Eczacılık Nasıl Bir Meslek? Neden Eczacılık Mesleği?

Sağlık profesyonelleri olarak da bilinen doktorlar tarafından reçete edilmiş ilaçları hazırlamakla mükellef olan eczacılar, sağlık sektörü için oldukça önemlidir.

Eczacılık Nasıl Bir Meslek? Neden Eczacılık Mesleği?

Doktorlar, bir şikayetle kendilerine gelen hastaları muayene ederek sorunun ne olduğunu tespit etmeye çalışırlar. Bu sorun eğer kendiliğinden düzelmiyorsa hastanın tedavisinde ilaçlara başvurulur. Son derece titiz ve uzun çalışmalar sonrasında üretilen ilaçları, doktorların reçetesine göre hastalara vermekle görevli olan eczacılar aynı zamanda ilaçların nasıl kullanılacağıyla ilgili bilgi vermek zorundadır. Peki nasıl eczacı olunur?

Eczacı Ne Demek?

Eczacı kelimesinin kökeni eczane sözcüğüne dayanır. Arapça ve Farsçadan dilimize geçmiş olan bu sözcüğün manasını kısa bir şekilde açıklayacak olursak “Ecza” kelime Arapça, “Hane” kelimesi ise Farsçadır. Ecza ne demek diye merak ediyorsanız bu kelimenin sözlük anlamı “kimyasal bir şekilde elde edilerek ilaç yapımında kullanılan veya sanayi sektöründeki işlerde faydalanılan kimyasal madde” manasına gelmektedir. Hane ise herkesin bildiği üzere “Ev” anlamına gelir.

Zaman içerisinde dönüşüme uğrayarak “eczahaneden” “eczaneye” uğrayan bu sözcük kısaca “ İlaç Evi” olarak da tanımlanabilir.

Eczacı Ne İş Yapar?

Eczacıların sorumluluğu en geniş itibariyle tıbbi ürünlerin güvenilir ve doğru bir şekilde hastalara ulaştırılmasından ibarettir. Her ne kadar kolay bir iş gibi görünüyor olsa da işin aslı öyle değildir. Zira eczacıların uyması gereken bazı etik ve yasal yükümlülükler bulunur. Bütün bunların yanı sıra eczacıların görevleri tam olarak şu şekildedir:

  • Hastanın vermiş olduğu reçetenin yasallığını ve uygunluğunu kontrol etmek
  • Doktorların yazdığı ilaçları temin ederek muhafaza etmek
  • Reçetede yazan ilaçların, hastanın almış olduğu diğer ilaçlarla ya da hastada var olan herhangi bir hastalıkla negatif bir ilişkisi olup olmadığını kontrol etmek
  • İlaçların nasıl ve ne miktarda kullanılacağı, yan etkileri, saklama şartları gibi önemli bilgileri hastalarla paylaşmak
  • Hastaların ilacı ne zaman ve ne şekilde alacağını onlara anlatmak
  • Doktorlar tarafından reçete edilmeyen, ateş ölçer, tansiyon ölçüm aleti gibi tıbbi malzemeleri satarak hastalara bu malzemelerin kullanımları hakkında detaylı bir bilgi vermek
  • Hasta profili, eczane dosyası, kontrollü ve stok ilaç reçetelerini kaydetmek
  • Tıbbı malzeme siparişi ve ilaç siparişi vererek stoku her zaman koruma altına almak. Ayrıca stoktaki ilaçları uygun bir şekilde saklayarak bozulmalarının önüne geçmek
  • Sağlık malzemesi ya da tıbbi ekipman seçimi hususunda hastalara danışmanlık hizmeti vermek
  • Hastaların gereksinim duydukları ilaçları almaları için sigorta şirketleriyle çalışmak
  • Hastaların mahremiyetini korumak

Kimya Mezunları Eczacı Olabilir Mi?

Eczacı olmak için kimya almanız gerekir mi sorusuna evet cevabı vermemize rağmen kimya mezunları doğrudan eczacı olarak çalışamamaktadır. Her ne kadar birbirlerine oldukça yakın alanlar olsa da eczacı olmak isteyen birisi, liseden sonra beş yıllık eğitim veren bir eczacılık fakültesine girmeli ve orada gördüğü tüm dersleri başarıyla verdikten sonra mezun olmalıdır.

Bütün bunların yanı sıra eczacı olmak isteyen birisi eczacılık stajı da yapmış olmalıdır. Eczacılık stajı kaç gün diye merak ediyorsanız bu süre en az 120 gün yani 4 aydır. Fakat bazı üniversiteler 6 ay staj yapma şartı da ileri sürebiliyorlar. Ayrıca eczacılar, diğer meslek gruplarından farklı olarak üniversitede okudukları dönemde staj görürler.

Eczacılarda Olması Gereken Özellikler

Eczacılık eğitimi almak, bu eğitim sırasında staj görmek ve okul bittikten sonra bu mesleği yapabilmek için insanların bazı özelliklerinin bu işe yatkın olması gerekir. Eczacı kişilik özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Detaylara odaklanabilmek
  • Analitik düşünce becerisine sahip olmak
  • Kimyasal bileşenler hakkında tam donanımlı olmak
  • Elektronik sağlık kaydı sistemi içerisine girebilecek kadar bilgisayardan anlamak
  • Uzun çalışma saatlerine göğüs germek
  • Bir ilacın yan etkileri ve nasıl kullanılacağıyla ilgili gerekli bilgilendirmeyi yapabilecek kadar etkili bir iletişim becerisine sahip olmak
Eczacılık Neden Rağbet Görüyor?

Eczacılık hiç ölmeyecek meslekler arasında yer almaktadır. Dünya döndüğü sürece insanlar hastalanarak doktorlara gidecek ve hekimler, hastalarını muayene ettikten sonra gerekli ilaçlarla onları tedavi edeceklerdir. Bu yüzden eczacılık geleceğin mesleği mi sorusuna hiç düşünmeden evet diyebiliriz.

Her ne kadar son zamanlarda bu alana çok fazla bir yığılma olduysa da rekabet seviyesi her sektörde gün geçtikçe artış gösteriyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar