Avukat Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Hukuk Kaç Yıl Oldu?



Üstün bir hitabet ve sözel yeteneği gerektiren avukatlık mesleğini yapabilmek için aynı zamanda güçlü bir hafızaya sahip olmak gerekiyor.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Avukat Olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Hukuk Kaç Yıl Oldu?

"Savunma hakkı kutsaldır” ilkesini yüzyıllardır yerine getiren avukatlık mesleği pek çok genç insan için çekici gelmektedir. Mahkemelerin var oluş nedeni olan “savunma hakkı” bir gün her insan için lazım olabilir. O yüzden tıpkı doktorlar gibi son derece önemli bir görevi yerine getiren avukatlar, hukuk sisteminin dolayısıyla devlet düzeninin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için son derece önemlidir.

Bu kadar önemli bir görevi yani savunma hakkını sağlayan avukatlık, bazı özel şartlara bağlanmıştır. Avukat olmak için gerekenler hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Avukat Ne İş Yapar?

Bazı durumlarda, ön yargıyla “suçlu” olduğuna hükmedilen insanların savunmasını da yaptıkları için avukatlar, toplum genelinde biraz yalancı olarak bilinirler. Oysa durum bundan çok farklıdır.

Bir insanın suçlu olduğuna hükmedebilmek için ilk olarak ortaya çok sağlam delillerin konulması gerekir. Bunun yanı sıra işlenen suçu tetikleyen bazı faktörler de bulunmaktadır. Örneğin bir delikanlıyı öldüren yaşlı bir adamı düşünelim. Bu cümleyi okur okumaz yaşlı adamı zihnimizde yargılar ve ona suçlu hükmünü giydiririz. Ancak mahkeme kurulup da yaşlı adamın, delikanlıyı, defalarca uyarmasına rağmen kızını rahatsız etmeye devam ettiği için öldürdüğü ortaya çıkarsa işler değişir. Her halükârda adam yine kanun önünde suçludur fakat vicdanlarda savunulmayacak kadar adi bir adam değildir.

Avukat ne iş yapar sorusuna genel bir tanımla cevap verecek olursak tüzel veya gerçek kişileri mahkeme önünde savunan ve hukuki işlerde insanlara yol gösteren kişilere avukat denir. Kelime kökeni itibariyle Latinceden gelen avukat kelimesi, anlam olarak savunucu manasına gelir. Bu mesleği yapabilmek için kanunların öngördüğü şartları sağlamış olmak gerekir.

Nasıl Avukat Olunur?

Avukat olmak için şartlar listesinin başında hukuk fakültesi mezunu olmak gelir. Liseden mezun olan bir genç, eğer ileride avukat olmak istiyorsa mutlaka bu bölümü tercih etmelidir. 4 yıllık hukuk eğitimi sonrasında tüm dersleri başarıyla verdikten sonra mezun olan bir kişi, henüz avukat unvanını kazanabilmiş değildir.

Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukat olabilmek için bir sene boyunca stajyer olarak eğitim görülmesi gerekir. Bu bir yılın ilk yarısında yani altı boyunca mahkemelerde eğitim gören stajyer avukat ikinci yarısında ise baro levhasına kayıtlı olan ve bu meslekte en az beş yıl çalışan bir avukatın yanında çalışmaya başlar.

Avukat Olma Şartları

Her meslekte olduğu gibi bu mesleği yapmak isteyen kişinin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunur. Avukat olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Bir hukuk fakültesinden mezun olmak
  • Avukatlık stajını tamamlamış olmak
  • Kasten işlenmiş bir suç fiilinden dolayı iki ya da daha fazla bir sürede ceza almamış olmak
  • Anayasal düzene ve devlete karşı herhangi bir suç faaliyetinde bulunmamak
  • Hırsızlık, rüşvet, irtikap, dolandırıcılık, devlet evrakında sahtecilik, kara para aklama, ihaleye fesat karıştırma yani kısaca yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak

Bu şartları taşıyan herkes Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde avukatlık mesleğini yerine getirebilir.

Bir Avukatta Olması Gereken Özellikler

Avukat olmak için gereken özellikler arasında analiz gücünün yüksek olması gelir. Bunun haricinde bir avukatın üstün bir hitabet yeteneğine de sahip olması gerekir. Bir avukatın sistematik bir şekilde düşünebilmesi ve sorunların çözümünde başrolde olması da gerekmektedir.

Bütün bunların haricinde avukat olmak için gereken kişisel özellikler arasında güçlü iletişim kabiliyeti de vardır. Neticede avukatları, doğrudan doğruya insanlarla ilgili bir iş yaparlar. O yüzden insan psikolojisinden iyi anlamalı ve karşılarındakini yeri geldiği zaman teselli ve teskin edebilmelidirler.

Avukat Maaşları

Birçok insanın bu meslekle ilgili en çok merak ettiği şeylerin başında da avukat maaşları gelir. Fakat avukatlar diğer meslekler gibi sabit bir gelire sahip değildir. Devlette avukat maaşları serbest çalışanlara göre daha az olsa da bu rakam ortalama 7000 lira civarındadır. Fakat kendi bürosunu açan, kanunları ve teknolojiyi an be an takip eden; güçlü bir sosyal çevresi olan bir avukat ayda 100 bin lira bile kazanabilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar