Ev Yapımı Turşu Ne Kadar Dayanır? Ev Yapımı Turşu Bozulur Mu?

Ev yapımı turşunun ne kadar dayandığı, turşunun bozulduğunun nasıl anlaşıldığı ve turşunun nasıl saklandığı hakkında bilgi

Ev Yapımı Turşu Ne Kadar Dayanır? Ev Yapımı Turşu Bozulur Mu?

Ev yapımı turşu ne kadar dayanır, turşu bozulmadan ne kadar süre kalabilir, turşu nasıl saklanır konuları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız yazımızın devamında aradığınız sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Limon, sirke ve tuz turşunun yapımında kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler turşunun içerisinde sağlığa yararlı olan bakterilerin üremesini sağlamaktadır. Aynı zamanda turşunun bozulmadan uzun bir süre muhafaza olmasına yardımcı olur. Turşu 4 -5 ay dayanmaktadır. Uzun bir süre kullanmak içi saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Mutlaka serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Bunun yanı sıra turşu yaparken plastik kavanoz yerine cam kavanoz tercih etmeniz turşunu dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

 

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Evde yapılan turşular kurulduktan sonra kısa bir süre içerisinde birçok sebebe bağlı olarak bozulabilir. Peki, bozulan bir turşu nasıl anlaşılır? Turşu bozulmuş da kıtır kıtır bir yapıya sahip olmaz ve yumuşar. Turşunun üst bölgesinde bir küflenmiş tabaka görünür. Turşuda görünen bulanıklık bozulmuş anlamını taşımaz. Fakat küflenme bozulduğu anlamına gelir. Bozulan bir turşunun içerisine su dolar ve tüketildiğinde içerisinden su çıkar. Bu gibi semptomlar ortaya çıkarsa o turşuyu tüketmeyin ve hemen çöpe atın. Çünkü bozuk turşu sağlığı olumsuz bir şekilde etkileyebilir ve pek çok sağlık sorunlarına tetikleyebilir. 

Turşu Nasıl Saklanır?

Turşu saklama koşullarına uygun bir şekilde saklandığı zaman uzun bir süre bozulmadan kalmaktadır. Eğer turşuyu evde kendiniz yaptıysanız mutlaka dolapta saklamanız tavsiye edilir. Oda sıcaklığında kalan turşu fazla dayanmaz ve en fazla 15-20 gün içerisinde bozulur. Dolabınızda yer varsa mutlaka turşuyu dolaba koyun fakat dolabınızda yer sorunu oluyorsa o zaman serin güneş almayan bir yerde turşunuzu muhafaza edebilirsiniz. 

Turşu Nasıl Kurulmalıdır?

Tuşunun uzun zaman dayanması için kurulum aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Öncelikle kavanoza turşuları dizerken arasında asla boşluk kalmaması gerekmektedir. Bunun için malzemeleri dizdikten sonra kavanozu sallamanız gerekecektir. Malzemelerin birbirine sıkılaşması çok önemlidir. Aynı zamanda kavanozu tezgâha vurduğunuzda hem  malzemeler sıkışacak hem de içerisine hava dolması engellenecektir. Sirke, limon ve tuz gibi malzemelerini de ekleyin. Malzemeleri kavanoza koyduktan sonra en az yarım saat boyunca ağzı hafif kapalı bir şekilde turşunuzu dışarıda bekletin. Daha sonra ise turşunuzun üzerine su ekleyerek ağzını kapatın ve daha sonra ise serin bir yere koyun. 

Turşu İçin Malzeme Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Turşu kuracağınız zaman malzemelerini çok dikkat etmeniz; turşunuzun sağlıklı olmasına ve aynı zamanda uzun bir süre dayanmasını sağlayacaktır. Turşu kurarken kelek, acur, biber, havuç, lahana, domates ve salatalık gibi besinlerin oldukça sert olması şarttır. Çünkü yumuşak ve ezilmiş olan malzemelerden turşu kurulur ise kısa bir süre içerisinde bozulur ve asla dayanmaz.

Turşu Olgunlaşma Süresi Ne Kadar?

Turşu kurdunuz. Peki, ne kadar süre içerisinde olgunlaşır ve tüketime hazır hale gelir? Kullanılan malzemeye göre turşunun olgunlaşma süresi de değişiklik göstermektedir. Eğer büyük malzemelerden turşu kurduysanız olgunlaşma süresi 30 günü bulacaktır.

Fakat turşu kurmak için rendelenmiş malzeme tercih ettiyseniz turşunuz bir hafta on gün içerisinde hazır hale gelecektir. Turşunuzun olduğunu veya olmadığını tadına bakarak anlamanız mümkündür. Aynı zamanda olgunlaşmayan turşunun rengi daha açık olur ve bu şekilde de turşunuzun olup olmadığını anlamanız mümkündür.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar