3 Boyutlu Yazıcı Ne İşe Yarar? 3d Yazıcı Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı Tarihi?



3D Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler. En İyi 3D Yazıcı Nasıl Anlaşılır. Yazıcıların Yaptığı İşler ve İşlemler. Üç Boyutlu Yazıcı ile Neler Yapabilirim


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


3 Boyutlu Yazıcı Ne İşe Yarar? 3d Yazıcı Nasıl Çalışır? 3d Yazıcı Nedir?

Üç Boyutlu Yazılar Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Evde karnımızın çok acıktığını düşünelim. Saat geç olduğu için dışarıdan yemek söylemek gibi bir şansımız da yok, fırında bozuk. Ama üzülmeyin, aç uyumak zorunda değilsiniz! Eğer evde üç boyutlu bir yazıcınız varsa dünyanın en iyi tüm mutfaklarına, hatta en iyi şeflerine sahipsiniz demektir. Kulağa bilimkurgu gibi gelse de NASA, uzaya yolculuk edecek astronotlarına ihtiyaçları olan gıdaların doğru hammaddelerle üç boyutlu yazıcılar tarafından sağlanacağını açıkladı. Peki bu inanması güç ne zaman nasıl doğdu? 

3d yazıcı kim buldu? 3d yazıcı kim icat etti?

1980'de Japon mühendis Dr. Hideo Kodama tarafından icat edilen bu aletin patentini, 1986'da Amerikalı Charles Hull geliştirdiği başka bir modelle aldı. Amerikalı Charles Hull, geliştirdiği bu modelle üç boyutlu yazıcıların babası olarak bilinir. O dönemde inanılmaz pahalı ve ulaşılabilirliği çok kısıtlı olan üç boyutlu yazıcılar, 2004'te Dr. Adrian Bowyer tarafından İngiltere'de başlatılan bir proje ile daha küçük boyutlara ulaştı ve herkesin deneyimleyebileceği bir alete dönüştü. 

2009 yılında patentlerin tümü kamuya açık hale geldiğinde ise üç boyutlu baskı devrimi fiilen başladı. Sadece sekiz yıl içinde, 2010-2018 yılları arasında üç boyutlu baskı; tam işlevli bir otomobil, uçak motoru parçaları, 60 metrekarelik bir ev, insan vücudu için çeşitli organlar hatta kafatası dahi üretmeyi başardı. Peki insana gelecekte yaşıyormuş hissi veren bu mucizevi teknolojiye nasıl çalışır?

3d Yazıcı ile Neler YAPILABİLİR

Yeni endüstriyel devrimin yıldızı üç boyutlu yazıcılar, katmanlı imalat olarak nitelendirilen bir üretim yöntemi ile çalışırlar. Baskı işlemine başlamadan önce yazıcının ucundaki kafa bölgesinin belirli bir sıcaklığa gelmesi gerekmektedir. Çünkü üç boyutlu baskı işlemi, eriyen hammaddenin katman katman ve üst üste serilmesi ile gerçekleşir. İstenilen sıcaklığa ulaştıktan sonra yazıcıya üç boyutlu bir model verisi girilir. Yazıcı girilen tasarım verisini okur ve işlem başlar. Yazıcının kafa noktasından eriyerek çıkan hammadde, yüzeyde yayılır yayılmaz donar ve katı formuna geçer. Tüm katmanlar tamamlandıktan sonra model tamamen katı formda hazır hale gelir. 

Temelde bir ürünün piyasaya çıkmadan önceki son halini görebilmek için tasarlanmış üç boyutlu yazıcılar, artık ürünlerin piyasa öncesi sorunlarını görmekten çok daha geniş amaçlara hizmet ediyor. Özellikle sağlık sektöründe insan vücudunun birçok eksiğini kapatabilecek ürünler, bu mucize cihazlarla üretilebiliyor. Engelliler için protez ve hatta üç ay yaşayabilen böbrek, bunlardan en göze çarpan örneklerdir. İnsanlara çağ atlatma gücüne sahip bu icatla ev dışı tüketimimizi iyice azaltıp kullandığınız şişelerle kendimize yeni bir ayakkabı yapabilir ya da bir gün evimizin önündeki arabanın modelini beğenmeyip yenisini üretebiliriz.

Üç boyutlu yazıcıların muhteşem varlığına ve önüne geçilemez ilerleyişine bakınca geleceğin teknolojisi hakkında somut fikirlere sahip olabiliyoruz. Her şeyi bırakın bir kenara üç boyutlu yazıcı ile yeni bir üç boyutlu yazıcı bile üretebiliriz. Gördüğünüz gibi üç boyutlu yazıcılarla yapabileceklerimizin sınırını hayal gücümüz koyuyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar