İyi Bir Üniversite Kazanmak İçin Ne Yapmalıyım? Sınav Nasıl Kazanılır?
Her insan öğrencilik hayatı boyunca pek çok sınava girer. Bu sınavların birçoğu telafisi hemen mümkün olan imtihanlar olduğu için onlardan pek de korkulmaz. Ancak öyle bir sınav vardır ki özellikle başarılı olma konusunda özel bir takıntısı olan insanların korkulu rüyası haline gelir. O sınavı hepimiz yakından biliyoruz. İsmi belirli aralıklar değişse de amacı aynı olan üniversite giriş sınavlarında başarılı olmak hiç de zor bir şey değil. Peki üniversite sınavında başarılı olmak için nasıl çalışmalı?
Üniversite Kazanmak Zor mu
Üniversiteler, insanların hayata atılmadan önce eğitim aldıkları son duraklardır. Her ne kadar lisansüstü programlarda okuyan öğrenciler olsa da pek çok insan için durum böyledir. Yani hayatımızın geri kalanında ne yapacağımızı üniversitede okuduğumuz bölüm belirler.
Üniversite kazanmak için ne yapmak lazım diye merak eden kimseler söyleyeceğimiz ilk şey bu sınava doğru çalışma teknikleriyle hazırlandığınız taktirde, istediğiniz puanı çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Üniversiteye Çalışma Teknikleri
Çalışmak, başarılı olmanın tek kuralı olsa da önemli olan akıllı bir şekilde çalışmaktadır. Sadece çalışmak için çabalayan bir insan belki bir yerlere gelir ancak verdiği emeğin karşılığını hiçbir zaman tam olarak alamaz. O yüzden üniversiteye hazırlık aşamasında verimli ders çalışma teknikleri ile çalışmak daha mantıklı olacaktır.
Verimli ders çalışma programı hakkında size söyleyeceğimiz ilk şey klişeleri bir kenara bırakmanız olacaktır. “Bu yaştan sonra okuyup ne yapacaksın?” “Çok geç kaldın.” “Dersi derste dinleyecektin.” gibi saçma kalıpları bir kenara bırakarak yola çıkın. Bu yolda ilk olarak ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Hayatınızın geri kalanında ne yapmak istiyorsunuz? Hedefiniz nedir? Üniversite anılarınızı hangi okulda biriktirmek istiyorsunuz?
Bir hedef belirlemeden çalışmak size hiçbir yarar sağlamayacaktır. O yüzden ilk olarak hedefinizi belirlemeli ve sonra bir çalışma programı oluşturmalısınız.
İyi Bir Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Ders çalışma programları genellikle gerçekten kopuk bir şekilde hazırlanır. Daha önce sadece sınavlardan önceki gece ders çalışmış ve sistemli çalışma hakkında hiçbir şey yapmamış birisi ilk günden 100 soru çözemeyecektir. O yüzden ders çalışma programınızı gerçekçi bir şekilde hazırlamanız gerekiyor.
Bir günde kaç saat ders çalışabilirsiniz? Kaç tane soruyu, tüyo almadan kendi başınıza çözebilirsiniz? Bu durumu sporcuların kondisyonları gibi düşünün. Hayatında üst üste iki şınav çekmemiş bir kimse bir anda onlarca kilo ağırlığı kaldırmaya çalışırsa ne olur? Elbette sonuç hüsran olur ve o kimse kendisine duyduğu güveni kaybeder.
Bu aşamadan sonra gerçekçi bir haftalık ders çalışma programı hazırlamanız gerekiyor.
Haftalık Ders Çalışma Programı Çizelgesi
Eğitimcilerin “sistemli çalışmak” derken kastettikleri şey haftalık bir ders çalışma programına sahip olmaktır. İnternet üzerinden başka öğrencilerin paylaşmış olduğu programları takip edebilir ya da kendinize özgü bir sistem geliştirebilirsiniz.
Ders çalışma programı nasıl hazırlanır diye merak ediyorsanız ilk olarak hangi derslerde başarısız olduğunuzu belirleyin. Daha sonra hazırlayacağınız programda bu derslere ağırlıklı olarak yer vererek kendinizi o alanlarda geliştirmeye çalışın.
Ders Çalışma Teknikleri
Ders çalışırken sürekli aynı kaynak üzerinden gitmek doğru bir yol değildir. O yüzden bulabildiğiniz tüm kaynaklarda yer alan soruları çözmeye çalışın.
Farklı ders çalışma teknikleri arasında düzenli beslenmenin de yeri çok önemlidir. Zihnimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gereken enerjiyi yediğiniz öğünlerden muhakkak almaya çalışın.
Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı
Verimli ders çalışma ortamı nasıl olmalıdır sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Kimi insan ışıktan rahatsızlık duyabilirken kimisi de bu durumu hiç yadırgamaz. Ancak ders çalışma ortamı nasıl hazırlanır diye merak eden her insanın uyması gereken bazı kurallar bulunur.
Çalışma ortamınız düzenli olmalıdır. Zira zihninizde tıpkı ders çalışma ortamınız gibi dağılabilir. Ayrıca aşırı rahatsız ya da çok rahat yerlerde oturmamaya dikkat edin. Ders çalışırken sizlere yardımcı olacak materyalleri yanınızda bulundurun ki her seferinde ayağa kalmak zorunda kalmayın.
En son ve en önemli kural ise ders çalışırken kesinlikle yanınızda telefon, tablet vs. gibi teknolojik cihazları bulundurmamaya özen gösterin.