Alyuvarlar Nedir? Alyuvarlar Nasıl Çoğalır? Alyuvarların Özellikleri?

Alyuvarların az olması hangi hastalığa yol açar. Alyuvarların Oluşumu. Alyuvarların Etki Alanları

Alyuvarlar Nedir? Alyuvarlar Nasıl Çoğalır? Alyuvarların Özellikleri?

Alyuvarlar Nedir Ne İşe Yarar

Alyuvarlar kanın terkibinde bulunan ve hemoglobin’i taşıyan cisimcikler olarak adlandırılır. Alyuvarların görevi akciğerden aldıkları oksijeni hücrelere iletmektir. Bir milimetre küp kanda 5 milyon alyuvar bulunmaktadır. Buna göre kanda 100 sm kanda 15 gram hemoglobin bulunur. Bunların taşıdıkları oksijen miktarı hemoglobin olmadan alacağı miktarın 50 katıdır. Sıcak kanlı hayvanların dokularında meydana gelen büyük oksitlenme ancak hemoglobin sayesinde olur.

Alyuvarların Oluşumu

Alyuvarlar, %60’ı su %40’ı ise katı maddelerden oluşur. Diğer tüm oluşumu ise hemoglobin tamamlar. Akciğerlerden havanın oksijenini alan hemoglobin oksihemoglobin halinde hücrelere götürür. Bu maddenin rengi açık kırmızıdır. Oksijen kaybettikçe rengi koyulaşmaya başlar ve bu durumda hücrelerde meydana gelen karbondioksit kana karışmaya başlar. Alyuvarların sayıları insanlar da ve hayvanlar da farklıdır. Sıcak kanlı hayvanlar da daha fazla bulunurken soğuk kanlı hayvanlar da daha azdır. Alyuvarlarda bulunan aklütinojen kan gruplarını meydana getirir.

Alyuvarların Etki Alanları

Aşırı çalışma, heyecan, sinirlenme ve yaralanmalarda alyuvarların artış göstermesine neden olur. 1 milimetre küpteki alyuvarlar sayısı 5 milyona kadar çıkabilir. Bu artış oksijen taşınmasını azaltmaya neden olur. Çok yüksek bölgelerde bulunduğumuz da bu sayı kat ve kat artmaktadır ve bu yüzden daha az nefes almaya başlar bayılma gibi sonuçlar yaşayabiliriz.

Kan daha yapışkan bir yapıya sahip olacaktır ve oksijen yetersizliği yüzünden kan maviye dönük bir renk almaya başlayacaktır. Sonuç olarak ilk belirtileri el ve yüzde morluklar olarak etki etmeye başlayacaktır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar