Erich Fromm Kişilik Kuramı? Erich Fromm Varoluşsal İhtiyaçlar?



Erıch Fromm’un İnsancı Psikoloji Kuramı hakkındaki her şey...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Erich Fromm Kişilik Kuramı? Erich Fromm Varoluşsal İhtiyaçlar?

Erıch Fromm’un İnsancı Psikoloji Kuramı Erich Fromm eserlerinde genellikle insanın doğadan ve birbirinden ayrılmış olması ile kendini yalnız hissetmesi görüşünü savunur.  Hayvan türlerinde görülmeyen soyutlanma özelliği tarih boyunca gün geçtikçe özgürlük kazanmasıyla yalnızlaşmasana vurgu yapar. Dolayısıyla özgürlüğün insan için kaçma durumu olduğunu ileri sürer.

Erich Fromm insanları insan yapan toplumun toplumsal sürecine odaklanmış, toplumun yaratıcı bir işlevi olduğunu ileri sürmüştür. İnsanlığın toplumsal tarihi ile alakalı insanın salt dünyasını bağından sıyırarak etrafını çevreleyen doğaya ve insanlara uzak tutarak kendi başına bir varlık olmasını fark etmiş ve belirli fikirler öne sürmüştür. Günümüzde bireyleşme aslında giderek artan yalnızlığımızdır. Bu durum ise insanlarda çaresizlik ve kaygı durumları yaratmaktadır. Erich Fromm, bazı ideallerin toplum biçimleri açısından başarısız girişimler olduğunu ileri sürer. Bu başarısız girişimlerin beraberinde getirdiği insanın hem doğaya ait bir parça olduğu ve hem de doğadan kopmuş bir varlık olarak yaşamını sürdürdüğünü savunmaktadır. Erich Fromm için insanın ruhunun ortaya konulması ve anlaşılması için belirli gereksinimlere ihtiyaç duyulacağını ancak o zaman insanın kendini gerçekleştireceğini varsayar.

Erich Fromm’un Kişilik Gereksinimleri: Bu gereksinimler ilişki gereksinimleri, aşkınlık gereksinimleri, yönelim dayanağına duyulmakta olan gereksinimler, kimlik ve köklülük gereksinimleridir. Bu gereksinimlerin tamamen insana özgün olduğunu, hayvanlarda olmadığını savunmaktadır. İnsan kişilik ile toplumun kendisine sağladığı olanaklar doğrultusunda gereksinimlerini karşılar. İnsanın kendisini sevmesi bireyleşmeyi kabul görmekte olup kendisini sevmedi sayesinde diğer insanları da kabul görüp sevmeyi sağlayacağını öne sürmektedir. Bireylerin insan toplumsal sistemler içerisinde duygusal anlamda değer yargılarını geliştirmesi üzerine ne yapması gerektiğini bilir ve kendine rehber olur görüşünü de ortaya koymaktadır. İnsanın gücünü harekete geçiren temel unsur belirsizlik halidir yani insan kendiyle ve gerçeklerle yüzleşirse yaşamını anlamlandırır. Yaşama anlam karmak hiçlik algısına karşın insanın çözümlemesini ve çevresindeki sorunlar karşısında çıkış noktası bulabileceğini belirterek doğuştan gelem sevgi ve sağduyu sayesinde özgürlüğünü kabul eder. İnsanın kendi benliği ile alakası olmayan işleri yapması nevrotik bir davranış biçimidir.  Erich Fromm için insanın kendini ve temel gereksinimlerini karşılayacak herhangi bir toplum modeli gelişmemiştir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar