Gardiyanlık Nasıl Bir Meslek? Gardiyan Olma Şartları? Polislik Mi?
Dürüst olmak gerekirse hiçbir çocuk, ileride gardiyan olmayı hayal etmez. Zira bu mesleğin mensupları, televizyon dizilerinde ya da sinema filmlerinde çok farklı bir şekilde lanse edilir. Belki bir zamanlar, filmlerdeki gardiyanlar gerçek hayatta da varlardı. Ancak günümüzde ilerleyen teknolojiyle birlikte diğer mesleklerle birlikte gardiyanlık da çok farklı bir mesleğe dönüştü.
Gardiyan Ne Demek?
Gardiyan kelimesinin kökeni Venedikçeye kadar uzanır. Venedik dilinde “bekçi, nöbetçi” manasına gelen bu sözcük Fransızcada ise “gözetmek, korumak” gibi anlamlara karşılık gelmektedir.
Gardiyan ve İnfaz Koruma Memuru Farkı
Gardiyan ve infaz koruma memuru farkı nedir diye merak ediyorsanız bu iki rütbenin birbirinden hiçbir farkı yoktur. Devlet literatüründe infaz koruma memuru olarak bilinen görevlilerin halk arasındaki ismi gardiyandır.
Gardiyan Ne İş Yapar?
Cezaevlerinde mahkûm olarak bulunan kimselerin yeme içme, barınma gibi ihtiyaçlarını gidermelerinde onlara yardımcı olan kişilere gardiyan denir. Islahevlerinde ya da cezaevlerinde görev yapan gardiyanlar aynı zamanda mahkumların tekrardan topluma kazandırılmasında rol alır.
İnfaz koruma memuru ne iş yapar sorusuna daha geniş bir cevap verecek olursak, ıslahevlerinde ve cezaevlerinde kalan kimselerin disiplin ve düzeninden bu kişiler sorumludur. Aynı zamanda hükümlülerin ve tutukluların denetimlerini yapmak ve hapishanenin iç düzenini sağlamak gardiyanların görevidir. Hükümlüler ve tutuklular arasında meydana gelen başı anlaşmazlıkları çözerek, cezaevinde bulunan herkesin insanca yaşamasını sağlarlar.
Tüm bunların yanı sıra gardiyanlar, cezaevindeki hükümlü ve tutuklularla hapishane idaresi arasında adeta bir köprü görevi üstlenir.
Gardiyanların Görevleri
Cezaevindeki düzenin sağlanmasından birinci derecede mükellef olan gardiyanlar aynı zamanda tutukluların insani standartlara göre yaşamasından da sorumludur. Bunun yanı sıra gardiyanların görevleri aşağıdaki gibidir:
- Tutuklu ve hükümlülerin kaydını yapmak
- Cezaevinde arama yaparak, buldukları eşyaları güvenli bir yerde saklamak
- Mahkumların koğuşlarına ulaşmasını sağlayarak, arkalarından kapıları kilitlemek
- Belirli aralıklarla cezaevini kontrol etmek
- Hapishaneden kaçmak isteyen kişilere engel olmak
- Tutukluların temizlik, yemek ve diğer insani ihtiyaçlarını karşılamak
- Muntazaman tutukluları saymak, sayım yapmak
- Cezaevindekiler arasında yaşanan husumetin önüne geçmek
- Cezaevinde idari memur olmadığı sırada idare ve sevk işlemlerini yürütmek
Nasıl Gardiyan Olunur?
Nasıl infaz ve koruma memuru olunur diye merak ediyorsanız, bu mesleği yapabilmek için hususi olarak bir üniversiteden mezun olmanız gerekmemektedir. Ancak gardiyan alımı lise ya da dengi okullardan mezun olan kişiler seçilerek yapılmaktadır. Yani infaz ve koruma memuru olabilmek için en az lise mezunu olmanız gerekir.
Bunun haricinde gardiyanlık için KPSS puanı en az 70 olarak belirlenmiştir. Bu puanı alan herkes, infaz ve koruma memuru kadrolarına başvurabilir. Ayrıca kurumlar arası geçiş sistemiyle de gardiyan olmak mümkündür.
Gardiyanlık Eğitimi Nasıl Oluyor
İnfaz ve koruma memurluğu eğitimi yaklaşık 6 ay süren ve genel hukuk derslerini içeren bir eğitimdir. Gardiyanlık eğitiminde verilen diğer dersler ise şu şekildedir:
- Ceza İnfaz Kurumu Güvenliği
- Genel Hukuk
- Ceza İnfaz Kurumlarında İnsan Hakları
- Ceza İnfaz Kurumlarında Psikosyal Yaklaşımlar
- Kamu Personeli Mevzuatı
- Mesleki Müdahale Teknik ve Taktikleri
- Ceza İnfaz Kurumu Yönetimi
- İnfaz Hukuk
Gardiyan Maaşları
Gardiyan maaşları personelin eğitim seviyesine ve verdiği hizmet süresine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca personelin niteliği yani kadrolu mu yoksa sözleşmeli mi olduğu da maaş konusunda belirleyici bir faktördür.
Sözleşmeli gardiyan maaşları 2021 yılı için 3760 lira civarındadır. Kadrolu gardiyan maaşları ise en düşük 4657 liradır.
Gardiyan Boy Kilo Ölçümü Nasıl Yapılır
Bazı durumlarda bu meslekte zihin gücünden ziyade fiziksel kuvveti kullanmak gerekebilir. O yüzden gardiyanlık boy kilo şartı olan meslekler arasındadır. Aynı zamanda gardiyanlık boy kilo endeksi de başvuruda bulunan adayın kabul edilmesinde belirleyici bir faktördür.
Bayan gardiyan boy kilo 2021 yılı için 1,60 cm olarak belirlenmiştir. Erkek gardiyan boy sınırı ise 1,70 santimdir. Hem bayanlar hem de erkekler için uygulanan boy kilo endeksine göre başvuruda bulunan bir adayın santimetre üzerinden hesaplanan boyunun son iki rakamıyla kilosunun arasındaki fark 13’ten fazla, 17’den az olmamalıdır. Bu durumu bir örnek üzerinden anlatacak olursak, gardiyanlık başvurusunda bulunan 180 boyundaki bir adayın üst kilo sınırı 180+13= 93’tür. Alt kilo sınırı ise 180-17=63’tür.