Fideleri Kesen Böcekler? Kök Yiyen Böcekler? Danaburnu?



sebzeleri ve aynı zamanda kökleri yiyen böcekler hakkında bilgi


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Fideleri Kesen Böcekler? Kök Yiyen Böcekler? Danaburnu?

Sebzeleri yiyen  böcek, kök yiyen böcekler hangileridir. Özellikle tarım işi ile uğraşan kişiler tarafından bu sorular çok fazla merak edilir ve araştırılır. Siz de konuya dair bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızın tamamını da bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bitkilerin köklerini ve sebzelerini yiyen böcekler sebebiyle bitkilerde renk değişikliği, solgunluk, büyümesinde yavaşlama gibi eksiklikler meydana gelir. Günümüzde birçok böcek kök ile beslendiği için bazı bitkilerin köklerini yemektedir. Eğer bir böcek bitkideki kökü yemiş ise insanlar tarafından bunu tüketmek doğru değildir. Yapılması gereken yenilen kısmının kazınması ve daha sonra tüketilmesidir. Sebzeleri yiyen ve aynı zamanda kök yiyen böcekler ise şu şekildedir

 

Uçan Kurtçuklar

Uçan kurtçuklar; genel olarak kökleri yiyerek beslenirler. Ortalama üst 4 inç uzunlukları vardır ve bacaksızlardır. Bu böcekler kökleri ve sebzeleri yedikten sonra bodur büyüme, sararma, solgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu böcekler genellikle yeni bitkilerin köklerini yemeyi severler. Bu böceklerin oluşmaması için mutlaka sonbahar mevsiminde toprağın iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir

Güve Tırtıl

Güve tırtılların görüntüsü tıpkı eşek arılarına benzemektedir. Genellikle üzüm, çalı ve ağaçların köklerinde bulunurlar. Bu böcek türünün oluşmaması için kökleri sağlıklı olması ve sulamanın düzenli bir şekilde yapılması şarttır. Eğer bu böcek türü gitmiyorsa o zaman yapılması gereken parazit nematodları yöntemi olacaktır. Bu yöntem sayesinde kısa bir süre içerisinde güve tırtıllar yok olacaktır.

Ağustos Böcekleri Ve Yaprak Bitleri

Ağustos böcekleri; bir bitkinin üst bölgesine yumurtayı bırakarak kısa bir süre içerisinde   ölürler. Daha sonra yumurtadan çıkanlar, köklere yerleşirler ve bir süre boyunca köklerde durarak son olarak toprağa geçerler. Yaprak bitleri ise; bitkilerin saplarına konarlar ve emerler. Bu böcekler tıpkı armut tipindedir.

Danaburnu

Sebzeleri ve kökleri yiyen bir diğer böcek de danaburnudur. Danaburnu, yumru kök ve tohumları kısa bir süre içerisinde yiyebilme özelliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı da bitkiler tahribat oluyor ve hatta örüyor. Genellikle yeni dikilmiş olan bitkiler bu sebepten dolayı ile kısa bir süre içerisinde kuruyor. Peki danaburnu nasıl yok edilir?  Eğer bitkilerin izin köklerini danaburnu yiyorsa; bitkide solma, sararma ve büyümeme görülür.

Kısa bir süre içerisinde bunu anlayabilmeniz mümkün olmaktadır. Böyle bir durumda ise kümes hayvanları tercih edilir. Kümes hayvanları danaburnunu yediği için danaburnu bu sayede ortadan kalkar. 

Haziran Böceği

Haziran böceği sebzelerin ve kök bitkilerin köklerini yiyerek kurmalarına sebep olur. Bu böcek türü sadece ülkemizde değil aynı zamanda Avrupa’da da çok fazla görülmektedir. Rengi kahverengidir. Kanatlı bir yapıya sahiptir. Gündüz dikkatli bakılmadığı sürece görünmezler ve genellikle gece ortaya çıkarlar. Bu böceklerin ömürleri en fazla 2 hafta olmaktadır.

Bazıları ufak yapıya sahiptir bazıları ise 5 santimetre kadar olabilmektedir.

Hayat Döngüsü

Bu böceklerin ortalama ömrü 1 senedir. Bitkilerin kurumasına, solmasına ve büyümesine sebep olan böcek türleridir. Genellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde ortaya çıkarlar. Normalde kanatlı bir yapıya sahip değillerdir. Fakat toprağın altında bir süre sonra kanatlanırlar. Bunun ardından ise bitkilerin üzerine çıkarlar. Bitkilerin üzerine yumurta bırakırlar ve burada da yeni kurtçuklar oluşur ve bitkilerin köklerini hızlı bir şekilde yere kuruturlar. Kış mevsiminin gelmesi ile beraber ise toprağın en az 20 santimetre altına geri giderler.

 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar