Vertigo Nedir Belirtileri Nasıldır? Vertigo Belirtileri Baş Ağrısı Yaparmı?

Vertigonun tedavisinin yapılması için vertigo rahatsızlığının altında yatan neden bilinmelidir. Neden tespit edildikten sonra bu neden için gerekli tedavi planı yapılır.

Vertigo Nedir Belirtileri Nasıldır? Vertigo Belirtileri Baş Ağrısı Yaparmı?

Baş dönmesiyle kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Baş dönmesini, kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi takip eder. Elbette her baş dönmesi, vertigo olarak adlandırılamaz. Vertigo rahatsızlığında baş dönmesi, kişinin yaşam kalitesini etkileyecek kadar şiddetli olabileceği gibi çok hafif bir şekilde de seyredebilir.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigo rahatsızlığında uzman hekim hastanın öyküsünü dinler. Hasta, öncelikle hissettiğini hekime tarif eder. Uzman hekim bu baş dönmesinin altında yatan nedeni anlayabilmek için bir takım testler uygular. Bu testler, merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili testlerdir. Uzman hekim gerekli görürse BT Anjiyografi, doppler ultrason, kateter anjiyografi ya da manyetik rezonans anjiyografi (MR) yöntemleri uygulanır. Bu test ve tetkikler sonucunda hastaya vertigo tanısı konur. Aynı zamanda bu testler sonucunda vertigo rahatsızlığının altında yatan neden de ortaya çıkar.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Merkezi sinir sistemi ya da iç kulak hastalıkları vertigoya sebep olur. En sık görülen vertigo türü Benign Paroksizmal pozisyonel vertigo(BPPV)’dir. Bu vertigo türünde baş dönmesi 15 saniye ya da birkaç dakika kadar sürebilir. Bu rahatsızlıkta başın hareketliliği şiddetli baş dönmesine neden olur. Yatakta sağa sola dönerken, başın öne, arkaya, sağa ve sola döndürülmesi sonucunda da ortaya çıkabilir. İyi huylu bir sağlık sorunu olmakla birlikte tedavi gerektirmez.

İç kulağın iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan vertigo türü vertigo labirentit ve vestibüler olarak adlandırılır. Genellikle virüs kaynaklı bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Kızamık, grip, çocuk felci, kızamıkçık, herpes, EBV ve hepatit virüsleri bu rahatsızlığa neden olur. Baş dönmesi şikayetiyle birlikte duyma kayıpları da yaşanabilir.

Vertigo Rahatsızlığında Ne Zaman Endişe Edilmeli?

Vertigo rahatsızlığında bazı belirtiler görüldüğünde vakit kaybedilmeden uzman hekime gidilmelidir.

Baş ağrısı

Çift görme

Konuşma güçlüğü

Bilinç kaybı

Denge kaybı

Kol ve bacaklarda güçsüzlük

Bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka muayene ve tanı gerekir.

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigonun tedavisinin yapılması için vertigo rahatsızlığının altında yatan neden bilinmelidir. Neden tespit edildikten sonra bu neden için gerekli tedavi planı yapılır. Orta kulak enfeksiyonu kaynaklı bir neden mevcutsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer kulaktaki enfeksiyon iyileşmiyorsa o halde cerrahi tedaviye başvurulabilir.

Menier rahatsızlığında ise idrar söktürücü ilaçlar reçete edilir ve tuzsuz diyet verilir. Benign paroksizmal pozisyonel vertigo türünde he hangi bir ilaç reçete edilmez. Bu rahatsızlık birkaç hafta içinde ya da bir ayda kendiliğinden geçer. Vertigo rahatsızlığının tedavisinde uzman hekim uyarılarına harfiyen uyulmalıdır. Tedavi de tütün, kafein ve alkol alımı da sınırlandırılır. Uzman hekim hastanın durumuna göre fizik tedavi de uygulayabilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar