Topraktan Hangi Alanlarda Faydalanırız? Toprağın Faydaları?

Topraktan hangi alanlarda faydalanırız, toprak nedir? toprak nasıl oluşur, toprak ne işe yarar.

Topraktan Hangi Alanlarda Faydalanırız? Toprağın Faydaları?

Topraktan hangi alanlarda faydalanırız? Bu konu sizi ilgilendiriyorsa ve detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. O zaman yazımızın devamını okuyarak konuya dair bilgiler öğrenebilirsiniz.

Toprak; üzerinde çok fazla mikroorganizma olan bir yüzeydir.  Canlıların yaşaması için son derece önemlidir.  Pek çok alanda topraktan yararlanırız. Şimdi sizlere yararlandığımız alanları listeleyelim.

  • Tarım alanında endüstri ve aynı zamanda yiyecek bitkilerini geliştirmek ve aynı zamanda yetiştirmek için;
  • Mikroorganizmaların ve aynı zamanda canlıların yaşamlarına devam edebilmeleri için topraktan faydalanılır
  • Toprağın içerisinde belirli bir oranda kil bulunur. Bu kil ise diş macunu yapımında ve aynı zamanda maske yapımında kullanılmaktadır.
  • Çanak, çömlek gibi eşyaların üretiminde toprak kullanılmaktadır
  • Cam üretimini gerçekleştirmek için topraktan yararlanılır
  • Toprağın alt kısmından doğalgaz, petrol ve madenlerin bulunması
  • Kiremit, tuğla, seramik, çimento gibi malzemelerin üretilebilmesi için
  • Endüstri ve aynı zamanda tüketimi gerçekleştirilen bitkileri ekmek ve yetiştirmek için

Toprak Nedir?

Toprak; bitkilerin, hayvanların ve aynı zamanda insanların yaşamı için önemli olan katmandır. Özellikle bitkilerin yaşam kaynağıdır diyebiliriz. Çünkü bitkiler topraktan yetişmektedir.

Toprak Nasıl Oluşur?

Toprağın nasıl oluştuğu hakkında bilgi arayışında iseniz doğru yerdesiniz. Toprak biyosfer, hidrosfer ve atmosfer ile sürekli olarak temas halinde bulunur. Bu sebepten dolayı da yeryüzüne organik maddeler, mineraller ve kayalar çıkar. Materyallerin ise kimyasal ayrışması ve aynı zamanda fiziksel parçalanması ile toprak oluşumu gerçekleşir. Peki, toprakta fiziksel parçalanma nasıl meydana gelir?  Fiziksel parçalanma genel olarak donma-çözülme, kuruma, ıslanma, sıcaklık değişimi, rüzgar gibi sebeplere bağlı olarak oluşur.

Toprak Ne İşe Yarar

Toprak yeryüzünün bir parçasıdır ve bütün canlılar için önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda toprağın  üst kısmı bütün canlıların besin kaynağıdır. Toprağın iç kısmında ise sayamayacağımız kadar canlılar mevcuttur. Toprağın alt bölgesinde bulunan canlıların ise ekosistemin sürdürülmesi açısından önemlidir. Kısacası toprak yeryüzünde bulunan bütün canlıların yaşamlarını devam ettirebilmesi için gereksinim duyduğu bir yerdir.

Toprağın içerisinde organik bileşikler ve aynı zamanda çözünebilmeye sahip olan tuzlar mevcuttur. Bunlar kurak olan bölgelerde yüzeye yakın dururlar. Fakat bu yer sulak bir alan ise o zaman  alt tabaka bölgesine doğru yoğunlaşmaya devam ederler. Toprağın verimli hale dönüşebilmesi için zirai uygulamaların düzenli bir şekilde ve doğru olarak yapılması büyük önem taşır. Eğer bu tarz uygulamaları yapılmaz ise toprağın verimi en alt düzeye düşer. 

Toprak Çeşitleri Nelerdir 

Ülkemizde birçok farklı toprak çeşidi vardır ve bu yönden oldukça zengin bir ülke olduğumuz bilinir. Bu toprakların her biri farklı olmakla birlikte özellikleri de değişmektedir.

Peki, bu toprak çeşitleri nelerdir? Özellikleri nedir? O zaman yazımızın devamını okuyabilir ve detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kumlu Toprak

Toprak türleri arasında en fazla olan ve insanlar tarafından bilinen bir çeşididir. Bu toprağın içerisindeki kil miktarı en az seviyededir ve kum oranı maksimum düzeydedir. Bu nedenle de bir diğer ismi ile hafif toprak olarak da bilinmektedir. Kuvars, granit, kireç taşı gibi kayalar aşındırılır ve daha sonra ise bu toprak türü ortaya çıkar. İşlenmesi son derece basittir.

Killi Toprak

Adından da anlaşılabileceği gibi bu toprak çeşidinin içerisinde çok fazla kil bulunur. Yaz mevsiminde çok çabuk koruyabilme özelliğine sahiptir ve bu sebeple de çatlama meydana gelebilir. Diğer toprak türlerine göre bakımının biraz daha zor olduğu söylenmektedir.

Siltli Toprak

Bu toprak çeşidinin veriminin çok iyi olduğu bilinir. Yapısı gereği taneciklidir ve diğer toprak türleri ile kıyaslanacak olur ise bunun nem tutabilme özelliği daha yüksektir.

Kireçli Toprak Çeşidi

Kireçli toprak çeşidinin işlenmesi çok zordur. İçerisinde ile ise kum, humus, taş, kireç ve aynı zamanda kil mevcuttur. Sürekli olarak gübrelemek ve aynı zamanda sulanmak istemektedir.

Tebeşir Toprak Türü

Bu toprak çeşidinin içerisinde bol miktarda kireç karbonat ve kalsiyum yer alır. Yapısı gereği ekime elverişli değildir.

Humuslu Toprak

 Humuslu toprak türü yapısından dolayı çok fazla su istemektedir. İçerisinde bol miktarda mineral, vitamin bulunduğu için bitkilerin ihtiyacını karşılar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar