Nakliye İşi İçin Gerekli Belgeler? Kamyonetle Nakliye İşi Yapmak?



Son yılların yükselen sektörleri arasında yer alan nakliyecilik, taşımacılığın temelini oluşturur.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Nakliye İşi İçin Gerekli Belgeler? Kamyonetle Nakliye İşi Yapmak?

Pek çok uluslararası firma, ticari mallarını bir noktadan öbür noktaya götürebilmek için taşımacılık sektöründen hizmet alırlar. Taşımacılık sektörünün en küçük halkası ise nakliyeciliktir.

Genellikle ev, ofis ya da başka şeyleri bir yerden başka bir yere taşıyan nakliyecilerin yaptıkları iş her ne kadar kolay gibi görünüyor olsa da risklidir. Zira taşınan eşyaların zarar görmesi durumunda mal sahibiyle uygunsuz tartışmalar yaşanabilir. Nakliyeci hak ettiği parasını alamayabilir ve olay mahkemeye bile taşınabilir. O yüzden nakliye işi yapmak isteyen kişilerin “bu iş kolay” düşüncesine kapılmadan enine boyuna düşünmelerinde fayda var.

Nakliyeci Olmak Ne Demek?

Nakliye kelime anlamı itibariyle “taşıma” manasına gelir. Genel olarak bir eşyayı ya da eşyaları bir noktadan öbürüne taşıyan kişilere ise nakliyeci denir. Günümüzde nakliyeci olmak istiyorum diyen insan sayısı günden güne arttığı için bu sektörle ilgili devletin bu işi yapmak isteyen kişiler için öne sürdüğü şartlar da sürekli değişmektedir.

Nakliye İşi Yapmak İçin Gerekli Belgeler

Eğer sizler de nakliye şirketi kurmak istiyorum diyorsanız sahip olmanız gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bir nakliye firması kuruluşu şu şekilde gerçekleştirilir:

  • İlk olarak vergi dairesine kendiniz giderek ya da mali müşavirinizi yönlendirerek başvuruda bulunmalısınız
  • Meslek odalarına ya da bir ticaret odasına kayıt yaptırmanız gerekir
  • Ulaştırma Bakanlığı üzerinden çalışma izninizin olduğuna dair bir yetki belgesi almanız gerekir
  • Belediyeler tarafından size verilecek olan iş yeri ruhsatını almalısınız
  • Eğer yanınızda bir personel çalıştırmayı düşünüyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirge vermeniz gerekir

Nakliye Şirketi Kurma Maliyeti

Bu işi yapmak isteyen kişilerin yukarıdaki işlemleri halledebilmek için katlanması gereken bazı masraflar bulunmaktadır. Oda harcı ya da vergi dairesi ödemesi olarak yapacağınız giderlerin yanı sıra aynı zamanda sürekli olarak katlanmanız gereken bazı masraflar bulunur. Kuruluş sonrası maliyetler olarak da adlandırılan bu giderler aşağıdaki gibidir:

  • Her ay ödeyeceğiniz KDV miktarı
  • Eğer yanınızda personel çalıştırıyorsanız her ay ödemeniz gereken sigorta primi
  • Ayrıca kendi sağlık güvenceniz için her ay ödemeniz gereken BAĞ-KUR primi
  • 3 aylık ya da aylık olarak ödeyeceğiniz stopajlar
  • 3 aylık olarak ödeyeceğiniz geçici vergi
  • Senede bir kere ödeyeceğiniz yıllık gelir vergisi
  • Yasal defterlerin tasdik edilmesi için yılda bir kere ödeyeceğiniz defter tasdik ücreti
  • Kayıtlı olduğunuz meslek odasına yılda bir ya da iki kez ödeyeceğiniz üye aidatı
  • Her ay mali müşavirinizin bu yukarıdaki işlemleri gerçekleştirmesi için ona ödeyeceğiniz ücret
Nakliye İşi Yapmak İçin Gereken Belgeler

Yukarıda anlatmış olduğumuz gider kalemleri aşağı yukarı her firma için aynı olmasına rağmen nakliye işi yapan kimseler için gerekli olan belgeler biraz farklılık gösterebilmektedir. Bizzat Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan ve yük ve yolcu taşımak için izin aldığınızı gösteren bir yetki belgenizin olması gerekir. Bu yetki belgelerinin K1, K2 ve K3 olmak üzere bazı çeşitleri bulunur.

K1 Belgesi Nedir?

Nakliye işi yapmak isteyen pek çok insan K1 belgesi nasıl alınır ve K1 belgesi hangi araçları kapsıyor gibi sorulara cevap arıyor. Bu belge, ticari maksatla yurtiçi taşımacılık yapacak olan tüzel ya da gerçek vergi mükelleflerine verilir. Ayrıca Yıldızlı K1 Yetki Belgesi almak istiyorsanız SRC4 belgesi almış olmanız gerekmektedir.

K2 Belgesi Nedir?

K2 belgesi hangi araçları kapsıyor sorusuna genel bir yanıt verecek olursak, yurt içerisinde, kendi ismine özel ya da ticari olarak kayıt yaptırılarak tescil edilen taşıt ya da taşıtlarla yalnızca kendi meşgale konusuyla ilgili eşya taşımacılığı yapacak kişilere verilen belgeye K2 belgesi denilir. Yani bu belge, ticari amaçla taşımacılık yapmak istemeyen kişiler için verilmektedir. Yalnızca eşya taşımaya özel ticari araçlar bu belgeyi alabilir. Kesinlikle ticari bir taşımacılık yapılması söz konusu bile değildir.

K3 Belgesi Nedir?

Ticari maksatla yurt içerisinde büro ve ev eşyası taşımacılığı yapmak isteyen tüzel ve gerçek vergi mükelleflerine verilen K3 belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı, diğer ikisiyle aynıdır. Bu belgeyi alabilmek için bağlı bulunduğunuz bölgelerdeki Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne başvurmalı ve onların sizi yönlendirdiği adreslerde gereken işlemleri yapmanız gerekmektedir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar