bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim’den sonra devlet hazinesini ağzına kadar doldurmayı başaran ilk ve son Padişahtır. 4. Murat ordudaki ve devlet düzenindeki yolsuzluğu ortadan kaldırdığı için disiplinli karakteriyle ön plana çıkmaktadır. Avrupalı devlet adamları ise 4. Murat için şu sözleri kullanmaktadırlar: ‘eğer biz bu adamı durdurmazsak büyük atalarının yaptığı şeyleri yapar’. 4. Murat duraklama döneminde devleti tekrar düzene sokan ve devlete eski parlak günlerini yaşatan bir Padişah olduğu için Osmanlının en büyük padişahlarından biri olarak kabul edilir. Devleti tekrar yükselme devrine getirmiş olan 4. Murat genç yaşta yani 28 yaşındayken vefat etmiştir. 4. Murat’ın bu ani ölümünün sebebi ise içkiye olan bağlılığı yüzünden öldüğü şeklinde yorumlanmıştır. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar