Polislik Nasıl Bir Meslek? Polislik İçin Adli Sicil Kaydı Şartı?
Son derece riskli ve bir o kadar da önemli bir görev yapan polisler, bu mesleği yapabilmek için oldukça uzun bir yol yürümüşlerdir. Yani polislik mesleği ne kadar zorsa polis olma süreci de o kadar zordur. Ancak bu mesleği seviyorsanız ve uzun çalışma saatleri size eziyet değil de mutluluk veriyorsa doğru mesleği tercih ettiniz demektir. Çünkü bu iş para ya da memuriyet güvencesi için yapılacak işlerden değildir.
Polis Ne Demek?
Polis kelime kökeni itibariyle Fransızcaya dayanan ve “kamu düzeni” manasına gelen bir sözcüktür. Kuruluş amacı insanların can ve mal güvenliğini sağlamak olan bu teşkilat, dünyanın her yerinde aynı amaç için çalışır. Fakat her polis sadece kendi ülkesinin çıkarını düşünerek hareket eder. O yüzden polisliğin ilk şartı kendi vatanını ve milletini her şeyden çok sevmektir.
Nasıl Polis Olunur?
Polis olma süreci yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi son derece meşakkatli ama sonu güzel biten bir süreçtir. Bireylerin hayatlarını hiçbir zarara uğramadan, refah ve huzur içerisinde devam ettirebilmeleri için gerekli olan bu teşkilat aynı zamanda hukuki bakımdan da yasaların korunmasına yönelik adımlar atar. Bu bağlamda polis olmak için gereken şartlar da diğer mesleklerden daha farklı olmaktadır.
Polis olmak isteyen bir kişi ilk olarak liseden mezun olmalıdır. Her ne kadar lise mezunu polis alımı son yıllarda oldukça düşük seviyelerde olsa devlet bazı durumlarda çıkardığı kararnamelerle, polis olmak isteyen kişiler için kontenjan açabiliyor. Peki lise mezunu polis nasıl olunur?
Lise Mezunu Polis Alımı Var Mı?
Her ne kadar kulaktan kulağa böyle bir bilgi dolaşıyor olsa da lise mezunları doğrudan polis olarak görev yapmaya başlayamazlar. Ancak liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlarında PMYO için gerekli puanı alan herkes bu üniversiteyi tercih edebilir. Fakat PMYO yaş şartı da bulunmaktadır.
2021 yılı itibariyle Polis Meslek Yüksek Okulu bünyesine başvurmak isteyen kişilerin 18 ile 26 yaş arasında olmaları gerekir. Bu yaş aralığının dışında kalan kişiler polislik için başvuruda bulunamazlar.
PMYO Kaç Puanla Alıyor?
Polis Meslek Yüksek Okulları’nın ÖSYM ile birlikte belirlemiş olduğu taban puan 2021 yılı için 250 olarak belirlenmiştir. Yani PMYO en az kaç puanla aldı sorusuna 250 olarak cevap verebiliriz. Fakat her ne kadar bu puanı almak, PMYO başvurusu yapmaya yeterli olsa da üniversite sınavından alınan puan ne kadar yüksekse, bir polis adayının okula kabul edilme ihtimali de o kadar artacaktır.
Polis Olmak İçin Şartlar
Her meslekte olduğu gibi polislik için gereken özellikler bulunmaktadır. Polis olma şartları aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmakla birlikte ön lisans ya da lisans mezunu olmak
- Eğer eğitiminizi yurt dışında aldıysanız denklik belgesine sahip olmak
- Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan baraj puanını geçmek
- Reşit olmak yani 18 yaşını geçmek
- 30 yaşından küçük olmak
- Silah taşımak için herhangi bir engel teşkil edecek durumun olmaması
- Daha önce hiç ceza almamış olmak
Polislik için fiziksel şartlar ise şu şekildedir:
- Kadınların en az 1,62; erkeklerin ise en az 1,67 boyunda olmaları
Polislik İçin Adli Sicil Kaydı
Polis olmak için sicil kaydı şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlar, aşağıdaki gibidir:
- Turizm ile ilgili iş yapan ve bunu resmi kanallar yolundan aldığı belgelerde devam ettiren işletmeler hariç, suçluların ya da suç işlemeye eğilimli olan insanların bulunduğu yerlerde çalışmamış olmak
- Genelevi ya da fuhuş yapılan yerlerde çalışmamış olmak
- Erotik film, temsil ya da video gibi şeyleri bulunmamak
- Taksirli suçlar hariç, 6 aydan fazla bir süre hapis yatmamış olmak (Af edilmiş olsalar bile)
- Devlete karşı suç işlememiş olmak
- Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üyeliğinin bulunmaması
- Daha önce yüz kızartıcı suçları işlememmiş olmak
Siyasi parti üyeliği dışındaki tüm şartlara, polis adayının eşi de uyum sağlamalıdır. Aksi taktirde adayın başvurusu kabul edilmeyeceği gibi mesleğe de kesinlikle alınmayacaktır.