Profesör Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Tıpta Kaç Yılda Prof Olunur?



Bir eğitimcinin çıkabileceği en yüksek mertebe olan profesörlük makamına gelebilmek tahmin edildiğinden daha zordur.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Profesör Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Tıpta Kaç Yılda Prof Olunur?

Eğitim alanında daha alt seviyelerde görev yapan insanlara göre sorumluluk sahası çok geniş olan profesörlük, akademik kariyerin zirvesidir. O yüzden profesör olma süreci son derece meşakkatli ve yorucudur. Ancak sevdiğiniz bir alanda çalışmalar yapıyorsanız ve uzun çalışma saatleri size sıkıntı değil de neşe getiriyorsa profesör olmak sizin için daha kolay olacaktır. Peki profesör doktor ne demek?

Profesörler için “hocaların hocası” desek hiç de yanlış olmaz. Bir profesör, görev yaptığı bölümde akademik çalışmaları yürütmekle mükelleftir. Bu akademik çalışmaların bir bölümü de öğrencilere ders vermektir. Yani profesörler, üniversite öğrencilerine ders veren kişilerdir diyebiliriz. Ancak sadece normal üniversite öğrencilerine değil aynı zamanda lisansüstü çalışmalar yapan; yüksek lisans ve doktora bölümlerindeki öğrencilere de ders verirler. O yüzden profesör olmak için son derece geniş bir bilgi birikimine sahip olmak gerekir.

Profesör Ne İş Yapar?

Bir profesör, uzmanlık yaptığı alanla ilgili akademik araştırmalar yapar. Örneğin maliye alanında uzmanlaşan bir akademi görevlisini düşünelim. Kendi alanıyla ilgili her şeyi, üniversitelerdeki öğrencilere anlatmak, bu kişinin asli görevidir. Bunun yanı sıra bazı araştırmalar yaparak kendi branşına yenilikler getirebilir.

Eğer bir profesör, saha çalışması yapmanın zorunlu olduğu bir alanda çalışıyorsa bu çalışmaların öncülüğünü yapar. Örneğin arkeoloji profesörleri yapılan kazı çalışmalarında kazı ekibine liderlik yaparak hangi alanlarda çalışmaları gerektiğini söyler. O yüzden bir profesörün kendi alanıyla ilgili tam bilgili ve donanımlı olması gerekir.

Nasıl Profesör Olunur?

Gelelim en çok merak edilen sorunun cevabına. Eğer nasıl profesör olunur diye merak ediyorsanız ilk olarak söyleyeceğimiz şey bu mertebeye gelebilmek için oldukça uzun bir yol yürümeniz gerekiyor.

Profesörlük aşamaları hakkında en geriden bilgi verecek olursak liseden mezun olan bir genç, eğer bu mertebeye yükselmek istiyorsa 4 yıllık bir lisans programını tercih etmelidir. Bu tercihten sonra okuldaki tüm derslerden başarılı olarak mezuniyetini vermesi gerekir. Akademik alanda kariyer yapmak isteyen birisinin bu 4 yıllık süreçte görmüş olduğu derslerden yüksek not ortalamasıyla geçmiş olması gerekir. Yoksa akademinin ilk aşaması olan yüksek lisans basamağına çıkamadan üniversiteye veda eder.

ALES Sınavı

ALES açılımı nedir diye merak ediyorsanız bu sınavın isminin uzun hali Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak bilinir. Bu sınav, isminden anlaşılacağı gibi akademik alanda ilerlemek isteyen kişilere yönelik düzenlenir. ALES’e girmek için gerekli şartlar listesi ise tek bir maddeden oluşur. O da herhangi bir 4 yıllık lisans programından mezun olmaktır.

ALES baraj puanı ise 55’tir. Tabii bu sınavdan ne kadar yüksek bir puan alınırsa üniversitelerden lisansüstü eğitim için onay alma ihtimali o kadar artar. ALES’ten iyi bir puan alan profesör adayı, ilk olarak yüksek lisans programına başvurarak buradan başarılı olmalıdır.

Profesörlük Süreci

Profesör olma süreci yüksek lisans programıyla başlar. 2 yıl boyunca uzmanlık alanıyla ilgili derslere girerek tez hazırlayan bir öğrenci bu programı bitirdikten sonra doktora için başvuruda bulunur. En az 4 en çok 6 yıl süren doktora süreci profesörlüğe giden yolda en önemli dönemeçtir. Çoğu insan akademik olarak ilerleyip ilerlemeyeceğine burada karar verir.

Eğer bir kişi profesör olma yolunda kararlıysa, doktorasını verdikten sonra doçentlik başvurusu yapar. Doçentlik kaç yıl sürer sorusunun tam bir cevabı yoktur. Bu mertebe, profesör olmadan önceki son adımdır. Bir kişinin profesör olabilmesi için ilk olarak boş kadro olması gerekir. Fakat profesör olmak için en az 5 yıl doçent olarak çalışmalar yapılması gerekir.

Profesör Olma Şartları

Profesör olma şartları arasında ilk olarak en az 5 yıl doçent olarak çalışmak gelir. Daha sonra profesör adayının uluslararası alanda bir eser bırakmış olması şarttır. Bunun yanı sıra eğer en erken kaç yaşında profesör olunur diye merak ediyorsanız bu konuyla ilgili resmi bir kısıtlama olmamasına rağmen profesör olma sürecini göz önünde bulundurursak en erken 35 yaşında profesör olmak mümkündür. Tabii bu hiçbir basamakta takılmadan, hiç sınıfta kalmadan ve hemen boş kadro bulabilirseniz mümkün olur.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar