Oyuncu Menajerleri Ne Kadar Kazanır? Menajerler Yüzde Kaç Alır?
Adını herkesin hayatında en az bir kere duyduğu ancak ne iş yaptıklarını bilmediği menajerlik hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Genellikle sanatçılar için hizmet veren menajerler, günümüzde futbolcu, basketbolcu, hentbolcu vs. gibi spor dallarıyla uğraşan kimselere de menajerlik yaparlar. Peki menajer ne iş yapar?
Menajer Nedir?
Menajer, temsil ettiği kişiyle bu kişinin çalıştığı kuruluş arasında köprü görevini üstlenen kişilerdir. Bu kimselerin yaptıkları iş, aslında bir nevi satıcılıktır. Fakat burada “satışa” konu olan şey bir nesne, eşya ya da meyve değil bir insanın hünerleridir.
Hepimiz birilerine hizmet eder ya da yeteneklerimizi belirli bir süre zarfında başkalarına kiralarız. Örneğin üniversiteden mezun olduktan sonra oluşturduğumuz CV’lerle kariyer sitelerinde ilan veren firmalara başvururuz. Menajer ne yapar diye merak ediyorsanız işte tam olarak bu görevi üstlenir.
Bizler yani ünlü olmayan ya da kitleler tarafından talep edilen yetenekleri bulunmayan (Bu yetenekler var olmasına rağmen henüz ortaya çıkaramayan) kişiler olarak kendimizi hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan pazarlarız. Bir firmanın açıkta olan pozisyonunu alabilmek için yeteneklerimizi, geçmişimizi, neler yaptıklarımızı ya da neler yapabileceklerimizi anlatan bir CV hazırlarız. Bu CV ile başvurduğumuz firmalardan geri dönüş aldığımız zaman yüz yüze görüşme gerçekleştirir ve bu görüşme esnasında kendimizi daha açık bir şekilde ifade etme şansı buluruz.
İşte menajerler de bu yukarıda anlatmış olduğumuz süreci, temsil ettikleri kişi adına yönetirler.
Menajer Ne İş Yapar?
Bir menajerin asli görevi, temsil ettiği kişinin sosyal statüsüne, kabiliyetlerine, geçmişine ve potansiyeline uygun yerlerde çalışmasını sağlamaktır. Yeteneğe dayalı bir iş yapan kimseler, normal insanlar gibi çalışmak istedikleri kuruluşlara CV sunmazlar. Zira yetenek her insanda aynı oranda bulunmayan, bir nevi altın madenidir. O yüzden yetenek sahibi insanlar, kendilerini pazarlamaya kalkmazlar. Bu işi onların adına yürütecek insanlarla anlaşır ve ona yaptığı anlaşmalar üzerinden belirli bir oranda pay verirler.
Aslında burada tıpkı işveren-işçi sistemi gibi bir sistem vardır. Ancak menajerler, normal işçilerden farklı olarak daha kapsamlı ve önemli bir iş yürütürler. Öyle ki bir sanatçı için muhasebeciden, avukattan önce menajeri gelir. Zira menajer aynı zamanda temsil ettiği kişinin imaj makerlığını yapar.
Temsilci olarak da adlandırılan bu kişiler verdikleri hizmeti menajerlik sözleşmesi adı altında resmileştirirler. Çünkü temsil edilen kişinin menajer üzerinde bazı hakları olduğu gibi menajerin sporcu üzerinde hakları da bulunmaktadır.
Menajer Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı
Menajer olmak istiyorum diyen pek çok insan menajer olmak için ne gerekli gibi sorulara yanıt aramaktadır. Ülkemiz sınırlarında henüz bu işin eğitimini profesyonel bir şekilde veren bir üniversite ya da özel kuruluş bulunmamaktadır. Ancak bu meslekte rekabet seviyesi oldukça yüksek olduğu için diğerlerinin önüne geçmek isteyen bir menajer adayı, yurtdışında menajerlik eğitimi alabilir. Fakat bu eğitimi çalışmak istediği alana göre alması gerekir. Örneğin bir futbolcunun menajerliğini yapmak isteyen bir kimse futbol menajerlik eğitimi almalıdır.
Menajerler Ne Kadar Kazanır
Bu yola baş koymak isteyen her insanın aklında menajerler ne kadar alıyor sorusu bulunmaktadır. Elbette bu sorular daha da çeşitlendirilebilir. Futbolcu menajerleri ne kadar kazanıyor ya da sanatçı menajerleri ne kadar kazanıyor veya şarkıcı menajerleri ne kadar kazanıyor diye merak edenlere toptan bir cevap verelim: Bu işte sabit bir maaş getirisi yoktur. Menajerler yüzde üzerinden çalışan kimselerdir. Temsil edilen kişinin konumuna ve yapılan işin ağırlığına göre menajerlerin aldığı yüzde değişir.
Menajer Nasıl Olunur?
Menajer olmak isteyen bir kişi Türkiye’de resmi bir kurumdan eğitim alamamaktadır. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi yurtdışında bu iş ile ilgili eğitim veren bazı kuruluşlara başvurarak kendisini geliştirebilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de nasıl menajer olunur diye merak ediyorsanız bu iş, ülkemizde “usta-çırak” ilişkisinde ilerlemektedir. Yani menajer olmak isteyen bir kişinin ilk olarak bu işi profesyonel bir şekilde yapan birisini bularak onun yanında uzun yıllar çalışması gerekir. Menajer olmak için ülkemizde izlenecek tek yol budur.