Susuz Tarım Nedir Nasıl Yapılır? Evde Susuz Tarım Nasıl Yapılır?



Susuz tarım, kar ve yağmur suyundan elde edilen tarıma yönelik bir uygulamadır. Peki, susuz tarım nasıl yapılır?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Susuz Tarım Nedir Nasıl Yapılır? Evde Susuz Tarım Nasıl Yapılır?

Susuz tarım nasıl yapılır? On bin yıllık bir geçmişi olan susuz tarım uygulamalarının ilk örnekleri, Mezopotamya Coğrafyasında görülür. “Pulluksuz tarım” adı altında ekosisteme zarar vermeden yapılan toprağı işleme yöntemleri öne çıkar. Bu sayede, el çapası kullanımı ile toprak florasına zarar vermeden su tutan bitkilerin canlılığı korunur.

Bir başka yöntem de topraktaki nemin muhafaza edilmesidir. Kuru ağaç kabukları ve bitki atıkları ile toprağın yüzeyi örtülerek, toprak altı neminin muhafazası sağlanır. Bazı zamanlarda çakıl taşları ile yüzey koruması sağlanır. Gereksiz su sarfiyatını azaltan bu yöntem, doğal kaynakların verimli kullanımı açısından da oldukça önemlidir. İsrail ve Arap ülkelerinde yaygın olan susuz tarım uygulamalarını, artan bilinç sayesinde ülkemizde de görmek mümkündür. Özellikle, Karaman ve Göller Yöresinde aromatik bitki yetiştiriciliği bu konuda ses getiren çalışmalardır.

“Toprağın Melekleri” olarak anılan birkaç kadın tarım girişimci Burdur’da kuraklığa karşı büyük bir savaş vermektedir. Üniversiteler ve kadın istihdamı destekleme projeleri ile susuz tarımın başarılı örneklerini bu coğrafyada görmek mümkündür. Orta Asya Modeli olmaya namzet görülen uygulamaları, yakın gelecekte ülkemizde başka girişimcilere de ışık olacaktır.

Susuz Tarım Nedir?

Susuz tarım nedir? Öncelikle son yıllarda gündeme gelen iklim krizi aktivistlerin propagandaları kadar, tarımsal sektörde de ses getiren çalışmaların yapılmasını zorunlu kılmıştır. Tarım teknolojilerinde yeni yöntemler adı altında geleneksele dönüş akımının başladığı görülür.  Yağış beklenen zamanlarda kurak geçen aylar, susuz tarım yapılmasını gerekli kılan zamanlardır. En az su kullanımı ile en verimli şekilde tarımsal faaliyetlerin yapılmasına kısaca, susuz tarım adı verilir. Bunda coğrafi koşulların da etkisi bulunur. Birleşik Arap Emirlikleri gibi az yağmur alan yerlerde susuz tarım uygulamalarının farklı örneklerini görmek söz konusudur.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar